Član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić

Minimalna zarada među najnižim u regionu i Evropi

Socijaldemokratska partija već duži vremenski period ukazuje na neophodnost povećanja minimalne zarade na 250 eura i taj zakonski predlog je skoro dvije godine u skupštinskoj procedure, izjavio je član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.
Objavljeno: 11. 09. 2019 - 14:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Takođe, našu peticiju za povećanje minimalne zarade je potpisalo preko 12.000 građana Crne Gore.  Pored tog zakona, predložili smo i zakon kojim bi se smanjilo opterećenje zarade koje plaćaju posladavci sa 67% na oko 55%, čime se oslobodila značajna sredstva za povećanje plate i dobio novac za investiranje”, naveo je Stanić u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika

Naglašava da je, i pored povećanja minimalne zarade na 222 eura koje je usvojeno prije mjesec dana, ta zarada među najnižima u regionu i Evropi. 

“Druge zemlje, posebno nove članice EU su kroz povećanje minimalne zarade doveli do povećanja prosječne zarade za 10-15% u protekle dvije tri godine. Kod nas je situacija da je prosječna plata realno manja danas, i to za 3% nego što je bila prije dvije godine, što je svakako posljedica i činjenice da preko 77.000 radnika prima manje od 250 eura. Zemlje regije su takođe su pribjegle sličnom modelu, pa je tako Srbija kroz jučerašnje povećanje minimalne zarade na 255 eura značajno pretekla Crnu Goru u ovoj oblasti i podigla mininalnu zaradu za skoro 100 eura u proteklih 4 godine. Time su doveli do podizanja iznosa prosječne zarade koji je će sa 396 eura prije par godina doći do 500 eura na kraju ove godine”, istakao je Stanić. 

Zbog toga je, kako je podvukao, nužno da se minimalna plata u Crnoj Gori poveća na, za početak, 250 eura.

“Po podacima Monstata potrebno je čak 270 eura za minimalnu prehrambenu korpu, te smo mišljenja da bi i minimalna plata morala biti na približno istom nivou. SDP će se zajedno sa predstavnicima sindikata i poslodavaca i dalje truditi da se povećaju prihodi za one sa najmanjim prihodima, a da se poslodavci rasterete prevelikih dažbina i sigurni smo da će i pored odbijanja vladajućih partija da o ovom pitanju barem razgovaraju u Skupštini ova tema biti i dalje u vrhu interesovanja javnosti”, zaključio je Stanić. 
 

Komentari: 2

Emins

11. 09. 2019 - 15:16

Minimalac je više nego minimalan, jad i bijeda od mučenog naroda, ovo se mora podržati i svaka ovakva inicijativa
necu da idem

11. 09. 2019 - 16:10

Da malo više pričamo o platama, malo bi manje ispraćali mlade sa aerodroma.
Novi komentar