Članovi partije Angele Merkel glasali za njega

Njemačka: Neonacista izabran za gradonačelnika

Visoki predstavnici vladajućih političkih partija u Nemačkoj ogorčeni su što je za gradonačelnika u centralnoj državi Hesen izabran neonacista.
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 16:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Štefana Jagša iz Nacional-demokratske partije (NDP), krajnje desničarske stranke, jednoglasno je izabralo sedam odbornika.

Jagš je pobjedio pošto nije imao protivnike. Grad kojim će on rukovoditi ima samo oko 2.650 stanovnika.

Njegova stranka NDP je preživjela pokušaje zabrane, ali se smatra „protivustavnom".

Lokalni poslanici - članovi Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, sa svojim partnerima Socijaldemokratskom partijom Nemačke i liberalnom Strankom slobodnih demokrata glasali su za Jagša.

„Kandidat NDP-a ispunio je politički vakuum", kazao je Markus Brando, lider Socijaldemokratske partije u Altenštatu.

Visoki predstavnici partija osudili su taj korak, a liderka Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer zatražila je poništavanje izbora. Njen generalni sekretar Paul Cimjak rekao je da je „izbor stranke koja slijedi antiustavne ciljeve sramota".

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Lars Klingbejl na Tviteru je iskazao nezadovoljstvo: „SDP ima jasnu poziciju: ne sarađujemo sa nacistima! Nikada! Tako je na federalnom nivou, u regionima i distriktima. Odluka u #Atlenštatu je nerazumljiva i neopravdana. Mora se odmah promijeniti."

Jagš je obećao da će „raditi u interesu grada i da će nastaviti da radi konstruktivno i da sarađuje sa strankama".

Glavna opoziciona stranka krajnje desnice u Nemačkoj je Alternativa za Nemačku. NPD je mnogo manja i ima poslanike samo u regionalnim parlamentima.

Nemački ustavni sud je 2017. ukinuo zabranu NPD-a, saopštivši da stranka jeste bila „protivustavna", ali da nije jaka da obori njemački demokratski poredak.

Komentari: 2

mora jednom

09. 09. 2019 - 16:36

Sto bude Njemacka vise isla u krizu i pretrpavana ISILovcima to ce ovi biti jaci . Jednom kad ojacaju ima sve da ociste .
Prle

09. 09. 2019 - 18:09

Tačno tako, nebi im bilo prvi put. No ja mislim da je ovaj Jagš u stvari Jagoš, naš čovjek porijeklom
Novi komentar