Putinova partija izgubila trećinu mjesta u moskovskom parlamentu

Vladajuća Jedinstvena Rusija, koju predvodi premijer Dmitrij Medvedev i podržava predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, izgubila je trećinu poslaničkih mjesta u moskovskoj Dumi i sada je pitanje ko će imati vlast u glavnom gradu te zemlje, prenosi Rojters.
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 10:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nedjeljni izbori bili su jedni od najposmatranijih posljednjih godina, jer su vlasti iz izborne trke isključili brojne opozicione partije, zbog čega su Moskvu danima potresali protesti.

Protesti su počeli u julu pošto je Centralna izborna komisija odlučila da ne registruje veliki broj opozicionih stranaka i kandidata, jer navodno nisu uspjeli da sakupe dovoljan broj potpisa.

Vodeći ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je opozicione pristalice da ipak izađu na lokalne izbore i glasaju za opozicionog kandidata koji ima najveće šanse da pobijedi Jedinstvenu Rusiju.

Vladajuća stranka je, s druge strane, spremila odgovor na tu taktiku – svoje kandidate je predstavila kao nezavisne, iako je riječ o političarima čija je uloga i partijska pripadnost već decenijama ista.

Slabiji rezultat Putinove partije na izborima Rojters ocjenjuje kao uspješniju taktiku opozicije.

Komentari: 0

Novi komentar