U toku rekonstrukcija teretnih vagona

U fazi realizacije Plana optimizacije voznih sredstava vlasništva AD Montecargo, koja se odnosi na osposobljavanje teretnih vagona za dalju eksploataciju, ''Montecargo'' je nakon postupka oglašavanja potpisao Ugovor sa partnerskom firmom ,,Alemani Trade“ iz Beograda, koja je preuzela obavezu finansiranja investicione opravke na  60 teretnih vagona serije Eas. 
Objavljeno: 06. 09. 2019 - 11:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Ovo je prvi put u periodu samostalnog funkcionisanja AD Montecarga, da se investiciona opravka realizuje putem privatno-javnog partnerstva sa svim benefitima koji prate ovaj postupak. 

Radi se o remontu vagona koji su duži vremenski period  bili van eksploatacije zbog isteklog roka revizije i lošeg stanja tehničke ispravnosti koja je uzrokovana i vandalskim devastacijama'', navodi se u saopštenju Monteacrga.

Kako naglašavaju, prvi kontigent od 15 rekonstruisanih Eas vagona pristigao je u željezničku stanicu Podgorica, u junu mjesecu tekuće godine, dok je drugi kontigent od 17 vagona pristigao juče 05. septembra, a u narednom periodu očekuje se i rekonstrukcija preostalih 28 vagona serije Eas. 

''Poseban kvalitet realizacije ovog posla, ogleda se u činjenici da će AD Montecargo, a samim tim i država Crna Gora  kao većinski vlasnik, imati obogaćen vozni park sa 60 Eas vagona bez direktnih ulaganja.  Naime, finansiranje ove investicione opravke vagona preuzela je  firma ,,Alemani Trade“, a ugovorom je predviđeno da na ime toga mogu koristiti vagone vlasništva AD Montecargo naredne tri godine, nakon čega će vagoni komisijski biti vraćeni ''Montecargu'' na dalje korišćenje'', ističe se u saopštenju.

Kako dalje dodaju prethodne godine je Montecargo AD uložio milionska sredstva u elektro i dizel lokomotive što se planira i za narednu 2020.godinu.

''Takođe, Montecargo je u ovoj godini uložio novčana sredstva i za rekonstrukciju 20 vagona. Rekonstrukciju 60 vagona koju će finasirati firma „Alemani Trade“, kao i rekonstrukciju 20 vagona koje je finansirao AD Montecargo odradila je firma „Žel voz“ iz Smedereva'', zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar