Nekada slavljen kao oslobodilac, umro kao tiranin

Ko je bio Robert Mugabe, najnemilosrdniji diktator modernog doba

Bivši predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe, jedan od najnemilosrdnijih tiranina modernog doba, preminuo je danas u 95. godini, saopštili su svjetski mediji, a potvrdila je njegova porodica. Zimbabveom je vladao 37 godina, a sa vlasti je skinut nakon vojnog puča krajem 2017. godine, što je u Zimbabveu, ali i cijeloj Africi, dočekano sa oduševljenjem.
Objavljeno: 06. 09. 2019 - 09:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mugabeovom "divljom vladavinom", kako je opisuju, dominiraju ubistva, krvoproliće, mučenja, progoni političkih neistomišljenika, zastrašivanja... Ipak, kada se pogleda u 1980, na sam početak njegove vladavine, Mugabe je tada izabran da zemlju povede ka demokratiji nakon 14 godina pobune protiv britanske uprave i vlade Jana Smita.

Od učitelja do političkog pritvorenika

Rođen u Solzberiju, današnjem Zimbabveu, 21. februara 1924, Mugabe se obučavao za nastavnika pa je radio u mnogim školama u Zimbabveu, odnosno ranije Rodeziji. Studije prava i ekonomije završio je na Londonskom univerzitetu.

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprostavljala administarciji premijera tadašnje Rodezije, Jana Smita.

Deset godina proveo je u zatvoru sve do 1974. godine kada je pobjegao u Mozambik, odakle je 1979. vodio oružanu borbu protiv vlasti. Po izbijanju gerilske pobune postaje vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Nakon proglašenja nezavisnosti 18. aprila 1980. godine, Robert Mugabe postao je prvi premijer, da bi 1987. godine postao i predsjednik države. Nakon 37 godina na vlasti, postao je apsolutni rekorder sa najdužim političkim stažom u Africi i u svijetu.

Nasiljem na disidente

Kada je preko lorda Soamesa, Margaret Tačer postigla dogovor da se okonča pobuna protiv Smita, na svačije iznenađenje, marksista Mugabe, kao neko koga su opisali "mešavinom pomirljive i zastrašujuće retorike" izabran je za premijera.

Nova vlada, želeći da privuče strane investicije, objavila je kako su beli farmeri dobrodošli i predstavljaju integralni dio novog Zimbabvea. Ipak, ubrzo po proglašenju nezavisnosti Zimbabvea, ratni veterani počeli su da plijene zemlju belih farmera, često uz nasilje. Zemlja je često uništavana, što je uticalo na pad ekonomije.

U međuvremenu, Mugabe, koji se bližio svojim sedamdesetim godinama, postao je paranoičan i vjerovao je da protivnici hoće da ga ubiju. Svaki glas pobune brzo se našao na meti nasilja, a jedan novinar je i ubijen.

Milioneri na ivici gladi

Pod Mugabeom mnogi stanovnici Zimbabvea su postali milioneri, ali na ivici gladi, bez mogućnosti da kupe čak i gorivo jer je njihov novac vrijedeo jako malo.

Tokom 2008. i 2009. godine državna centralna banka ištampala je toliko zimbabvijskih dolara i dovela do hiperinflacije, a 500 milijardi vrijedilo je faktički jedan cent. Rezultat je da je jedan hleb koštao milione zimbabvijskih dolara.

Inflacija je prestala tek kada je vlada odbacila nacionalnu valutu i počela da koristi američki dolar kao glavnu monetu pri trgovini. Međutim, 2016. godine dolar je zamenjen novom valutom.

Kritičar Zapada

Poznat je i kao kritičar Zapada i njene kulture. U 2010. godini, pozvao je Međunarodni krivični sud da optuži bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i američkog predsjednika Džrodža Buša za ratne zločine u Iraku. Odbacio je i apel za poštovanje prava homoseksualaca koji mu je uputio tadašnji britanski premier Dejvid Kameron, 2010., rekavši mu da "ide dođavola".

Kina je Mugabeu 2015. godine dodijelila Konfučijevu nagradu za mir, "kinesku verziju" Nobelove nagrade za mir.

- On je pravazišao sve vrste teškoća i snažno se posvetio izgradnji političkog i privrednog poretka svoje nacije, istovremeno snažno podržavajući panafrikanizam i afričku nezavisnost - navedeno je u obrazloženju nagrade ovog afričkog diktatora.

Političar je koji je veoma vodio računa o svom oblačenju, a često se u javnosti pojavljivao u šarenim odelima sa svojim likom i naočarima za sunce. Odlično je govorio engleski jezik, strasvetni ljubitelj kriketa za koji je govorio da "civilizuje ljude i stvara dobru gospodu".

Njegov biograf Dejvid Bler zapisao je da Mugabe vrlo poštuje kulturu Velike Britanije. Oženjen je bio svojom bivšom sekretaricom Grejs Marufu, koja je nakon vjenčanja postala poznata kao ljubitelj luksuza, šopinga, odeće i nakita zbog čega je dobila nadimak "Guči Grejs".

Komentari: 5

Samo istine radi

06. 09. 2019 - 10:19

Titov “frend” i sudrug u masovnim zločinima protiv čovječanstva!!
bug off

06. 09. 2019 - 20:20

friend - se pise. Ajde bavi se vasim litijama i protestima. Tito je za vas nedostizna ljudina
Putnik namernik.

06. 09. 2019 - 10:25

Be a man among man. South Rhodesia was a great place...
Mugabe Srbine!

06. 09. 2019 - 17:23

Ovo je bio jedan Veliki Srbski prijatelj! " CELA SRBIJA ŽALI ZA OVIM ČOVEKOM " Cudo jedno kako ovi Velje Srbalji vole diktatore?! Mandic i Pipun su u koroti.
Upravo tako-Mugabe Srbine

06. 09. 2019 - 19:14

Nema tog diktatora, ubice, toranina po svijetu kog nisu podrzavali u zadnji 30 godina.
Novi komentar