Sjećanje na podgoričke heroje – Pop Simo Popović

Goloruk iz italijanskog tenka zarobio oficira, pope daj još granata!

Oličenje hrabrosti i heroizma naročito pred napadom okupatora moglo se naći u liku popa Sima Popovića. 
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iako dosljedan pozivu narodnog sveštenika, i ''okovan'' svešteničkom mantijom, Simo Popović je u ratnom periodu zidine crkve i molitve Bogu zamijenio ratnim frontom, žrtvujući se i dokazavši postojanje patriotske svijesti, a svojom krvlju i žrtvom potvrdio rodoljublje. Hrabro je prkosio puščanim cijevima neprijatelja i fašističkog okupatora, i znatno doprinio narodno oslobodilačkoj borbi.

Simo Đurov Popović je ponikao i odrastao u Kučima, vaspitan na vrelu tradicionalnih legendi. O ranijem životu ovog heroja narodnooslobodilačkog rata nema previše informacija ali je kroz svoj životni put zaslužio titulu narodnog sveštenika parohije na Medunu.

Zidine crkve zamijenio prvom linijom vatre: Oni koji se i danas sjećaju njegovog lika za Popovića kažu da je imao veliko ljudsko srce, da je bio oličenje pravog poštenog čovjeka bez mane i straha, uvijek spremnog da svoj život položi za slobodarske ideje crnogorskog naroda.

Iako je bio pop, Simo Popović nije bježao od prve linije vatre. Njegov ratnički put ga je doveo na skadarsko ratište. U tom kratkom aprilskom ratu, Popović stiže kao dobrovoljac iz Kuča a našao se na položaju Trideset osmog pješadijskog puka, na mjestu najvećeg neprijateljskog udara.

Za sobom, u zavičajnom Medunu ostavlja stare roditelje, ženu i petoro male djece.  Iako su ga drugovi preklinjali da ne bude učesnik borbi i da se vrati kući, Popović je odbijao da to učini. Pobjeda i oslobođenje mu je bio primarni cilj, ma kakvu cijenu morao da plati.

Dan D: 14. aprila nailazi snažan nalet aviona. Počinje grmljavina artiljerijske kanonade. Neprijatelj napada istovremeno sa svih strateških pozicija. Tenkovi počinju da se probijaju i da paklenom vatrom zasipaju  streljački stroj Trideset osmog pješadijskog puka. Naši ratnici stroja, bespomoćni, goloruku suprostavljeni sa neprobojnim čelikom. Italijanski tenkisti gazili su sve pred sobom, ranjene, mrtve. Za njima je samo ostajala smrt i krv ocrtana u čeličnim tragovima gusjenica. Ipak, nije smjelo da se odstupi. ''Bombe, bacajte bombe'' vikalo se streljačkim strojem. Kao trgnuti, pripadnici stroja dohvatiše se ručnih granata i sudar je bio strahovit. Padale su bombe pred tenkovskim gusjenicama a pojedini borci su i sopstveno tijelo postavljali kako bi pokušali da zadrže tenkove.

Između revije metalnih italijanskih čudovišta i hrabrog stoja naših junaka našao se jedan tenk, iz čije podignute kupole se pojavi italijanski oficir sa foto aparatom.

italijanski-tenkisti

Goloruk zarobio oficira: Italijanski oficir čije se ime u zapisima izgubi je imao plan da sa foto aparatom snimi jezivi prizor ratišta, da na film kamere uvjekovječi mrtva i unakažena tijela, zapaljene tenkove, raznesene ostatke komore topova. Dok je okupator sa uživanjem snimao, kako je do tada mislio pobjednički pohod italijanske vojske, na tenk je skočio pop Simo Popović i snažnom rukom ščepa za vrat oficira. Izvukao ga je iz tenka i vukao ga ka svom streljačkom stroju a u tom procesu se ujedno sa njim i zaklanjao jer nisu mogli pucati na Popovića kako ne bi ugrozili život njihovog oficira.

Zarobljavanje italijanskog oficira koji je vodio tenkovsku kolonu podiglo je moralnu snagu našeg stroja, te još snažnijim zasipanjem bombama tenkovske kolone otjeraše nazad za Skadar.

Pope daj još granata! Kroz ratnu istoriju sveštena lica nisu bila previše poznata po svom požrtvovanju na ratnim frontovima, al ovaj, kako bi mnogi danas okarakterisali, ludački potez popa Sima Popovića donijelo je herojsku pobjedu. Ta pobjeda, je nažalost trajala svega jedan dan jer je već narednog jutra krenula nova kanonada duplo brojnijih italijanskih tenkova. Ljudstvo se munjevito smanjivalo a jedina nada je bila protivtenkovska baterija koja još nije djelovala. U tom okršaju istakao se podoficir Radomir Ivanović koji je preuzevši dužnost ranjenog komandira uputio naredbu da se opali po čelnim tenkovima. Nije naišao na odgovor. Precizna neprijateljska paljba je uništila svu posadu. Ivanović je sam sjeo za top napunio ga i opalio. Prvi tenkovi u liniji su zastali i paljbom zatresli položaj baterije. Ivanović, sam, krenuo je u novu paljbu ali nije imao ko da mu doda granate. Tada se, kao čudom poslan, nađe pop Simo Popović koji hitro iza štita drugog topa dodaje Ivanoviću granate. Zajedno su kada bi se zagrijao top prelazili za sljedeći, ispaljujući bez oklijevanja i straha za sopstvenim životom po neprijateljskim tenkovima.

‘’Daj pope još granata!! Vikao bi Ivanović, a pop bi likovao gledajući kako se iz preciznih topovskih pogodaka uništavaju tenkovi uzvikivao - Bravo junačino!!!... Udri sinko, vazda ti pucala!! Kada se ko zna koja topovska cijev zagrijala, Ivanović nije ni stigao da uzme novu granatu koju bi mu dodao pop Simo, već pade pokošen rafalom iz tenka.

Zbog izdaje zatvoren i mučen, neustrašiv pred strijeljanjem: Pop Simo Popović je bio i među prvim ustaničkim puškama redova partizanskog bataljona ''Marko Miljanov'' sa kojim je odnio nekoliko velikih pobjeda nad Italijanima - Ubalac, Zagreda, Sjeničke stijene. Glas ovog ratnika i junaka se u ulozi delegata slušao i na Ostroškoj skupštini rodoljuba. Riječju i puškom pop Simo Popović je nastavljao oslobodilačku borbu sve do 1942. godine kada je poslije četničke izdaje i bratoubilačkog rata završio u zloglasni zatvor Zabjela gdje je mučen i maltretiran. Godinama se pričalo o Simovom hrabrom držanju i prkošenju isljednicima u zatvoru. Naročito se prepričava njegov odgovor kada ga isljednik, saznavši da je Simo sveštenik upita koje je vjere.

''Svake sam vjere samo vaše nisam! Svaku ću vjeru da primim i za nju ću život da položim ali ću vašu vjeru uvijek da prezirem, jer vi nemate ni vjere ni obrata''.

Godinu kasnije Simo Popović biva prebačem u barski logor. Sredinom 1943. saopštava se spisak logoraša koji će biti strijeljani, među njima našao se i ovaj hrabri medunski svešteni.

Kada su mu htjeli vezati oči, Simo je odbio sa prkosom.

''Junacima se ne vežu oči, razbojnici! Lako je vama pucati na ljude vezane u lance! Ne žalimo što dajemo živote, samo žalimo što ne dočekasmo i vidjesmo vašu zasluženu kaznu i propast vašega carstva! Mi ginemo za čast i slobodu naših naroda, a za to poginuti znači ponovo se roditi!",  odjekivale su riječi Sima Popovića, prije nego što mu metak iz streljačke puške oduze život.

Iako ga mu je ta puška ubrzala zadnji izdisaj, zacrtala ga je u istoriji Crne Gore kao sveštenika, velikog čovjeka, neustrašivog junaka i istaknutog borca narodnooslobodilačkih ratova.

Izvor i  Foto: Istorijski zapisi, Zapisi o Crvenom gradu

Komentari: 28

CRNOGORAC

09. 09. 2019 - 07:04

ZA RAZLIKU OD SRPSKIJEH POPOVA POPOVI CPC SU VAZDA BILI UZ NAROD I U ZLU IDOBRU.
SRBIN IZ KUCA

09. 09. 2019 - 07:24

PA JES OVAJ JE 100 % BIO IZ MIRASEVE I STEVINE PAROHIJE ..
CRNOGORAC

09. 09. 2019 - 07:45

ZA SRBINA IZ KUCA KA KUCI SIN.
Rašo

09. 09. 2019 - 08:36

Srbine iz Kuča, nema Srba u Kuče ima samo posrbica. Simo je bio Kuč Drekalović Crnogorac. Srbin nije bio.
valjda Popovic

09. 09. 2019 - 09:03

Otkud sad Drekalovic ? Drek je rijec njemackog porijekla i znaci djubre a i Slovenci je koriste za isto . Popovic je , kao i svi Popovici pop i aristokrata . Plvuskast ljepuskast i Srbin bre jer inace nebi bio svestenik u to doba . On je bio zaduzen da Kuce vraca u vjeru srpsku pravoslavnu jer su bili zabrazdili put skadarskog pase i vjeru promijenili .
Marko

09. 09. 2019 - 10:01

On je bio kanonski svestenik I mi Kuci se ponosimo sa njim. Nije bio u sektu. Bio je cestiti svestenik Mitropolije Crnogorsko -Primorske.
Ah

10. 09. 2019 - 22:05

Nevjerovatno kako ovi ljudi komentarisu.ovaj covjek je moj ponos moj djed .ne znaju ni koje a baljezgaju.hvala na komentaru
RAŠO

09. 09. 2019 - 10:09

Valjda-Izgleda da slabo poznaješ istoriju Crne Gore i crnogorskih plemena, tvoji su vjerovatno posrbice, od onih koji su poslušali Sava Fatića kad je posljie podgoričke skupštine izjavio "od danas smo svi Srbi, nema više Crnogoraca". Žalosna i jadna ste vi struktura Crne Gore, bolje rečeno pljeva.
IzBrda

09. 09. 2019 - 21:00

Marko Miljanov je mnogo prije Podgoričke Skupštine sebe postavio kao Srbina tako da u kuče nema posrbica nego samo Srbi i vi ostali koji ste pljunuli na đedove...
za valjda Popovic

09. 09. 2019 - 13:31

Ako je drek nemačkog porijekla onda će biti da su i Njemci albanskog porijekla kao i Kuči. Popovi prije ovoga su bili zaduženi da Kuče vraćaju u pravoslavnu vjeru zato što su Kuči do sredine 17 vijeka (odprilike) bili katolici. Najlakše je baljezgati. Na kraju krajeva, Karađorđevići su za sebe govorili da su albanskog porijekla.
GRAĐANSKI

09. 09. 2019 - 21:21

Još 1610. godine je 90% (slovima: devedeset) kučkih sela bilo katoličko! P.S. Isto važi i za piperska sela!
Pitam se pitam se

09. 09. 2019 - 15:56

A Marko Miljanov..pročitajte njegova pisma Peku Pavloviću pa se uvjerite
GRAĐANSKI

09. 09. 2019 - 23:59

Daj nekoje pismo iz Kuča od 600-te godine do 1800-te godine (1.200 godinah) u kojemu se spominje srbaljstvo! U 18 stoljeću se je žesto započelo s onijem: pravoslavac = Srbalj! Laž, podvala, prijevara, zastiđe, itd.
Pitam se pitam se

09. 09. 2019 - 15:55

Pa on je bio Srpski pop mnogo si smiješan
Iz Rožaja

09. 09. 2019 - 08:29

E sada zamislite koliko je naših dalo zivote za CG i njen narod i oslobođenje, pošto potičim iz partizanske familije koja je sva učestovala u borbama pritiv okupatora,četnika ,ustaša ,balista i domaćih izdajnika, sada moramo gledati da upravo takve pojedine partije koje su služile okupatoru nama "kroje kape'
Kuc

09. 09. 2019 - 09:57

Kuci su junaci vazda bili. Nazalost Crna Gora ih je danas za srce ujela postavljajuci spomenik vojvodi Mirku, koji je pocinio pokolj djece I zena. Njemu moze spomenik, ali samo u katunsku nahiju. Tamo nije bilo junaka stvarnih, samo izmisljenih. Zivjelo pleme Marka Miljanova
mirni hvalisavci

09. 09. 2019 - 11:29

Da ste poturice bili zna se i da ste se digli protiv CG pa vas je Mirko morao primiriti..
N. Z. Popović

09. 09. 2019 - 17:11

Ne daj Bože da im sada grijehe izdajničke prebrojavamo - sve sami posrbljebravci... A ondašnji Kuči se u grobovima prevrću. Nasljednici sluge srebske. Pi!
GRAĐANSKI

09. 09. 2019 - 16:15

To s Velikejem Vojvodom Mirkom je kap u moru (a, sve spram vašijeh ''zaslugah'': borit se u redovima turske armade protivu Crne Gore i ne plaćat harač svojoj državi, no se priklonit Turcima kad vi je bilo, čoče - profitabilno) - što te definiše (tebe i tvoju mržnju spram Crne Gore)! A, đe su ti meleon puta viši i krvaviji zločini koje oni nesoji Karađorđevići učinješe po Crnoj Gori - kakve ne pamte ni konclogori nacističke Njemačke?!? Terako nežnaveni, terako! P.S. A, zločine Stefana Nemanje da i ne spominjemo!
Komita

09. 09. 2019 - 16:38

Kuč lažeš kao kučka.Katunska nahija je dala najviše junaka kroz istoriju i kao najbrojnija podnijela najveću žrtvu za oslobođenje Crne Gore.A za poharu Kuča pitajte vaše Kuče koji su takođe učestvovali u kaznenoj ekspediciji katunjana.Većina je bila za Crnu Goru a pobunjena manjina je bila uz skadarskog pašu
GRAĐANSKI

09. 09. 2019 - 16:42

To s Velikejem Vojvodom Mirkom je kap u moru (a, sve spram vašijeh ''zaslugah'': borit se u redovima turske armade protivu Crne Gore i ne plaćat harač svojoj državi, no se priklonit Turcima, kad vi je bilo, čoče - profitabilno) - što te definiše (tebe i tvoju mržnju spram Crne Gore)! A, đe su ti meleon puta viši i krvaviji zločini koje oni nesoji Karađorđevići učinješe po Crnoj Gori priđe 100 godinah - kakve ne pamte ni konclogori nacističke Njemačke?!? Terako nežnaveni, terako! P.S. A, zločine Stefana Nemanje da i ne spominjemo!
xy

09. 09. 2019 - 11:18

Ajde ne lupetaj, taj incident je istorija odavno razjasnila. Pošto su, Kuči, bili u većini turske sluge i dupelisci, morao je neko da vas prizove pameti. Došao je Mirko sa namerom da vas odgovori od izdaje, ali vi ste tražili da pošalje svoju ženu da se malo zabavite pa ćete ga pustiti da prođe. Dobliste šta ste zaslužili, i to ni približno koliko je trebalo. Što se tiče "žena i dece" kako volite da dramite i preuveličavate, na nesreću jeste slučajno stradalo 8 žena od kojih su 3 bile trudne. Decu niko nije dirao, to je besramna laž, ali vi to volite, kao što volite nepismenog starca Miljanova da uzdižete na nivo pisca. Kuči jesu bili junaci ali tek kad je i kod vas stigla KPJ. I ovaj hrabri sveštenik je iz naše a ne vaše priče.
ypsilon

09. 09. 2019 - 11:49

Tebra sad bi ti duplu rundu platio kako poklopi ovoga hvaldziju ! Ne moze se od njihove hvale zivjet ! Pa da ih covjek ne zna jos bi i povjerovao .Kazu najace bratstvo u Kuce su Carapici ( svi oni koji nose carape )
NEMAŠ TI POJMA

09. 09. 2019 - 16:16

To sto je 60 Kuca doslo u posjetu Njegosu a 113 kod pase u Skadar ne znaci nista osim da se do Skadra krace putuje. Stara Crna Gora je imala bolji geografski polozaj jer su mogli u slucaju rata skloniti nejac i trgovati oruzje, a kad su Turci uveli sankcije Kucima, tada nijesu mogli kupiti ni so u Podgorici. To sto Kuci nijesu htjeli placati harac samozvanom knjazu Danilu ne znaci da su turkofili. Turski Sultan je ponudio Kucima zemlju u ravnici u okolini Soluna samo da prestanu ratovati i pljackati muslimane u Podgorici, Gusinju i okruzenju. Kuci su to odbili i tada je Sultan konacno pokrenuo ogromnu vojsku iz Bosne, Kosova i Albanije i zaprijetio svim ostalim plemenima da ne pomazu Kuce. Samo je jedan dio Bratonozica i Rovcana pritekao u pomoc u toku pohare. Nakon pohare je vjerovatno postojala struja koja nije bila za dalje zamjeranje Turcima al to se ne moze nazvati turkofilijom.
Ah

10. 09. 2019 - 22:00

Ovaj svestenik je moj djed .a iz koje ste vi price?
kepeci

09. 09. 2019 - 11:59

A vidi Egipcane slikali se pored talijanskog tenka ! Pokvario se teknk u onaj kamenjar pukle mu gusjenice . Ni danas se gore ne moze doci a mogu zamislit tad .
POJK

09. 09. 2019 - 19:03

Dobro je ovaj narodni heroj rekao Svačije vjere bi bio osim vaše vjere komentatori. Umjesto da naučite nešto iz ovog teksta o rodoljublju i herojstvu vi se prepucavate o tome ko je veći n.soj od vas. Ko je posrbica, a ko crn(j)ogorac. Od vas i nije očekivati ništa bolje.
POJK

09. 09. 2019 - 20:02

Hvala ti Djuricu što se izdvoji od mnogih današnjih novinara i podsjeti nas kako bi trebali da budu danas velike patriote i rodoljubi. I znaj onaj koji piše o čojstvu i junaštvu drugih liči onima o kojima piše jer se sličan sličnom raduje.
Novi komentar