Ocijenio Zoran Živković

Tehnička vlada besmislen prijedlog

I dok iz Demokratskog fronta (DF) ne odustaju od zahtjeva da se formira tehnička vlada, oni su i u Crnoj Gori i u Srbiji besmisleni, kaže predsjednik Nove stranke Zoran Živković.
Objavljeno: 08. 09. 2019 - 21:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Da tehnička vlada nije prihvatljiva nedavno je poručio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kod kojeg su poslanici DF-a česti gosti.

Iz DF-a tvrde da ne dijele Vučićevo mišljenje jer je situacija u Crnoj Gori drugačija, ali Živković tvrdi da to nije tačno, te da je i u Srbiji ne cvjetaju ruže, ali da se zna kada je tehnička vlada prihvatljivo rješenje.

Tačno je da se Crna Gora sa Srbijom ne može porediti, ali samo po veličini, položaju ili političkom opredjeljenju, kaže predsjednik Nove stranke Zoran Živković.

"Ali ako su gospoda iz DF-a htjeli da kažu da je u Crnoj Gori gora sitacija nego u Srbiji, ja kao neko ko ima 59 godina i bavim se jako dugo politikom i živim sve vrijeme u Srbiji mogu da vam kažem da je stanje u Srbiji na ivici onoga što je bilo u devedestima, to znači da smo mi praktično pod ovim utokratom na ivici rata. Afere, kršenje zakona, propisa u svim oblastima i organizovani kriminal to je obilježje Srbije u posljednih 6 - 7 godina i pošto ja znam stanje u Crnoj Gori, ali to apsolutno ne može da se poredi po zlu u odnosu na ono što je stanje u Srbiji", smatra Živković.

Ali, zna se, kaže Živković, kada je tehnička vlada prihvatljivo rješenje.

"Ne vidim nigdje, ni u Crnoj Gori, ni bilo gdje na svijetu osim u situaciji kada je blokiran parlament i kad se čekaju novi izbori, da se formira tehnička vlada ili prelazna Vlada. Takvi prijedlozi i u Srbiji i u Crnoj Gori su potpuno besmisleni", dodaje Živković.

Da je tehnička vlada u Crnoj Gori neprihvatljiva, nedavno je poručio i premijer Duško Marković. Vlast se, kako je poručio, dobija na izborima, a opozicija bez njih ne može uću Vladu.

Iako je, zbog neslaganja u opoziciji urušena ideja o tehničkoj Vladi, za Demokratski front, ona je i dalje logično rješenje.

"Smatramo da bi ta tehnička Vlada koja bi trebalo da sprovede izbore 2020. jedno racionalno, logično rješenje, koje bi trebalo da ulije povjerenje svim građanima Crne Gore, bez obzira koga glasaju, da se u tom izbornom procesu neće desiti neki novi državni udar", kazao je jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

A priča o tehničkoj Vladi spominjana je i u susjednoj Srbiji. Tamo je neće biti, poručio je nedavno predsjednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić. Dok god je, kako je kazao, živ, samo će narod odlučivati ko će biti na vlasti.

Takva ocjena Vučića suprotna je stavovima i djelovanju DF-a, čiji su lideri česti gosti zvaničnog Beograda. Na pitanje zašto nijesu u saglasju s predsjednikom Srbije, Knežević odgovara.

"Smatramo da uopšte nije identična ili slična situacija sa politikom scenom u Srbiji. Podsjetiću vas čitava ova kriza je nastala zbog toga što je neko iscenirao državni udar na dan parlamentarnih izbora. Tako da smo bili jedina država na svijetu koja je istovremeno 16. oktobra imala izbore i imala državni udar. Imamo milion afera kao što je koverta, kao što su afere Klap i Vardar koje ukazuju da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj društveno političkoj krizi koja se ne može ni na koji način porediti sa onim što se dešava u Srbiji", dodaje Knežević.

Komentari: 3

RAŠO

09. 09. 2019 - 10:21

Tehnička vlada je čista budalaština,pomoću koje slabi i nejaki, bolje rečeno oni koji ne zaslužuju pokušavaju da se domognu vlasti. Na izborima pa ko dobije, Neka opozicija predloži izborni zakon (samo da u njemu ne stave da Vučić i državljani Srbije glasaju),i opet će izgubiti, izgubiti će iz razloga što je jedan dio opozicije protiv države Crne Gore, a drugi dio opozicije je nesposoban da se izbori za dovoljan broj birača jer nemaju adekvatnog vođu ili lidera kako god hoćete.
Poslanik

09. 09. 2019 - 11:34

Prvo treba utvrditi kriterije sta su fer izbori, a on da se odrediti prema tehnickoj vladi. Sto se opozicije to je jasno kao bijeli dan. Tamo dje oni sastave vlast to su bili legitmni izbori. Dje ne sastave pokradeni su. To smo vec vidjeli, listic glasaca npr u Budvi za opstinske izbore je vazeci i posten, a za republicke izbore je kontaminiran. Primanje plata po osnovu nelegitimnih izbora je legitimno. Dakle, zakljucak je prost kao pasulj: fer i posteni izbori su oni na kojima DPS ne ucestvuje, a tehnicka vlada ima zadatak da ih paralise. A i to smo probali pa nije uspjela, opozicija izlagala da ce priznati i dje ne pobijedi. Rjesenje koje zadovoljava opoziciju lako: zabraniti DPS da ucestvuje na izborima, Milo da abdicira u korist Vucica i napusti zemlju. Eto fer izbora. Opozicija sretna
Anđa

09. 09. 2019 - 15:32

Fer izbori su kad jedan pobijedi jer ima više glasova, a drugi izgubi jer ih nema. Onda onaj prvi formira Vladu kako on hoće. Ako pobjeda nije apsolutna mora da pristane na neku koaliciju. Ako ne napravi koaliciju on, napraviće je , ako može onaj drugi. Tako je od kad je slobodnih izbora. Tačka.
Novi komentar