Podrška Misije OEBS-a u Crnoj Gori Upravi policije

Forenzičkom centru donirana vrijedna oprema

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović je danas sa ambasadorkom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davije potpisao Sporazum o donaciji opreme vrijedne 33.700 eura.
Objavljeno: 11. 09. 2019 - 16:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Misija OEBS je donirala Forenzičkom centru i kriminalističkoj policiji vrijednu opremu koja će doprinijeti da se da se forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja digitalnih dokaza vrše na najefikasniji način. Oprema uključuje radnu stanicu za forenzičke analize, licencirani softver za praćenje internetskih dokaza i pristup digitalnim uređajima; mobilnu forenzičku opremu za vađenje dokaznih podataka na mjestu zločina i deset čitača informacija o vozilu (VIN) kako bi se podržala efikasnija borba protiv krijumčarenja i krađe motornih vozila.

Direktor Veljović je istakao da je današnja donacija značajna, ne samo s apsekta vrijednosti, nego što će doprinijeti borbi protiv svih oblika kriminala i pomoći Sektoru kriminalističke policije i doprinijeti ukupnim rezultatima Forenzičkog centra. 

„Forenzički centar je izrastao u ozbiljnu instituciju sa kojom se naša služba i naša država može ponositi. Ispunjava standarde renomiranih forenzičkih centara,” kazao je Veljović. 

Kako je dodao, saradnja sa kancelarijom OEBS-a svih ovih godina je dala značajne rezultate. „OEBS prepoznajemo kao našeg strateškog partnera,“ kazao je direktor Uprave policije.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davije rekla je da će oprema pomoći u kriminalističkim istragama, naročito u vezi sa sajber kriminalom. 

„To će omogućiti Forenzičkom centru da pregleda digitalne dokaze i sprovede analizu podataka na mjestu zločina kako bi sačuvao dokaze”, kazala je Davije.

Podsjetila je da OEBS podržava Forenzički centar od njegovog osnivanja 2008. godine, kako u pogledu obezbjeđivanja opreme, tako i, što je važnije, u pogledu pružanja stručne obuke i mentorstva njegovim naučnicima. 

„Centar je sada akreditovan na međunarodnom nivou. Ovo je veliki korak u borbi protiv regionalnog i međunarodnog kriminala. Dokazi iz ovog centra mogu se prihvatiti na bilo kojem sudu”, istakla je Davije.

U septembru prošle godine, Misija je donirala Upravi policije forenzičku radnu stanicu i dva poligrafa u vrijednosti od 50.000 eura. Misija ostaje posvećena pružanju podrške crnogorskim institucijama u uspostavljanju sveobuhvatnog pristupa u borbi protiv kriminala u Crnoj Gori.
 

Komentari: 0

Novi komentar