Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a

Palmer: Crna Gora lider i primjer za druge u regionu

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom i čestitao Metju Palmeru, zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD-a, na imenovanju za ovu odgovornu misiju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD-a u regionu, koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara, kazali su iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Objavljeno: 09. 09. 2019 - 16:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Đukanović je posebno naglasio važnim što je na toj dužnosti tako dobar poznavalac balkanskih prilika.

„Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično da uradimo svi zajedno ono što je nabolje za region“, istakao je.

On je naglasio da obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regionu: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona.

„Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja“, kazao je Đukanović.

Predsjednik je podsjetio da Crna Gora svojim primjerom pokazuje da upravo takva politika donosi rezultate, što se ogleda članstvom naše države u NATO i što nas čini aspirantom koji je najdalje odmakao u procesu pridruživanja EU.

 „Pored jasne vizije imamo i rastući kapacitet da usvajamo reforme i savladamo izazove, želeći da afirmišemo regionalnu saradnju kao dobar put ka integraciji. Jako je važno da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Balkan“, kazao je Đukanović, ističući da svi u regionu zajedno sa partnerima poput SAD treba da ohrabrimo Evropu da što prije krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu.

 

dukanovic-palmer-1

 

On je iskoristio priliku da još jednom zahvali Vašingtonu na podršci Crnoj Gori, posebno u oblasti odbrane i bezbjednosti i na toj liniji kazao da su prioriteti za naredni period snaženje mreže odbrane u oblasti sajber kriminala i hibridnih opasnosti.

Podsjetio je da kroz regionalne inicijative kao što su A5, a posebno u okviru NATO-a još čvršće snažimo partnerstvo dvije države.  Predsjednik je ocijenio da su za rješavanje ključnih deficita u regionu, kao što su vladavina prava i nedostatak znanja, potrebna iskustva i podrška Sjedinjenih Američkih Država.

Đukanović je iskazao interes za jačanje ekonomskih odnosa i veće privlačenje američkih investicija u Crnu Goru.

Palmer je takođe izrazio zadovoljstvo susretom ističući da nije slučajno Crna Gora prva destinacija koju posjećuje na početku mandata jer je naša zemlja lider i primjer za druge u regionu.

 

dukanovic-palmer-3

 

Predsjednika je informisao o prioritetima svoje misije: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH.

Palmer je istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona.

Predsjednik Đukanović se saglasio sa izborom prioriteta uz ocjenu da su nam interesi identični i dodao da snage u regionu koje vuku ka Evropi treba snažnije podržati kako bi podstakle Zapadni Balkan na dalju integraciju.

 

 

Komentari: 1

!?

09. 09. 2019 - 20:51

A u čemu lideri? U visini plata i penzija ili dužini izgradjenih autoputeva ili možda u niskom spoljašnjem dugu ili broju novootvorenih fabrika itd...Pa u svemu ovome i još mnogo toga smo čak i iza Kosmeta. Primjer zaista jesmo, a jasno je i kakav. To je bar jasno unjedljivoj većini crnogorskih gradjana.
Novi komentar