Inspektorka za otvorenu trasu Verica Milović

Laboratorijske analize autoputa u narednih desetak dana

Laboratorijske analize uzoraka prvog sloja asfaltnog zastora koji je postavljen na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare, biće obavljene u narednih desetak dana, saopštila je inspektorka za otvorenu trasu Verica Milović.
Objavljeno: 07. 09. 2019 - 15:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ukoliko analize pokažu dobre rezultate, možemo da definišemo metodologiju izvođenja radova na autoputu“, kazala je Milović.

Ona je podsejtila da je u petak izvedena probna dionica prvog sloja asfalta na sedmom kilometru. Probna dionica je dugačka 470 metara i izvedena je na tri saobraćajne trake, dvije vozne i jednu za sporu vožnju.

„Ovaj sloj asfalta je PNS, debljine sedam centimetara i izvodi se od drobljenog materijala sa polimer modifikovanim bitumenom, koji poboljšava karakteristike asfalta usljed visokih temperatura i sprječava pojavu pukotina pri niskim“, rekla je Milović.

Ona je dodala da kolovozna karakteristika na autoputu predviđa drobljeni materijal određene granulacije i tri sloja asfalta - po dva sloja PNS-a i bituminiziranog nosećeg, kao i završni sloj SMA.

Prioritetna dionica autoputa duga je 41 kilometar, a kompletan posao bi trebalo da bude završen do kraja septembra naredne godine.

Najveći objekat na toj dionici je most Moračica, koji će biti spojen ovog mjeseca.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo košta 809,57 miliona eura, od čega se država kod kineske Exim banke zadužila 688,16 miliona ili 85 odsto, a ostatak od 121,44 miliona ili 15 odsto obezbijeđen je iz budžeta.

Gradnja prioritetne dionice je počela 11. maja 2015. godine.

 

Komentari: 0

Novi komentar