Glas Amerike prenosi

Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete nakon što je ponudila nastavak pregovora

Sjeverna Koreja ispalila je dvije rakete kratkog dometa, nekoliko sati nakon što je ponudila nastavak nuklearnih pregovora sa SAD, prenio je Glas Amerike.
Objavljeno: 10. 09. 2019 - 20:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete nakon sto je ponudila nastavak pregovora
Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Projektili su ispaljeni iz oblasti Gaečeon, u provinciji Južni Pjongan, prema istočnoj obali Sheverne Koreje i prešli razdaljinu od 330 kilometara, saopštio je Generalštab južnokorejske vojske i dodao da američke i južnokorejske vlasti analiziraju detalje probe.

Riječ je o desetoj sjevenokorejskoj raketnoj probi od početka maja, kada je Pjongjang nastavio da testira balističke projektile poslije pauze od godinu i po. Nova proba signal je da će Sjeverna Koreja nastaviti pritisak na SAD čak i dok nagovještava da je spremna da se vrati za pregovarački sto, ocjenjuje VOA.

Pregovori dvije zemlje su u zastoju od drugog samita između lidera SAD i Sjeverne Koreje Donalda Trampa i Kim Džong Una, u Hanoju, koji je okončan bez dogovora. Visoki sjevernokorejski diplomata rekao je u ponedjeljak da je Pjongjang spreman da se sastane sa američkim zvaničnicima krajem septembra. Još nije poznato da li će nova proba uticati na održavanje tih pregovora.

Tramp je rekao da "nema problema" sa sjevernokorejskim raketnim probama, ali nije komentarisao najnoviju.

Južnokorejske vojska pozvala je Pjongjang da "odmah zaustavi" akcije koje podižu tenzije na Korejskom poluostrvu. Američki zvaničnici saopštili su da su upoznati sa probom i da blisko sarađuju sa saveznicima u regionu.

Komentari: 0

Novi komentar