Što se očekuje od sastanka koji je zakazala predsjednica SDP-a?

Spustiti tenzije u opoziciji

Na sastanku koji je zakazala predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, kako je rečeno Portalu Analitika, prisustvovati će lider DEMOS-a Miodrag Lekić, URA-e Dritan Abazović i poslanik Nedjeljko Rudović. Demokrate do kasno sinoć nijesu potvrdile da će prisustvovati sastanku, a sudeći po medijskim objavama ako se neko i pojavi to će biti poslanici Momo Koprivica i Danilo Šaranović.
Direktor Gradjanske alijanse Boris Raonić kaže da od sastanka ne treba očekivati prevelike rezultate. „Na sastanku bi za početak trebali da spuste tenzije, naprave linije komunikacije i odrede način postizanja zajednickih opozicionih zahtjeva“, rekao je za on za Portal Analitika.  
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 00:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ne zna se dolaze li Demokrate: Ko će tačno doći na sastanak koji je zakazala predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, zvanično se još ne zna. U SDP-u je Portalu Analitika rečeno da im je potvrdjeno da će sastanku prisustvovati lider DEMOS-a Miodrag Lekić, URA-e Dritan Abazović i poslanik Nedjeljko Rudović.

lekic-4

Sastanku neće prisustvovati šef Posebnog kluba Aleksandar Damjanović, iako je rekao da je poziv predsjednice SDP-a opravdan je i dobrodošao.

Kako je rekao za Pobjedu, ostaje pri stavu da sa Demokratama neće razgovarati jer su mu „ukrali mjesto u odboru za izborno zakonodavstvo“.

Demokrate pak nijesu potvrdile da li će njihov lider Aleksa Bečić prisusustvovati sastanku, ali sudeći po medijskim objavama ako se neko i pojavi to će biti poslanici Momo Koprivica i Danilo Šaranović. Oni će na sastanak, kako je objavio Dan, ići u ime Demokrata kao članovi skupštinskog odbora za sveobuhvatne izborne i druge reforme.

saranovic-i-koprivica-640x355

DF nije pozvan na sastanak jer su najavili da neće učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatne izborne i druge reforme, nakon dogovora DPS-a i Demokrata i usvajanja amandmana u Skupštini.

Vuksanović Stanković je sastanak zakazala uoči sjednice Odbora za izborno zakonodavstvo koji će se održati 11. septembra kako bi „razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji i modelima saradnje u susret dijalogu koji se očekuje"

Dakle, za sada je izvjesno da će o modelima saradnje razgovarati Vuksanović Stanković, Lekić, Abazović i Rudović i možda Koprivica i Šaranović.

Ne treba previše očekivati od sastanka: Što se onda od sastanka uopšte može očekivati?

„Od sastanka ne treba očekivati prevelike rezultate, imajući u vidu dosadašnje odnose medju opozicionim partijama, grube riječi do sada izgovarane, ali i nekompletan sastav. Inicijativa za sastanak je pohvalna, jer je nemoguće očekivati da opozicija ima jaku pregovaračku poziciju bez zajedničkog stava po pitanju zahtjeva u Odboru. Na sastanku bi za početak trebali da spuste tenzije, naprave linije komunikacije i odrede način postizanja zajednickih opozicionih zahtjeva“, rekao je za Portal Analitika direktor Gradjanske alijanse Boris Raonić.

1503raonic

Iako Demokrate nijesu zvanično saopštile ni hoće li ili neće kod Vuksanović Stanković na sastanak, jasno je da se tamo neće pojaviti lider stranke Aleksa Bečić. Raonić ističe da je riječ o igri moći. „To je igra moci i hendlovanje prethodnih izjava da se neće sjesti sa SDP-om za isto sto“, kazao je on.

On dodaje da sama činjenica da je premijer ovoga puta izričit u stavu da nema pregovora o tehničkoj Vladi, govori koliko je sada opoziciona pozicija u medjuvremenu oslabila, zbog jednostranih odluka Demokrata.

Od usvajanja dokumenta koji Demokrate zovu Briselski plan, a ustvari su usvojeni amandmani koje je u njihovo ime predložio DPS i usvojila vladajuća koalicija u Skupštini, opozicija pominje tehničku vladu ili vladu gradjanskog jedinstva kao uslov za izlazak na izbore.

Iako se u usvojenim amndmanima nigdje ne pominje tehnička vlada već je predviđeno fomiranje nezavisnog nadzornog dijela koje će pratiti sprovodjenje izbornih zakona, dio analitičara smatra da opozicija treba da insistira na ulasku u vladu i tvrdi da će DPS na kraju pod pritiskom medjunarodne zajednice, ako opozicija bude jedinstvena, morati pristati.

Direktor Gradjanske alijanse ističe da makimalistički pristupi nijesu put za pozitivan epilog.

„S jedne imamo jedan dio opzicije koji insistira na nerealnim rješenjima, dok s druge imamo DPS koji odbija dijalog oko tehnicke vlade. DPS se obavezao u odluci o formiranju odbora da će voditi dijalog oko modela za garanciju dogovoreniog zakondavstva a jasno je da je tehnička vlada jedan od tih modela“, rekao je on.

Raonić ističe da da će te dvije krajnosti morati nekako da se pomire da tu vid ulogu dobrih usluga medjunarodnih partnera.

 

Komentari: 16

Rukfaš

09. 09. 2019 - 06:19

Od sastanka se može očekivati da se još jednom posvađaju i da daju saopštenje da su konstruktivno razgovarali.
CRNOGORAC

09. 09. 2019 - 07:09

DOGFURACE DALEKO AKO IZDRZI. DUBOKO SE LOZE SADE U CRMNICKE VINIGRADE.
fileopg

09. 09. 2019 - 07:51

možda se dogovore da izvrše pritisak da DPS uopšte ne izađe na izbore no ni tada opozicija ne bi pobijedila jer bi se pobili oko fotelja i privilegija.. Dobro bi bilo da traže i ostavke : Predśednika, Predśednika vlade, predśednika vrhovnog suda, specijalnog tužioca, načelnika vojske i policije a i ostavke komplet rukovodstva NATOa....
Anonimni

09. 09. 2019 - 08:39

Draginja je vlast, je li ovaj narod lud sta se desava?
Tacno

09. 09. 2019 - 10:05

Ona je u sistemu.
Stefo12

09. 09. 2019 - 09:53

Pa kakav dream team,ne bi znali sijalicu zamijenit svi kolko ih ima a ne sto drugo
Bar_pamti

09. 09. 2019 - 09:54

Bolje luk da ste sadili
Uh

09. 09. 2019 - 10:04

PA da cjelokupnu opoziciju prevarite po ko zna koji put. Malo stida I postenja ne skodi, to je vazda krasilo crnogorce, a danas smo sa cestitoscu oslabili.
Mikloš kauboj

09. 09. 2019 - 10:19

Nema ličnosti u opoziciji koja misli iznad lično partijskih interesa u tome je problem. Niko od njih nema viziju da ponudi građanima CG. Svuda ima interesa i onih koji profitiraju od vizija, samo treba naći onu koja je najprosperitetnija i za nas građane
RAŠO

09. 09. 2019 - 10:29

Dok je opozicija ovakva DPS može mirno da spava, jer nikakve prijetnje DPS-u od ovakve opozicije nema. Ovoje žalosno gledat ,tolike godine opozicija nije mrdnula sa mjesta, ustvari jeste sve je gora i gora.
Kinez

09. 09. 2019 - 11:47

A dje nam je Dzemal?
Enesa

09. 09. 2019 - 11:50

Tako mi njihovih sastanaka i dogovora, znamo svi sta proistice iz tog njihovog "druzenja", samo gledaju kako da izbjegavaju radne obaveze.
Zoki

09. 09. 2019 - 11:51

I posle se opozicija cudi sto nema podrsku od strane gradjana i sto posle svakih izbora izlaze kao gubitnici.
Iskra95

09. 09. 2019 - 11:52

Imam neki osjecaj da ce na sledecim izborima Dps da ostvari nezapamceni izborni rezultat, jer je gradjanima vise dosta nesposobne opozicije, koja prstom nije mrdnula zarad interesa gradjana.
goran1978

09. 09. 2019 - 15:55

Prvo je bila prica da nece doci Demokrate na sastanak pa sad evo vidim potrcali, prvi su sjeli u stolice da im ko ne ukrade mjesto.
Vanja

09. 09. 2019 - 21:33

Draginja umislila da je politicar, pa i mala djeca su shvatila da nije do opozicije do glasača je problem. Zato opozicija ignoriše Skupštinu Crne Gore, na sve moguće načine svoje neuspjehe želi da opravda krivicom DPS-a. Draginja bi sad kao spasioc opozicije da ih skupi.Nemaju oni više kud sto se tiče Skupštine, sve laži izrečene, nikakve vajde od njih, sve opstrukcije isprobane,bez rezultata. Opozicija u ćorsokak. Djukanović ez dileme, sve jači, sve bolji kao vino. NEKA JE VJEČNA.
Novi komentar