u Srbiji

Zabranjuju se dječji brakovi, kazne ako se sklopi brak sa maloljetnikom

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona u Srbiji se ukidaju dječiji brakovi, a za roditelje koji dogovaraju i ugovaraju te brakove biće predviđene krivične sankcije.
Objavljeno: 11. 09. 2019 - 09:08 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zabranjuju se djecji brakovi, kazne ako se sklopi brak sa maloljetnikom
Ilustracija

Krivične sankcije biće predvidjene i za punoljetne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maloljetnikom, rekao je za Politiku posebni savetnik ministra za rad Srbije Dragan Vulević.

"Svjesni smo da izmene zakona neće spriječiti ovu pojavu, ali moram da naglasim da če biti predviđene krivične sankcije za roditelje koji dozvoljavaju ili ugovaraju ovakve brakove, ali i za punoljetne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maljoletnikom", rekao je Vulević.

Naveo je da se u Srbiji svake godine sklopi oko 2.000 brakova, a da je postojeći zakon mnogim roditeljima "nudio alibi za prodaju djece", te je, kako je rekao, "odlučeno da se toj pojavi stane na put".

"Po slovu postojećeg zakona, dijete strarije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku, uz dostavljeno mišljenje centra za socijalni rad o dostignutoj psiho-fizičkoj spremnosti. Izmenama zakona se ta mogućnost ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoljetne osobe", navodi Vulević.


https://portalanalitika.me/clanak/345034/jedanaestogodisnju-djevojcicu-iz-crne-gore-prisilno-udali-na-kosovu

Komentari: 0

Novi komentar