Gradonačelnik Vuković sa praunukom kćerke kralja Nikole

Podrška Glavnog grada za podizanje spomenika kraljici Jeleni

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković primio je danas princa Emanuela Filberta od Savoje, praunuka italijanske kraljice Jelene Savojske, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 13:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vuković je saopštio da će Glavni grad podržati inicijativu za postavljanje spomenika kraljici Jeleni u Podgorici i dati puni doprinos što skorijoj realizaciji tog projekta.

“Siguran sam da će to biti jedan simboličan gest učvršćivanja i produbljivanja prijateljskih odnosa dvije države koje vežu bogata istorija i posebni odnosi kraljevskih dinastija” istakao je Vuković.

On je naglasio da će gradska uprava u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u cilju opredjeljivanja adekvatne lokacije i usvajanja odluka od strane Gradskog parlamenta kako bi se što prije stekli i formalni uslovi za postavljanje spomenika.

Vuković je tokom sastanka princu od Savoje uputio inicijativu da se pored podizanja spomenika u znak sjećanja u narednom periodu odredi i zajednički realizuje obilježavanje Dana kraljice Jelene.

Princ Emanuel Filberto Savojski je zahvalio gradonačelniku Vukoviću na podršci za podizanje spomenika kraljici Jeleni u Podgorci i pozdravio inicijative koje treba preduzeti u tom pravcu u periodu koji predstoji.

On je istakao da italijanski narod posebno cijeni i vrednuje kraljicu Jelenu i njenu istorijsku ulogu i značaj, dodajući da je stoga jako važno da mlade generacije budu upućene i upoznate sa njenim dobročinstvima i djelima kojima je ona zauzela posebno mjesto u istoriji obje države.

Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu intenziviraju saradnju u cilju realizacije dogovorenih zajedničkih aktivnosti i nastavka rada na daljoj afirmaciji djela kraljice Jelene Savojske.
 

Komentari: 3

Cetinje je adekvatnije

09. 09. 2019 - 15:36

Godinama pominjem tu inicijativu po forumima. Ovo mi je svakako satisfakcija. Medjutim sto se lokacije tice , adekvatnije je Cetinje no Podgorica.
@

09. 09. 2019 - 16:13

Pošto neće da objave moj komentar, nadovezujem se na tvoj komentar. Ma nije adekvatnije Cetinje. Sve treba preseliti u Podgoricu. Ja svojevremeno napisah nešto slično i nabrojih spomenike: kralju Nikoli, vojvodi Mirku, Petru I, Ivanu Crnojeviću i sada Jeleni Nikolinoj. Odmah oslije rata promjenom imena u Titograd preseliše iz Cetinja glavni grad. Početkom devedesetih kada je trebalo posrbiti se i marginalizovati NOB, promijeniše ime u Podgorica. Sada se opet Crnogorče i dižu spomenike. Blagoš nama sa Mirkovom varoši.
Dzo

09. 09. 2019 - 21:08

Jedan grad ne smeta drugome, pokrenite inicijativu.
Novi komentar