Počinju pregovori o povećanju plata prosvjetara, traže povećanje od 10 odsto

Pregovori Sindikata prosvjete i Vlade počeće do kraja sedmice, potvrdio je Dnevnim novinama predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore u Uniji slobodnih sindikata Zvonko Pavićević.
Objavljeno: 11. 09. 2019 - 07:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prosječna plata u prosvjeti je oko 485 eura, zbog čega prosvjetari traže povećanje od 10 odsto, što bi budžet prema njihovoj procjeni koštalo oko 5,5 miliona eura.

“U toku su dogovori oko termina, ali četvrtak, petak ove sedmice sješćemo za pregovarački sto. Tražimo povećanje plata za 10 odsto za oko 13.000 ljudi, što bi bio godišnji neto izdatak u budžetu od 5,5 miliona eura”, pojasnio je Pavićević, istakavši da je to minimum ispod kojeg ne mogu ići.

On naglašava da su odustali od linearnog usklađivanja zarada, što su tražili krajem prošle godine kada su im pregovori propali.

“Tada smo tražili usklađivanje sa Zakonom o javnoj upravi i u načelu smo postigli dogovor sa resornim ministarstvom, ali je na kraju Vlada odustala od toga. Sada tražimo u prosjeku povećanje od oko 10 odsto. Dakle, nismo išli linearno. Negdje smo išli više, negdje manje, da bi zadržali taj raspon između stručnih sprema i nivoa kvalifikacija, jer imamo zaposlene u školama, vrtićima, resursnim centrima, javnoj upravi…”, objasnio je Pavićević i dodao da ovaj put neće odustati, jer se, kako kaže, prosvjeti mora povećati plata.

Novca ima, kaže Pavićević, jer ako Vlada ima da dijeli zaslužnima stanove i ekstra povoljne stambene kredite, može i da poveća zarade prosvjetarima koji primaju ispod prosječne zarade u Crnoj Gori.

“Ovaj put ćemo se radikalnije boriti za ono što mi tražimo, a smatramo da je konačno krajnje vrijeme, poslije svega ovoga što se radi, davanja stanova, kredita, garancija… Mora se naći novac za prosvjetu, jer svi to govore od predsjednika preko premijera da se mora ulagati u prosvjetu, ne samo u infrastrukturu nego i u standard zaposlenih. Tražimo od njih da pređu sa riječi na djela”, naglasio je Pavićević.

Iako, kako kaže, po zakonu ne bi mogli da štrajkuju jer su ih svrstali u grupu sa zdravstvenim radnicima, policijom, komunalcima koji moraju organizovati minimum procesa rada, jer je osnovno obrazovanje obavezno, Pavićević ne isključuje ni taj oblik borbe.

“Pregovaramo i oko minimuma procesa rada, da se konačno utvrdi. U svakom slučaju obavijestićemo članstvo i javnost sa onim što tražimo i pozvati ih, ako zatreba, da nam pomognu i podrže naše zahtjeve na način na koji se dogovorimo. Ne isključujem nijedan način sindikalne borbe, a sve zavisi od toka pregovora koje ćemo ubrzo započeti”, rekao je Pavićević.

On je podsjetio da je posljednje povećanje zarada zaposlenima bilo 2016. godine, kada su im zarade povećane za nešto više od pet odsto.

 

Komentari: 5

roditelj

11. 09. 2019 - 08:23

s obzirom koliko radite, plate su vam odlične! Kad saberete zimski i ljetnji raspust 2,5 mj. odmarate, dnevno ste na poslu oko 6 sati ( nema dopunskih časova, nema aktivnosti za djecu ) , a način na koji radite - suv, predavčaki, dosadan, pola djece vas ne sluša jer se ne trudite da ih zainteresujete (čast izuzetcima) Još nisam čuo da neki učitelj ili nastavnik pravi program i plan rada pa da ga prezentuje roditeljima, da i mi čujemo šta će naša djeca da uče i na koji način, da vidimo koliko su kretivni i predani poslu. E TEK TAD MOŽETE DA TRAŽITE I POVEĆANJE PLATA !!
zakula crnogorac

11. 09. 2019 - 09:15

koliko god da rade,zasluzuju makar 700E.sve ispod toga je veoma malo.a sto se tice ZDRAVSTVA oni zasluzuju mnogo vece povecanje, jer rade veoma tezak i odgovoran posao.SRECNO CRNA GORO !!!
roditelj

11. 09. 2019 - 10:02

e ovo "koliko god da rade" nam se obija od glavu..ne moze "koliko god" , već odgovorno i davanje svog maximuma, jer ne radi se o ovcama ( pa nek same pasu ), već o našoj djeci, našoj budućnosti. Ko je sa mnom učio van onogo što sam savladao u školi, e pa niko!! A sad, dodatni časovi koje roditelji plaćaju, jer u školi ne shvate, ne nauče, nastavnici ne umiju djeci da prenesu znanje, važan je samo fond časova. Djeca idu na privatne časove čak i iz maternjeg jezika!!! E zato tražim da nastavnici osmišljavaju svoje časove, da se trude da djeci bude zanimljivo, ineteraktivno, a da roditelji imaju mogućnosti da budu upućeni u to, Osim toga, mnogi nastavnici daju privatne časove (naravno siva zona) pa daj malo i tim da se pozabavi inspekcija. U OVOJ DRŽAVI SVI SAMO TRAŽE SVOJA PRAVA, A OBAVEZEEE...EJ, KOJE SU NAŠE OBAVEZE?!
Pasadjir

11. 09. 2019 - 09:48

Dokad ce ove posrbice da odlucuju o bilo cemu u CG
Vlado

11. 09. 2019 - 13:59

@roditelj Djeca ne idu u školu da bi se zabavljala i da bi im neko šest sati glumio klovna i animirao ih i zabavljao već da bi učila. Ježim se od takvih stavova kako je današnjoj djeci gradivo dosadno. Dosadno im je jer nijesu frustrirana na optimalan način koji će im omogućiti da postanu zreli i stabilni ljudi nego im je sve na dohvat ruke,sve na izvolite i sve podređeno njima. Zato i imamo inflaciju "pametnih učionica,pametnih tabli, nastave preko tableta" i sličnih budalaština a djeca sve pasivnija,sve nesposobnija z aživot i sa sve raslabljenijim karakterima. A jedan prosjak na ulici na dnevnom nivou u prosjeku isprosi duplo veću dnevnicu od ljekara i od prosvetnog radnika,što je sumrak države! Izgleda da nam prosvetni radnici nisu ni bitni jer su nam djeca sve nepismenija,sve bahatija, a izgleda da je vlastodršcima i njihovim poklonicima i cilj da imaju masu bez mozga,zavisnu od senzacija,nadražaja,stimulusa i stimulacija a zna se ko se u budućnosti regrutuje iz takvog miljea...
Novi komentar