Odbor za reformu izbornog zakonodavstva

Sjednica prekinuta, napustili je SDP, Demokrate i Rudović

Sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, prva na kojoj učestvuju poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović, koji su 23. avgusta, na vanrednoj sjednici parlamenta, izabrani za članove ovog skupštinskog tijela, prekinuta je zbog nedostatka kvoruma.
Objavljeno: 11. 09. 2019 - 14:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sjednici, osim poslanika Demokrata i vladajuće koalicije, prisustvovao je i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) ovlastilo je juče predsjednicu Draginju Vuksanović Stanković, i zamjenika predsjednika i člana Odbora, Raška Konjevića, da odluče o učešću u ovom radnom tijelu.

Konjević je na početku sjednice zatražio njeno odlaganje dok se Administrativni odbor ne izjasni o zahtjevu posebnog kluba poslanika da ima svog člana. On je rekao da ne može učestvovati u radu odbora dok se ne izjasni Administrativni odbor. 

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović (DPS) rekao je da nije dobio nikakav predlog od Administrativnog odbora i da nije pristalica da se odgađa sjednica.   

Nakon toga je glasanjem odbijen Konjevićev predlog, a poslanik SDP-a je napustio sjednicu. 

Sjednicu su potom napustili i predstavnici Demokrata s obrazloženjem da nema uslova za rad, jer sa prisutnih 10 članova nema većine za odlučivanje. Oni tvrde da se radi o opstrukciji lidera DPS-a Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića kao i jednog od lidera DF-a Predraga Bulatovića.

odbor2

Nakon što je i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović napustio sjednicu, predsjednik odbora Branimir Gvozdenović je konstatovao da nema kvoruma, pa je sjednica prekinuta. 

Demokrate se uoči početka sjednice dostavile kolegama iz odbora odluku o formiranju više pododbora koji bi se bavili zakonima o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku i registrima prebivališta i boravišta. Prema predlogu Demokrata, jedan pododbor bi se bavio analizom Zakona o ličnoj karti i Zakona o crnogorskom državljanstvu. Demokrate traže i da odbor podnese MUP-u zahtjev za dostavljanje informacije o načinu vođenja evidencije crnogorskih državljana.  

Na sjednici nema poslanika Demokratskog fronta, koji su u više navrata, nakon ulaska Demokrata u Odbor, ponovili da se neće vraćati u to skupštinsko tijelo, te da će razmotriti potpuno povlačenje svoja tri člana iz njega.

Na dnevnom redu sjednice je i upoznavanje članova o realizovanim aktivnostima Odbora i razmatranje planiranih aktivnosti, s akcentom na saradnju s međunarodnim institucijama i organizacijama.

Odbor ima 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije.

slika-1

slika2

slika3

slika4

Komentari: 7

Mladen

11. 09. 2019 - 15:11

Podsećaju me na đecu kad ono kažu e neću više da ti se družim. Opozicija na ljekarski pregled, pa po malo...
TrbašinBa

11. 09. 2019 - 16:14

Ko posle ovoga može da glasa ovakve bitange juče kod Draginje potpišu neki sporazum danas u odbor Raško ih čačka onda ovi Bečićevi optuže Raska za saradnju sa Dps-om sta je ovo znali ko da nam kaže. Koristim ovu priliku kao slobodan gradjanin da pitam ušno odaljenje Udbe CG da mi po zakonu o pristupu informacija reče imaju li saznanja šta oće ova luda opozicija ?
Udba

11. 09. 2019 - 23:29

A sto trazis da ti kazemo kad sve znas jer si od nasih. Lozinka "uho" :-)
Rukfaš

11. 09. 2019 - 16:31

Samo još jedan zahtjev: Ako se sve ovo usvoji a opozicija opet izgubi na izborima dodaje se novi član "da se u tom slučaju dio glasova DPS-a preliva opoziciji kako bi ovi imali većinu i samim tim pobijedili na izborima".
Jsgoš

11. 09. 2019 - 19:59

Nije mi jasno zašto nijeste objavili moj komentar? Molim Vas provjerite.
Politika

11. 09. 2019 - 21:41

Kuva se polako čorbica, a mnogi će biti skuvani uskoro!
Goran Ko

12. 09. 2019 - 10:48

Ovdje jeino Konjević i Rudović djeluju normalno, ostali samo nek su zdravo.
Novi komentar