Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan

Palmer: Rusija želi nestabilan region, Crna Gora da poradi na slobodi medija i vladavini prava

  Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je Rusija želi region zasnovan na neredima i nepovjerenju.
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 21:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Palmer je kazao da su „Rusi na snazi na Zapadnom Balkanu“ a da SAD ima suštinski različit pogled na region u odnosu na Rusiju.

„Zapadni Balan vidimo kao člana porodice zapadnih zemalja, integrisanih u evroatlanskim institucijama, kao zemlje u kojima se saradjuje na osnovu pravila i normi. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima i na nepovjerenju. Mislim da smo to najasnije vidjeli u Crnoj Gori kada su Rusi podržali državni udar 2016. godine koji je bio nečuven potez kako bi se Crna Gora spriječila da ide ka NATO-u i Zapadu“, rekao je on za RTCG.

Upitan da li misli da je moguće da se tako nešto ponovo dogodi, Palmer je rekao da nema nijednu informaciju koja bi ga mogla navesti da vjeruje da se tako nešto može ponoviti.

„Ipak ne mislim da su Rusi završili sa nastojannjima da prave probleme u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu i to vidimo u cijelom regionu“, rekao je on.

https://portalanalitika.me/clanak/344997/palmer-vjerujem-u-dogovor-i-da-ce-opozicija-ucestvovati-na-izborima

Riješiti napade na novinare, depolitizovati Savjet RTCG

On je kazao i da SAD dijeli mišljenje EU iz posljednjeg izvješataja kada je riječ o reformama koje je  sprovela Crna Gora.

„Crna Gora je napravila značajan napredak, ali moraće da uraditi mnogo više, posebno u oblastima slobode medija i vladavine prava. Željeli bi da vidimo uspješne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare, medju kojima je i Olivera Lakić koja je dobitnica medjunarodne nagrade“, kazao je on.

Kako je dodao, SAD žele da vide depolitizaciju Savjeta RTCG. „Sve ovo je važno za EU, kako bi ispunila medjunarodne standarde i kvalifikovala se za članstvo u EU“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru je posebno važno da napravi napredak u poglavlja 23 i 24 koji se fokusiraju na vladavinu prava, kako bi zatvarala poglavlja koje je otvorila na putu ka EU.

Palmer je ponovio da je njegova posjeta važna poruka regionu da ukoliko rade naporno i sprovode reforme mogu da idu naprijed.

 

 

 

Komentari: 2

Vanja

09. 09. 2019 - 21:49

Može ona željeti šta god hoće ali joj je uzalud. Mašta je dozvoljena i besplatna ali mogućnosti nešto asvim drugo. Nadamo se da je i Putin napokon to shvatio bar u slučaju Crne Gore.
Tara

09. 09. 2019 - 23:17

g.Palmer je malo naivan..hoce slobodne novine ..koje putin i srbija finansiraju..a na drugu stranu kaze da Putin zeli samo nemire na zapadnom Balkanu...ja mislim da on nije dobro upucen u sve ove manipulacije novinarstva opozicije..itd Posto antidrzavna opozicija na celo V,Calovicke ima sve medije u ruke osim RTCG..zato im je i cilj da oni uzmu i taj dio medija u svoje ruke.. EU..Palmer..neznam ko je gori..i naivniji..
Novi komentar