Otkazu prethodila žestoka rasprava o talibanima

Zašto je Tramp otpustio Boltona?

Američki predsjednik Donald Tramp i dosadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton sinoć su se žestoko raspravljali zbog Trampovog plana da primi lidere talibana u Kemp Dejvidu, prenosi CNN, pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa događajima u Bijeloj kući.
Objavljeno: 10. 09. 2019 - 21:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zasto je Tramp otpustio Boltona?
FOTO: RAS SRBIJA

Američka televizija navodi da nije jasno da li se rasprava vodila preko telefona ili uživo, međutim prenosi navode neimenovanih izvora iz Trampovog okruženja da je Bolton mjesecima iritirao ljude ne samo zbog različitih političkih stavova, već i zbog načina na koji se ponašao.

Jedan od izvora CNN-a precizirao je da je Bolton zvaničnike Bijele kuće "iritirao svojom taktikom, stilom i hrabrim nastupima".

Na primjer, navodi izvor, Bolton je putovao sa mnogo pripadnika osoblja, ponekad ne istim avionom kao predsjednik i ponašao se skoro kao da je državni sekretar.

CNN dodaje da Bolton nije bio u sukobu samo sa Majkom Pompeom, već da ga nije podnosio ni šef osoblja Bijele kuće Mik Malveni.

O tome da je Bolton otpušten naglo svjedoči i to da je on čak jutros predsjedavao sastankom visokih zvaničnika administracije iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost, prenosi CNN.

Izvor te televizije navodi da je sastanak, čija su tema bile izbjeglice, održan po planu i da nije bilo naznaka da će Bolton dobiti otkaz.

Sastanak je održan samo sat vremena prije Trampove objave na Tviteru da je savjetnik za nacionalnu bezbjednost otpušten.

CNN dodaje da je većina zvaničnika za Boltonov odlazak saznala upravo iz Trampovog tvita.

Tramp je naveo da je Boltona otpustio zbog "velikih neslaganja o brojnim pitanjima".

Američki predsjednik je na Tviteru naveo da je prethodne noći obavijestio Boltona da njegove usluge više nisu potrebne Bijeloj kući i da se snažno protivio brojnim njegovim predlozima, kao i drugi u administraciji.

Bolton je, međutim, izjavio danas da je on sinoć ponudio ostavku Trampu, na šta mu je ovaj predložio da razgovaraju sjutra.

Dosadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost je to napisao na svom Tviteru nakon što je Tramp izjavio da je on Boltonu predložio da podnese ostavku, prenosi AP.

Bolton je imenovan za savjetnika u Trampovoj administraciji u aprilu 2018. godine, nakon što je sa te funkcije smijenjen general H. R. Mekmaster.

Komentari: 0

Novi komentar