Tužilaštvo nije dostavilo parlamentu izvještaj o slučaju “Koverta”

Konjević: Ovo je šamarčina parlamentu da nam glava zuji dva-tri dana

Tužilaštvo nije dostavilo Izvještaj o postupanju u slučaju ”Koverta“ parlamentarnom Odboru za antikorupciju, saopšteno je na današnjoj sjednici tog odbora.
Objavljeno: 11. 09. 2019 - 12:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Socijaldemokrata Raško Konjević taj potez okarekterisao je kao “šamarčinu parlamentu”.

Odbor za antikorupciju je odlučio da napravi presedan i da, zbog nedostatka osnova, sjednicu završi bez rasprave. 

Predsjednik Odbora za anikorupciju Predrag Bulatović (DF) podsjetio je da su vrhovno i specijalno  tužilaštvo bili u obavezi da dostave izvještaje, ali i da delegiraju predstavnike da prisustvuju sjednici Odbora, čime su prekršili praksu predstavničkog doma građana Crne Gore.

I članovi odbora imali su komentare na to što tužilaštvo nije dostavilo izvještaj.

”Prvi put se dešava da se neki državni organ ne odazove pozivu nadležnog Odbora. Ovdje se radi o svojevrsnom državnom udaru. Ovo treba da nas zabrine kao poslanike. Ovo je velika šamarčina da nam zuji glava dva-tri dana. Ovo dominantno treba da zabrine rukovodstvo parlamenta, jer je ovim srozana kontrolna i nadzorna uloga parlamenta”, ocijenio je Konjević.

Filip Vuković (DPS) je ocijenio “da ne stoje konstatacije da se neko izdigao iznad Skupštine”.

”Konstatacije da se neko izdigao iznad parlamenta i iznad volje naroda ne stoje, možemo reći da se većina opozicije izdigla iznad parlamenta i naroda bojkotom Skupštine. Termin državni udar počinju da koriste i poslanici koji nijesu učestvovali u državnom udaru na dan izbora 2016. Neko može da se izdigne iznad parlamenta, neko ne može. Specijalni tužilac je kulturno i na vrijeme obavijestio odbor da neće prisustvovati”, kazao je on.

Bulatović je podvukao da je vrhovni tužilac mogao doći na sjednicu i usmeno podnijeti izvještaj.

“Nije našao za shodno da se obrati da neće doći. Što se mene tiče, ovo je jedno od vrlo važnih pitanja za Crnu Goru i klasično gaženje zakona. Ako nećemo da ih sankcionišemo, ja ću lično tražiti da se ukine odbor za antikorupciju’, poručio je on.

Na to je Vuković saopštio da ne brani Milivoja Katnića, ali da smatra da on vrlo savjesno obavlja dužnost.

”Glasao sam da se sjednica održi, iako nije imala nikakvog smisla. Državni udar sad svi koristimo. Većina vas može da dođe kad hoće, a kad se to desi nekom službeniku tog nivoa onda je to ponižavanje i ignorisanje parlamenta. Ono što vi radite, je li to ignorisanje”, pitao je Vuković.
 

Komentari: 2

Nije nego

11. 09. 2019 - 14:13

je svojevrsni državni udar ćutanje o 2016. godini. Uostalom, tu smo zbog razlike-u svijetu su političari iskusni i lucidni, a kod nas podmukli i lukavi.
GRAĐANSKI

11. 09. 2019 - 16:28

Provjerit veze ovoga Konjevića i onoga iz HN sa tenkova u BG! ''Uvezeni'' su to BiH žbiri!
Novi komentar