ANALIZA: Dokument pod nazivom ,,Zajednička izjava“ drugačiji od ,,Sporazuma za budućnost“

Tehnička vlada mogući izazov, DCG bez političkog kompasa

Platforma pod nazivom ,,Zajednička izjava“, kojom se dio opozicije predvođen SDP-om, Demokratama, Demosom i Urom obavezao na zajedničko djelovanje, bitno se razlikuje od ,,Sporazuma za budućnost“, dokumenta iza čijeg potpisa stoji svih 39 opozicionih poslanika.
Objavljeno: 11. 09. 2019 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ključna razlika se odnosi na pojam prelazne vlade, gdje se u ,,Zajedničkoj izjavi“ predlaže dijalog o tehničkoj vladi bez uslovljavanja datumom formiranja kao i sastavom, za razliku od ,,Sporazuma za budućnost“, koji ultimativno predviđa vladu građanskog jedinstva po tripartitnom principu bez predstavnika vlasti na njenom čelu.

 - Obaveza otvaranja dijaloga o tehničkoj vladi, kao najboljeg modela implementacije i kontrole izbornog procesa, najkasnije do 15. oktobra 2019. godine i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom zakonodavstvu, navodi se u dokumentu dijela opozicije dogovorenom na sastanku koji je organizovala predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović -Stanković.

ODLUKA

Takav stav se temelji na izmijenjenoj Odluci o formiranju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva zasnovanoj na amandanima Demokrata, u kojima je predviđena mogućnost da to skupštinsko radno tijelo nakon završetka rada predloži najbolji model za implementaciju dogovorenih rješenja. S obzirom na to da je ,,Zajednička izjava“ usaglašena i dogovorena dva dana pred početak rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, jasno je da je u pitanju nova platforma dijela opozicije sa kojom je uokviren njen rad na reformi izbornog zakonodavstva. Potpis Demokrata na takav dokument predstavlja iznenađenje imajući u vidu da su uoči sastanka opoziciji ponudili svoj dokument pod nazivom Opozicioni dogovor“, koji ultimativno predviđa uskraćivanje podrške u Odboru prijedlozima zakona i drugim rješenjima, ukoliko ne bude prihvaćeno formiranje vlade građanskog jedinstva na osnovu ,,Sporazuma o budućnosti“ (1/3 vlast, 1/3 opozicija, 1/3 civilni sektor), uz dodatn ultimatum da na čelu te vlade ne bude predstavnik vlasti?! To rješenje stoji još iz marta ove godine, a Pobjeda je u nekoliko navrata u tekstovima ukazivala na neustavnost i nezakonitost takvog prijedloga, koji potpuno urušava politički sistem. Sastav takve izvršne vlasti – u kojoj bi sjedjeli članovi političkog pokreta koji nije ni učestvovao na izborima - grubo je kršenje ustavnih principa i narušavanja prava građana, poništavajući njihovu slobodnu volju izraženu na izborima.

KONTROVERZA

Prezentiranje takvog dokumenta pratila je kontroverza jer je Danilo Šaranović iz Demokrata, i prije nego što je počeo sastanak, dao izjavu medijima i predstavio platformu Demokrata, ne upoznavajući opozicione kolege sa njenim sadržajem. U ,,Zajedničkoj izjavi“, sačinjenoj samo par sati nakon Šaranovićevog performansa, tog dijela nema, jer su Demokrate, zarad opozicionog konsenzusa među četiri partije, makar privremeno odustale od koncepta vlade kakav je predviđen ,,Sporazumom za budućnost“. Međutim, tu nije kraj političkim lutanjima Demokrata jer je svega par sati nakon završetka opozicionog sastanka iz medijskog centra te stranke medijima proslijeđeno saopštenjeiz Mojkovca (!?) u kojem je Aleksa Bečić - bez obzira na potpis svog poslanika Danila Šaranovića - saopštio da ,,Demokrate neće podržati ni jednu vladu osim onu koju predviđa ,,Sporazum za budućnost“ (1/3 vlast, 1/3 opozicija, 1/3 civilni sektor), te da na čelu te vlade ne smije biti neko iz vladajućih političkih subjekata“. Javnosti je ostalo nejasno koji stav Demokrata je zvaničan: da li onaj koji saopštava predsjednik stranke, onaj koji je podijeljen prije sastanka dijela opozicije ili treći, na koji se potpisom na ,,Zajedničkoj izjavi“ obavezao član Odbora za reformu izbornog zakonodavstva Danilo Šaranović. Posljednjim zbunjujućim stavovima, utisak je da su Demokrate prosto izgubile politički kompas.

https://portalanalitika.me/clanak/344979/traze-tehnicku-vladu-i-izbore-u-istom-danu

https://portalanalitika.me/clanak/344922/spustiti-tenzije-u-opoziciji

SVI IZBORI U JEDNOM DANU

Tu nije bio kraj iznenađenjima. Dio opozicije je u svojoj novoj platformi zatražio održavanje svih izbora - lokalnih i parlamentarnih - u jednom danu. U ,,Sporazumu za budućnost“ te odredbe nema, dok je vladajuća koalicija u prvobitnoj odluci o formiranju Odbora pristala da se dugoročno napravi plan za to rješenje, znajući da je to trenutno teško izvodljivo. Pobjeda je u autorskom tekstu, citirajući članove Ustava i za kone, upozorila da bi takvo rješenje moglo ugroziti autonomiju lokalnih samouprava, koja je garantovana Ustavom Crne Gore, Zakonom o lokalnoj samoupravi kao i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi Savjeta Evrope. Ukazano je i na paradoks da bi takvim zakonskim rješenjem bilo onemogućeno skraćivanje mandata, odnosno svaka lokalna samouprava bi morala odraditi pun mandat.

 PODIJELJENA OPOZICIJA

Potpis dijela opozicije na ,,Zajedničkoj izjavi“ trajno je podijelio opoziciju ostavljajući tek minimum šansi za neki vid zajedničkog djelovanja. Iako je iz SDP-a naknadno pojašnjeno da se sastanak organizuje sa članovima Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, prosta matematika ukazuje da su izvan novog sporazuma ostale članice nove opozicione koalicije ,,Da svako ima“ - SNP, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Aleksandar Damjanović kao i Demokratski front. Podatak da je izvan nove platforme opozicije ostalo 23 od 39 poslanika, ukazuje na činjenicu da će se izmjene izbornog zakonodavstva, ukoliko se postigne dogovor, desiti jedino - parcijalnim dogovorom vlasti i dijela opozicije. Sa partijama koje su pristale da rade u Odboru, vlast ima tanku dvotrećinsku većinu, što ukazuje da će biti veliki izazov eventualno postizanje dogovora o izbornim reformama. Čitavu situaciju dodatno komplikuje i Demokratski front sa svojom inicijativom o izmjeni Ustava u dijelu identitetskih pitanja, koji ugrožava koncept građanske države i koje su, zašto to ne reći otvoreno - apsolutno neprihvatljive vladajućoj koaliciji, ali i građanskom dijelu opozicije. Čitav razvoj događaja sluti na scenario u kojem će se sada već trajno podijeljena opozicija međusobno optuživati za dogovor sa vladajućom koalicijom i da će zbog straha od gubitka rejtinga potpuno neiskreno ući u proces izbornih reformi.

https://portalanalitika.me/clanak/345007/nema-odmora-do-kraja-odbora

 

Komentari: 20

Rok

11. 09. 2019 - 10:16

Mislim da nece doci do izbornih reformi.Opozicija ce se za to postarati
The end

11. 09. 2019 - 10:17

Ko jos vjeruje pacurliji iz Demokrata
Nevenka

11. 09. 2019 - 10:45

SDP je ključna partija za izborno zakonodovstvo i to ne vidi samo neinformisan. Ukoliko se dogovore vlast i SDP, i ostali iz URE i sličnih partija ećeto pratiti.
Stefo12

11. 09. 2019 - 10:49

Demokrate su se davno izgubile
Liberal

11. 09. 2019 - 10:51

Nije im kompas jedinos to ce izgubiti,blize se izbori heheh
Bar_pamti

11. 09. 2019 - 10:52

Blago crnoj gori kad se sdp ozbiljnom opoziciom zove
Komita

11. 09. 2019 - 10:52

Ahhahahaha a kao da je ikad bilo ikakvoga reda i logike u opozicionim redovima
Tommy_h

11. 09. 2019 - 11:13

Da je opozicija ista korisno uradila za nas gradjane sigurno bi imali vecu podrsku, ali glupo je da ocekuju podrsku gradjana, a tri godine nijesu krocili u parlamentu i time su iznevjerili povjerenje svih koji su ih birali.
Marelica

11. 09. 2019 - 11:17

Imam neki osjecaj da ce na sledecim izborima Dps da ostvari nezapamceni izborni rezultat, jer je gradjanima vise dosta nesposobne opozicije, koja prstom nije mrdnula zarad interesa gradjana.
goran1978

11. 09. 2019 - 11:19

Zele tehicku vladu a nijesu dolazili na posao 3 godine a primaju uredno platu! Pa se zale nesto posle!
Crnogorac45

11. 09. 2019 - 11:21

I sama opozicija zna da ne mogu da zabiljeze neki bolji izborni rezultat, jer nemaju podrsku gradjana, a tome najbolje svjedoce i protesti koji su ubrzo i propali. 
Kosta

11. 09. 2019 - 11:22

Sta ce njima tehnicka vlada?? Da bi sjeli u neko ministarsko mjesto da bi se sladili tom pozicijom i sebi korist stvorili.
oliver14

11. 09. 2019 - 11:24

O tehnickoj vladi pricaju oni koji nemaju glasacko tijelo prije svega, ali zele posto potom da sjednu na necije mjesto !
Vitinka

11. 09. 2019 - 11:24

DCG je odavno bez kompasa, oni ni sami ne znaju sta ce od sebe, pricaju jedno a rade drugo!
ines23

11. 09. 2019 - 11:27

Demokrate sa svojim sporazumom zvani "zajednicka izjava" taman mogu macku o rep da je okace, jer to izjava je prazno slovo na papiru.
Jagoš

11. 09. 2019 - 12:50

Dobiše i prošli pit tehničku vladu, pa "sve ispoštovaše"! Nije mi stvarno jasno ko glasa za ove zaludnjake!?
Zigman

11. 09. 2019 - 14:32

Opozicija je sve samo ne ozbiljna i konstruktivna
Vojnik777

11. 09. 2019 - 14:32

DPS je jedina politicka opcija u drzavi koja uopste i razmislja o drzavi
Edi89

11. 09. 2019 - 14:33

Crna Gora zasluzuje samo najbolje , a od ove opozicije ovakve ne moze dobiti nista dobro
Edi89

11. 09. 2019 - 14:34

Ovakvu opoziciju je bolje nemati nego imati
Novi komentar