Zbog devastacije crnogorskih prirodnih resursa

Ekološki protest 20. septembra

Koalicija za održivi razvoj (KOR) organizovaće 20. septembra u Podgorici protest zbog devastacije crnogorskih prirodnih resursa.
Objavljeno: 10. 09. 2019 - 19:20 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ekoloski protest 20. septembra
Foto: Standard

Iz KOR-a su ocijenili da je vrijeme da građani kao najvažnija i najmoćnija institucija sistema, imajući u vidu ozbiljnost trenutka, koji karakteriše višedecenijska brutalna eksploatacija prirodnih resursa i trajna devastacija crnogorskih prirodnih dobara, pokažu odgovornost za budućnost.

“Vrijeme da zaustave pogubne trendove koji će nas u suprotnom povesti dublje u dužničko ropstvo i ostaviti nas bez perspektive i mogućnosti za dostojanstven život u Crnoj Gori”, naveli su iz te organizacije.

Kako su kazali, odluku da organizuju protest donijeli su zbog nebrojenih primjera uništenja prirode i zdravlja naših sugrađana, kao što su genocidno ugrožavanje javnog zdravlja građana Pljevalja nekontolisanim zagađenjem vazduha, vode i zemljišta, brutalna eksploatacija prirodnih resursa, trajna i brutalna devastacija rijeke Tare.

Iz KOR-a su dodali da su među tim primjerima i “okupacija netaknutih divljih rijeka štetnim projektima malih hidroelektrana, namjera Vlade da umjesto kao park prirode Sinjajevinu iskoristi za vojna bojeva gađanja i tim spriječi održivi razvoj tog područja".

Kao primjer su naveli i bušenje Jadrana zbog eksploatacije nafte i gasa i uvrštavanje naftnih platformi u turističku ponudu.

“Zato će 20. septembar biti prilika da svi, koji ne odustaju od održive i slobodne Crne Gore, bez obzira na vjersku, partijsku, ideološku i kulturološku pripadnost, izraze odlučnost i spremnost za zaštitu onog najvrjednijeg što su nam ostavili naši preci, a što smo i mi u obavezi ostaviti našim potomcima - rijeke, planine, jezera, more”, poručuje se u saopštenju.

Oni su pozvali sve koji su ih podržali u svim do sada realizovanim aktivnostima, da se 20. septembra pridruže na ulicama Podgorice i stanu u odbrani prava na dostojanstven život u zdravoj životnoj sredini.

Komentari: 4

MARKO

10. 09. 2019 - 22:01

Hoce li hi predvoditi Mirso?
A, neka

11. 09. 2019 - 02:03

Dobro je to - shvatili smo. Otud odovud - opet Sinjajevina. Ne valja vjezbaliste na sjever, ne valja na jug, najbolje bi bilo da ga postavimo na Trg nezavisnosti (sic!). Pa, ljudi, providni ste. Razumijemo potrebu da rijeke budu ciste i bistre, sume obnovljenr, da nema platicnih kesa, da se ostave adekvatni kontejneri, i jos mnogo toga. Ali, ne ukljucujte u vas redor pitanje strategije Vojske. Vojska ima svoje razloge i Drzava je u obavezi da te uslove ispuni. Zna se kome to ne odgovara, pa ne okolisajte.
fileopg

11. 09. 2019 - 05:50

Zašto nijeste naveli divlju gradnju od strane srpske crkve na Rumiji i na ostrvu cvijeća, no možda su oni vaši mentori pa zato žmurite na te devastacije....
Rukfaš

11. 09. 2019 - 06:17

Čast ekolozima ali se u Crnoj gori mora nešto i raditi. Ajde, otvorite konkurs da vidimo koliko će se naroda prijaviti na oglas za radno mjesto čuvara parkova.
Novi komentar