Hrvatski analitičar bezbjednosti Igor Tabak

Crna Gora na vrhu liste zemalja protiv kojih se vodi hibridni rat

Odavno je poznato da je Crna Gora na vrhu liste zemalja protiv kojih se vodi hibridni rat, ali NATO i Evropska unija zajedno rade na eliminaciji tih hibridnih prijetnji, što će umnogome pomoći na smanjenju uticaja nekih država uopšte na Balkanu, kaže za Dnevne novine hrvatski analitičar bezbjednosti, Igor Tabak.
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 07:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tabak je istakao da ni u EU ni u NATO niko ne zaboravlja pokušaj državnog udara 2016, niti kampanje protiv Crne Gore prije njenog ulaska u NATO savez.

“Gledano sa stručne strane kampanja koja je vođena protiv Crne Gore i njenog ulaska u NATO je vrlo neuobičajena. Hrvatska, na primjer, je ulazila u NATO i vođena je rasprava da li treba da bude dio Alijanse ili ne, ali to nikako nije ni ličilo na kampanju u Crnoj Gori. To su sve aspekti koji čine jednu sliku o brutalnim hibridnim napadima na Crnu Goru i zato dolazak NATO kontrahibridnog tima ne predstavlja nikakvo iznenađenje”, kaže Tabak.

Podsjetimo, NATO kontrahibridni tim za podršku, stiže u Crnu Goru, najmlađu članicu Alijanse. Tu vijest objavio je portal Politiko.eu, podsjećajući da su se prije godinu čelnici NATO usaglasili da osnuju timove za podršku, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagovanju na njih. U tekstu se, između ostalog, navodi i da je Savjet EU nedavno stvorio novu, stalnu diplomatsku grupu za nadgledanje i reagovanje na “hibridne” prijetnje poput dezinformacija, lažnih vijesti i pokušaja miješanja u izbore.

Tabak ističe da će Crna Gora ubuduće imati veliku pomoć i NATO alijanse i Evropske unije u antihibridnoj borbi.

 

“Sasvim je očekivana takva reakcija NATO-a i treba očekivati vrlo kvalitetan rad tima koji dolazi i koji će pokušati da da odgovor na sva crnogorska pitanja povodom hibridnih udara na nju”, kaže Tabak.

On naglašava da nije lako izbjeći hibridna djelovanja nekih država koje su zainteresovane za dešavanja na Zapadnom Balkanu i čiji interes je da budu politički ili na drugi način prisutne na ovom području.

“Određena hibridna djelovanja, ali za razliku od onoga u Crnoj Gori, fina i sasvim drugačija vide se u svim evropskim zemljama. Intenzitet i same metode veoma zavise od konteksta u kojem se država nalazi. Crna Gora ulaskom u NATO savez i približavanjem Evropskoj uniji, vrlo temeljito, mijenja cijelo područje jedne vojno-političke igre, i time, dakle, staje na put nekim silama, koje su nezadovoljne tim potezima vaše države. Međutim, nakon ulaska u NATO hibridna djelovanja prema Crnoj Gori ne mogu biti kao ona prije njenog ulaska” kaže Tabak.

Ubuduće će biti manje grubi

Igor Tabak smatra da će ta djelovanja u okviru hibridnog rata ubuduće takođe postojati, ali će nakon što je Crna Gora postala članica NATO, biti finija, delikatnija, manje gruba, iako će pokušati da imaju jednaki učinak.

“Državi Crnoj Gori zbog toga na raspolaganju stoje alati, kao što su ovi antihibridni timovi ili Centar izvrsnosti u Finskoj. Oni su na raspolaganju NATO članicama, ali nijesu na raspolaganju u toj mjeri nekim trećim zemljama. I to je jedna od prednosti članstva u NATO”, kaže Tabak.

Komentari: 11

Тото

09. 09. 2019 - 08:03

Да ли сам ја део тог хибридног рата? Јесам. И, сада долази НАТО да брани Ово од мене? Значи да су моји дедови и моје бабе водили хибридни рат против мене, победили у том рату и сада ја настављам њихову подлу замисао?
hibrid

09. 09. 2019 - 09:18

I moj deda kolkonista je sadio hibridni kukuruz u Vojvodiniali nije mogao da izdrzi u ravnici i vrnuo se opet u CG .
Zeljko R

09. 09. 2019 - 09:22

Ti si mrzitelju u pravu tvoji baba i kako kazes dedovi porobili su ratom iscrpljenu braneci vas Crnu Goru. Ugasili joj ime, vojsku, policiju, perper ama sve. Ime joj je bilo Zetska banovina. I tako su tvoji preci radili protiv tebe umjesto da ti stvaraju drzavu prosperiteta napretka oni su je oburdali. I ne samo to vidi sto su od tebe ucinjeli , mrzis svoje . Ima li vece kletve.Predstavljas se kao Toto ne smijes ni ime reci iz nekakvih podruma viris iskrivljenoga stava velicajuci one koji su te takvin napravili.
Toto-loto

09. 09. 2019 - 10:16

Ovakav jezik sto ti govoris nikad nije postajao u drzavi CG, Crnogorci su izgradili ovu drzavu a ne srbijanski stranci-dosljaci.
Tako je

09. 09. 2019 - 11:37

Nijesu baba nego bake, pope.
"Imentovati ih"

09. 09. 2019 - 08:04

Treba otvoreno reći zbog koga oni dolaze. Odnosno, ko vodi hibridni rat protiv CG. To su, prije svih, "Dan", "IN4S", "Borba",.. i to iz velikonacinalističkih, četničkih, ideoloških i vjerskih razloga. Takođe i "Vijesti" ,ali na čisto materijalnoj osnovi.. Naime, ko plati više. Nijesu bitni euri ili rublje. Đoko Orlandić PS I dobar dio NVO, a prije svih ona što "branii" Sinjajevinu.
pusti Sinjajevinu

09. 09. 2019 - 09:19

Jesi ti Djoko Crmnicanin ? Dovedi ti njih u Crmnicu pa nek ti senluce u vinograd .
Samo slijepac

09. 09. 2019 - 09:55

Samo slijepac ne vidi, ili ne želi da vidi, da su protesti na Sinjajevini nova forma ruskog terorizma prema CG iz 2016. Đoko Orlandić
Labrador 19

09. 09. 2019 - 08:19

Prva zemlja na svijetu protiv koje se vodi hibridni rat je Hrvatska, Tabakoviću!
Tara

09. 09. 2019 - 10:20

Dobro je sto dolazi NATO -tim.. Ovo je neizdrzivo sto rade srpsko-srbijanski nacisti..a da NVO ne pominjem...mislim da su oni jos gori!!!
Koko

09. 09. 2019 - 11:06

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/industrija-mrznje-u-srbiji-nasumce-smo-izdvojili-sto-naslovnica-srpskih-dnevnih-novina-i-analizirali-njihovu-novinsku-scenu/9327764/
Novi komentar