Novoimenovi ambasador u razgovoru sa Đukanovćem

Ruski ambasador: Ako u Podgorici ima političke volje, Rusija spremna za normalizaciju odnosa

  “Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome”, naglasio je ruski ambasador
Objavljeno: 09. 09. 2019 - 22:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je izrazio očekivanje da će do kraja mandata novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije odnosi dvije države biti unaprijeđeni u skladu sa tradicionalno prijateljskim vezama.

 

On je danas primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Kosova Iljbera Hise, Ruske Federacije Vladislava Vladislavoviča Maslenikova, Bosne i Hercegovine Branimira Jukića, Slovenije Gregora Preskera i Novog Zelanda Entonija Džordža Simsona, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Konstatovao da je od žaljenja što odnosi danas nijesu u tom duhu, važnija spremnost da ih zajedničkim radom dovedu na očekivani nivo.

“Sadašnji su posljedica poremećaja na globalnoj političkoj sceni”, ocijenio je Đukanović, ističući i spremnost da kroz komunikaciju sa evropskim partnerima doprinosi pravilnom razumijevanju i obnovi kvalitetne saradnje Rusije i EU.

Đukanović je istakao da ne precjenjuju svoj značaj, ali ne žele ni da propuste priliku za doprinos unapređenju odnosa na globalnoj sceni.

Ocijenio je i da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što potvrđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori.

Uz respekt prema tradiciji, i svijest da dinamiziranje odnosa zahtijeva izvjesnu postupnost, podsjetio je i na podršku Rusije i u novije vrijeme, naročito uoči referenduma o nezavisnosti i ponovnog međunarodnog priznanja Crne Gore.

Maslenikov je istakao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom nas, kako je kazao, spajaju tradicionalne viševijekovne veze prijateljstva.

Saglasan je da je zategnutost u odnosima povezana pored ostalog sa problemima na međunarodnom planu, uz ocjenu da naši narodi zaslužuju bolje odnose.

“Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome”, naglasio je ruski ambasador.

Maslenikov je izrazio zahvalnost za nedavno izrečene ocjene predsjednika Đukanovića o ulozi i doprinosu Sovjetskog Saveza u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, što je dio zajedničke istorije.

Ambasador je izrazio spremnost za pragmatičnu saradnju u obostranom interesu, na ekonomskom i multilateralnom planu.

Uz ocjenu da je Crna Gora značajno napredovala u procesu evropske integracije, rekao je da Rusija sa interesovanjem prati proces proširenje EU i nikada nije bila protiv toga.

Navodeći primjer zemalja koje su članice i EU i NATO-a, a imaju razvijene odnose sa Rusijom, poručio je da je Rusija otvorena za dijalog i traženje rješenja za sva pitanja od zajedničkog interesa.

Đukanović je na kraju poručio da su njegova vrata, kao i svih drugih crnogorskih institucija, otvorena za ambasadora Maslenikova i druge predstavnike Rusije, u cilju prevazilaženja sadašnjeg stanja i osavremenjavanja bilateralnih odnosa u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom između naših zemalja i naroda.

 

Komentari: 2

Majstorsko otvaranje

10. 09. 2019 - 00:31

Obojica su majstorski otvorili ovu partiju diplomatskog saha. Svaka vam cast! Nece ni da uporedjujem ova dva iskusna politicra sa nekim "drzavnicima" iz komsliluka jer su te crne komsije vise za vasar i Farmu nego za diplomatiju.
joko

10. 09. 2019 - 11:31

Dobri odnosi , naravno. Баљшој
Novi komentar