Ulcinjska solana proglašena močvarom od međunarodnog značaja

Ulcinjska Solana je danas proglašena močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja I turizma.
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 19:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministarstvo održivog razvoja i turizma kandidovalo je Ulcinjsku solanu za Ramsar, treće močvarno područje u Crnoj Gori, u julu ove godine nakon usvajanja Odluke na sjednici Skupštine opštine Ulcinj, održanoj 24. juna 2019. godine kada je Ulcinjska Solana proglašena zaštićenim područjem - Parkom prirode.

Ulcinjska Solana je jedna od deset najvećih i najmlađih solana na Mediteranu, kao i stanište od globalnog značaja za boravak i gniježdenje vodenih ptica, te proglašenjem Solane - Parkom prirode, kao i Ramsar područjem, zaokružen je važan proces koji je Vlada Crne Gore preko Ministarstva održivog razvoja i turizma sprovela tokom protekle četiri godine.

Usvojenim planskim dokumentima od strane Vlade u februaru 2017. i Skupštine u julu 2018., tj. Prostorno urbanističkim planom za opštinu Ulcinj i Prostornim planom područja posebne namjene za obalno područje, utvrđena je nesporna i jasna namjena područja Ulcinjske solane, a to je zaštićeno područje (park prirode) i predložena je njena nominacija za upis na Ramsar listu močvara od međunarodnog značaja.

Konvencija o zaštiti vlažnih staništa od međunarodnog značaja – Ramsar konvencija je međunarodni sporazum koji pruža okvir za nacionalne akcije i međunarodnu saradnju za očuvanje i mudro korišćenje vlažnih staništa i njihovih resursa.

Danas je Ramsarska lista najveća svjetska mreža zaštićenih područja, jer postoji preko 2.200 ramsarskih lokaliteta na teritoriji 170 Ramsar ugovornih strana širom svijeta, koje pokrivaju više od 2,1 miliona kvadratnih kilometara.

U Crnoj Gori od danas postoji  treće Ramsar područje - Ulcinjska Solana, dok su ranije upisani na ovu medjunarodnu listu  Nacionalni park Skadarsko jezero (1995.godine) i Tivatska solila ( 2013. godine), navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

Komentari: 3

danke Dojcland

09. 09. 2019 - 19:47

Hvala ambasadorki Njemacke ! Djemperlije je zamalo valorizovase u svoj djep .
Gost

09. 09. 2019 - 20:25

Slazem se da je trebalo sprijeciti dzemperase ali sto ne proglasise Zenevsko jezero zasticenim, divljom ljepotom u Alpima a ne nabise hotel do hotela a mi naplacijemo ulaz na Crno jezero i sjutra u Solanu i od toga ce da zivimo!!! Sto ne proradi Solana? Dali bi i tada tekli da ne smijemo vaditi so dje su je oduvjek vadili zbog tica? Ivan Crnojevic je imao Solila u Tivtu i da sad neko krene da pravi so opet bi se nasli ovi dzabalebarosi od NVO i rekli ne zaboga a dje ce tice! Neka se javi ko je u godinu dana vidio vise od 10 ljudi da posmatra tice.
POJK

09. 09. 2019 - 20:47

E crne sreće kad ti gost čuva kuću od ukucana.
Novi komentar