Nova knjiga Ljubete Labovića „Oslobađanje od prošlosti“ u izdanju OKF-a

Sačuvano je ono što se nije smjelo zaboraviti

„Oslobađanje od prošlosti“ naziv je knjige intervjua, crnogorskog književnika i novinara Pobjede Ljubete Labovića, koja je objavljena u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.
Objavljeno: 10. 09. 2019 - 12:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Labović je za knjigu odabrao razgovore koji u oblastima kulture, istorije i politike uglavnom oslikavaju jedno razdoblje dramatičnih zbivanja u našoj regiji Balkana. Tu su razgovori sa velikanima istorije i umjetnosti kakvi su Ranko Marinković, Čedo Vuković, Mirko Kovač, Princ Nikola Drugi Petrović Njegoš, Filip David, Mihajlo Mihajlov, Sreten Asanović, Mirjana Miočinović, Dimitrije Popović, Laslo Vegel, Latinka Perović, Dr Dušan Bilandžić, Predrag Koraksić – Corax, Miro Glavurtić, Čarls Bernstin, Vidosav Stevanović, dr Danilo Radojević, Ivan Čolović, Stanislav Hočevar, dr Ranko Bugarski, Slobodan Šnajder, Eva Lipska, Kolja Mićević, Ljuba Tadić, dr Slavko Vukomanović, Jovo Kapičić, Vlado Dapčević, Mirko Đorđević… Za izdavača ovog vrijednog djela potpisan je Goran Martinović. Urednik izdanja je Milorad Popović. Knjigu je likovno opremila Ana Matić.

SLIKA VREMENA

Osim razgovora s Rankom Marinkovićem i Čedom Vukovićem, intervjui su nastajali u vremenu od devedesetih godina prošlog vijeka do danas.

- Razgovori su svakako indukovani tim vremenom i dešavanjima, ali se istovremeno u njima razmatraju univerzalni stvaralački procesi i teme. Moji sagovornici, pisci, slikari, glumci, pjesnici, političari, istoričari, narodni heroji, jednom riječju – antifašisti, mirotvorci, kroz ove intervjue govorili su otvoreno i hrabro protiv diktature, rata, nasilja, nacionalizma i zločina na području nekadašnje SFRJ – zapisao je Labović.

Gotovo u svim intervjuima istaknuto mjesto imaju crnogorske teme, pitanje crnogorskog nacionalnog identiteta, crnogorske kulture, jezika i državne samostalnosti.

-Ova zbirka intervjua jedna je, dakle, otvorena skupština građanskih intelektualaca, kosmopolita, svih onih koji su činili sve što su mogli za mirno i demokratsko rješenje jugoslovenske krize. S druge strane, pod uticajem metafore čudovišta, ili kako kaže Branko Kukić „svijet je danas zvijer puštena s lanca“, mnogo toga je u ovim intervjuima što upućuje na razmatranje univerzalnih umjetničkih i kulturoloških tema – konstatovao je Labović.

On je naglasio da su se „egzistencijalni nemiri, tjeskoba, stvaralački porivi i drugo, preklopili u nekoj vrsti dvostruke ekspozicije, od ličnih umjetničkih i životnih opsesija, uspona i padova, do društvenih okolnosti, dramatičnih zbivanja i političkih nepogoda“.

-Intervjui u ovoj knjizi su često rasprave o pitanjima poezije, lingvistike, istorije, književnosti, sociologije, filma, slikarstva i uopšte kulture, ali kroz prizmu moralnih pitanja, politike, cenzure, slobode, ljubavi, smrti i drugih društvenih fenomena. Ovi razgovori su i jedna vrsta mojih dnevnika i dnevnika mojih sagovornika. Jer, bez obzira na velike društvene lomove, u kojima je atmosfera bila krajnje nepovoljna za bilo kakve stvaralačke impulse, može se iz njih sagledati koliko je, uprkossvemu, ipak bilo izazova za pobunu i iskazivanje različitih umjetničkih opservacija i stilova u svim oblastima života - zapisao je Labović o knjizi.

AKTIVNI UČESNICI

Filip David, recenzent ove  antologije intervjua, zapisao je da Labovićevi razgovori predstavljaju ličnosti iz različitih oblasti društvenog života, aktivne učesnike, otkrivajući njihova razmišljanja i dileme, povezane sa aktuelnim događanjima, uglavnom iz oblasti kulture i politike. To su, kako je rekao, ličnosti prisutne u svojim sredinama kao pojedinci sa ličnim integritetom. Nisu, kaže David, ćutali kada je trebalo govoriti, niti su dopuštali da ih neko ućutka ma ko to pokušavao.

Neki od sagovornika više nijesu među živima. Njihove izgovorene i zapisane riječi ostaju i djeluju testamentarno, itekako su prisutni, po onome što su govorili, činili i predstavljali.

-Čitao sam Ljubetine razgovore iznova, sa jednakom pažnjom kao što sam ih čitao kada su objavljivani prvi put. Vrijeme im u najvećem broju slučajeva ništa nije oduzelo, nije ih učinilo prolaznim nego je nešto i dodalo, potvrdilo, učinilo još istinitijim, a često ianticipatorskim. Sačuvano je od zaborava ono što se nije smjelo zaboraviti. A uz sve to još jedan, ponekad dirljiv, nostalgičan susret sa onima koje smo poznavali ili poznajemo, ali i onima koje smo upoznali upravo preko ovih razgovora– istakao je David u recenziji.

V. S.

Komentari: 6

Mirko Beograd

10. 09. 2019 - 13:18

Čitaoi sam ranije u medijima labocićeve intervjue. Filip David je u pravu, ovom knjigom se mnoge ličnosti i događaji i čuvaju id zaborava....
Gojko

10. 09. 2019 - 13:36

Ko bi drugi bio recenzent ako ne Filip David kad je već odavno na snazi sprega dukljansko-jevrejskog lobija protiv Srbije i srpske Crne Gore.
Mirko Bgd.

11. 09. 2019 - 09:33

@Gojko. Gospodine da li si ti normalan ,tvoja tvrdnja o dukljansko-jevrejskoj vezi kakve ima veze sa intervjuima značajnih ličnosti pretežno crnogorske kulture koje je obradio takođe poznati crnogorski pjesnik Ljubeta Labović.Sve te ličnosti su evropskog formata i nemaju ništa zajedničko sa vašom gibaničarskom filozovskom školom koja Crnu Goru impotentno smješta u "srpsku Spartu"Gosa mnogo je mačku goveđa glava ,Crnogorci su slobodan narod ,dzabe vrištite ne možete nam ništa da nas je još i manje nego što nas ima.
Pasadjir

11. 09. 2019 - 07:07

Otkud sad da Jevreji i Srbi nijesu najslicniji medju nsrodima nije mi milo sto Labo stavi spicu medju njima
Novica

11. 09. 2019 - 11:40

Ovo o nekakvim "spregama" je zamagljivanje suštine. Filip David se zalagao za tzv Drugu Srbiju, bio jedan od osnivača Beogradskog. kruga. Labović , liberal, tsakođe za nezavisnu,evropsku Crnu Goru. To se ne sviđa klerofašistima i pokušavaju prebaciti sve na teren nekakvih zavjera, što je u osnovi njihovog retrogradnog mišljenja..
Pivljo Beograd

11. 09. 2019 - 13:37

Labović je radio za crnogorske medije u najtežim danima rata i diktature 90-tih u Srbiji, kad je to često značilo "glavu u torbi". Njegovi intervjui su velikim dijelom svjedočanstvo tog vremena.To se ne smije zaboravljati i zamagljivati "zavjerama"-
Novi komentar