Vuksanović Stanković zakazala za ponedjeljak sastanak opozicije

Većina najavila dolazak, Demokrate tihuju

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković zakazala je za ponedjeljak, 9. septembar, sastanak predsjednika opozicionih partija i predstavnika poslaničkih klubova koji su iskazali spremnost za dijalog o obezbjeđivanju uslova za održavanje fer i demokratskih izbora.
Objavljeno: 07. 09. 2019 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vecina najavila dolazak, Demokrate tihuju
Foto: D. Malidzan

Dolazak na sastanak najavila je većina pozvanih, ali je i dalje neizvjesno šta će odlučiti Demokratska Crna Gora. Javnost i dalje ne zna da li će predsjednik Aleksa Bečić ili drugi predstavnik te partije doći na opozicioni sastanak.

BEZ ODGOVORA

Pitanja Pobjede Demokratama vezana za predstojeći sastanak i juče su ostala bez odgovora. Partijski funkcioneri nijesu odgovarali na pozive, ni na poruke, kao ni pres služba, iako im je kao poslanicima i članovima Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva obaveza da odgovore na sva pitanja koja su u interesu javnosti.

Prema informacijama Pobjede, iz SDP-a su zakazali sastanak za ponedjeljak znajući da će lider Demokrata biti u Crnoj Gori i da se odgađanje izjašnjavanja neće više moći opravdati ,,službenim boravkom van zemlje“. Bečićevo odbijanje da se odazove pozivu Vuksanović Stanković bilo bi – čak i u slučaju da neko se od Demokrata pojavi u ponedjeljak – neka vrsta političkog nipodaštavanja inicijative liderke SDP-a.

Za razliku od Demokrata koje uporno ćute, dolazak na sastanak juče je za Pobjedu potvrdio Građanski pokret Ura.

- Sve konstruktivne inicijative koje imaju za cilj da afirmišu dijalog i opozicioni dogovor o fer izborima, za nas je prihvatljiv i ako možemo dati doprinos, daćemo – rečeno je Pobjedi juče iz Ure.

- Dolazim na sastanak – potvrdio je Pobjedi i Neđeljko Rudović, dok je predsjednik Demosa Miodrag Lekić ranije najavio da će se odazvati pozivu SDP-a.

Šef Posebnog kluba Aleksandar Damjanović ostao je pri stavu da sa Demokratama neće razgovarati jer su mu „ukrali mjesto u odboru za izborno zakonodavstvo“, ali je za Pobjedu rekao da će se „naći model za razgovor unutar opozicije u drugačijem formatu“.

- Poziv predsjednice SDP-a opravdan je i dobrodošao. Svaki razgovor je poželjan koji vodi dogovoru o stvaranju uslova za fer izbore. Povod razumijemo, ali je format razgovora problematičan. Posebni klub ne može dati legitimitet sastanku sa onima koji su ukrali mjesto u Odboru glasovima DPS-a, ali će se svakako naći model da se unutar opozicije obavi razgovor u nekom drugačijem formatu – rekao je Damjanović za Pobjedu.

Na sastanak nije pozvan Demokratski front, jer, kako je ranije objašnjeno, nije najavio da će se vratiti u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Sjednica Odbora zakazana je za 11. septembar.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 6

Rukfaš

07. 09. 2019 - 06:21

Nikakvo iznenađenje. Oni su davno zaključili da je pametnije da ćute. O svemu... Ali šteta što vazda ne ćute no se non stop svađaju sa svim i svakim. Ko kakve zle alapače.
Vitni Voren

07. 09. 2019 - 07:56

Haha , ma poslace Aleksa delegaciju, ne brinite. On to tako radi: prvo kaze da nema nista s SDPom, a onda polize i POSALJE PUSMONOSE DA PRISUSTVUJU ,to se u narodu kaze malo drukcije, ali, zadrzimo se na pristojnosti.
Lansinet

07. 09. 2019 - 10:14

To je vrhunac sramote, da za SDP izjavi sve i svašta a onda ide na sastanak sa njima. Zato će se Aleksa, koji ne zna koja je nacija, vjera, kojim jezikom govori, boriti za cenzus.
Dross

07. 09. 2019 - 10:11

O kojoj većini se prica? DF 18 poslanika, SNP 3, UCG 2, a u međuvremenu će još neko otkazati. Dakle, to je oko 25 poslanika, od 39 opozicionih. A Demokrate više i nisu opozicija.
Gruki

07. 09. 2019 - 10:15

Bečić= Pajović. S razlikom što se Pajovicu znalo da je za Nato, koja je nacija, crkva...
fileopg

07. 09. 2019 - 10:23

kad naslov ne odgovara stvarnosti, jer svi zajedno koji su se odazvali pozivu nemaju podršku više od šest posto glasača, a to nikako ne može biti većina.
Novi komentar