Dogovor dijela opozicije nakon sastanka

Traže tehničku vladu i izbore u istom danu

Dio opozicije donio je na današnjem sastanku u Podgorici, koji je organizovan na inicijativu predsjednice Socijaldemokratske partije (SDP), Draginje Vuksanović, odluku da će tokom dijaloga o reformi izbornog zakonodavstva svoje djelovanje temeljiiti na nekoliko ključnih smjernica.
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 15:11 Promjenite veličinu teksta: A A A
Traze tehnicku vladu i izbore u istom danu
Foto: PR Centar

Opozicija traži otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi najkasnije do 15. oktobra i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom zakonodavstvu. Traže i održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora u istom danu.

Opozicija dalje zahtijeva temeljnu analizu i usaglašavanje prijedloga za izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, registrima prebivališta i boravišta, medijima, nacionalnom javnom emiteru, kao i analiza drugih propisa predviđenih Odlukom o obrazovanju Odbora.

– Neophodnost potpune depolitizacije institucija od posebnog značaja za slobodan izborni proces, posebno Agencije za sprječavanje korupcije, RTCG i Državne izborne komisije, uključujući kadrovske promjene u ovim institucijama u cilju obezbjeđivanja njihovog profesionalnog rada i nepristrasnosti.

Redovna koordinacija i usaglašavanje opozicionih predstavnika u cilju ostvarivanja političkih zahtjeva uz konsultovanje subjekata civilnog sektora i akademske zajednice u predlaganju konkretnih zakonskih i drugih rješenja od značaja za uspostavljanje demokratskog ambijenta za slobodne izbore – navodi se u zahtjevima opozicije.

Podsjetimo, današnjem sastanku prisustvovali su poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, lider Demosa, Miodrag Lekić, lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović i njegov partijski kolega, Miloš Konatar, kao i poslanik i član Odbora za izbornu reformu, Neđeljko Rudović.

Na sastanak nije došao nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Komentari: 9

cg bluz

09. 09. 2019 - 16:14

Dragice, kad pobijedite na izborima mozeze uslovljavati ovu drzavu, drugacije ne. Mi koji smo glasali parzije na vlasti, glasali smo ih po svojoj volji, i tu izbornu volju ne smije niko prekrajati, pa ni ti i i tvoji opozicioni partneri. Nema od trhnicke vlade ista.
Rukfaš

09. 09. 2019 - 16:15

Možda i po jednu cijeđenu limunadu?
Katunjanin

09. 09. 2019 - 21:15

A muzicku zelju?
lolo

09. 09. 2019 - 16:27

Vrte jednu te istu pricu. Da sam na mjesto DPS-a paspisa bi izbore pa ko izadje?? Draginja i Dritko zajedno ni 5 procenata , bruka kreirana od strane par medija, Vijesti prije svega.
Nagudjivanje

09. 09. 2019 - 17:17

I ja bih volio Crnu Goru bez antidrzavnih stranaka, pa imam osjecaj za realnost.
Tara

09. 09. 2019 - 17:47

Sta oni traze to je druga stvar..i ja bih da kupim kucu..ali mi hvali jos para.. Zelja je drugo a stvarnost..je stvarnost..vas gradjani nijesu birali--morate pricekati osudni dan!
Ja

09. 09. 2019 - 18:20

bih glasao vas da sam htio da imamo četničku vladu, ali to ne podržavam i zato vas nijesam ni glasao i to svojom voljom.
Nikola K.

09. 09. 2019 - 22:36

U pravu si majstore ovi su pjevali četničke devedesetih. ...punili naftom Karadžićeve tenkove sve do 96.te. deportivali izbjegluce...švercovali...treba ih ugasiti.
Jagoš

09. 09. 2019 - 22:11

Vlada vam je već jednom izašla u susret za isti zahtjev i dala čak puno više nego što ste tražili. Obećaste priznanje rezultata izbora. Grdno slagaste. Sada bi reprizu! Smiješni ste. Da vsm se dozvoli da SAMI napišete izborni zakon, mogao bih se kladiti da bi SIGURNO izgubili izbore, jer tako tužne i neznavene opozicije nema u Evropi. Jedino što znate je, da radite protiv interesa Crne Gore!
Novi komentar