Prodavci i ove godine pri prodaji robe uračunavali i težinu materijala za pakovanje

Nezakonito je prodavati ambalažu po cijeni mesa

Tržišni inspektori su ove godine 171 put kaznili trgovačke kompanije zbog toga što su i materijal za pakovanje uračunavale u težinu proizvoda - mesa, mesnih proizvoda, sireva, voća, povrća... i time prekršili Zakon o zaštiti potrošača, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove. Iz Uprave i Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) su kazali da su relativno rijetki prigovori potrošača koji se odnose na ova kršenja njihovih prava.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 06:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Inspektori su zbog toga što su trgovci u neto masu robe uračunavali težinu materijala za pakovanje, u prvih osam mjeseci, trgovcima izdali 171 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 53.500 eura – kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove. Predstavnici Uprave nijesu precizirali koje su trgovačke kompanije kažnjene ove godine, zbog ovog prekršaja.

Oni su naveli da su inspekcijski organi dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na to da trgovci pri pakovanju robe uračunavaju težinu materijala za pakovanje. Međutim, kako kažu, takvih prijava nije bilo u velikom broju.

- Inspektori, pored inspekcijskih pregleda po inicijativama potrošača, vrše i redovne inspekcijske preglede u kojima se, pored ostalih obaveza trgovaca iz Zakona o zaštiti potrošača, kontroliše i da li trgovac u neto masu robe uračunava težinu materijala za pakovanje. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove obaveze iz Zakona o zaštiti potrošača vrši Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora.

- Od početka godine do kraja avgusta tržišni inspektori su u redovnom nadzoru u preko 190 kontrola izvršili i provjeru da li se trgovci pridržavaju ove propisane obaveze – saopštili su predstavnici Uprave.

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Pobjedi je saopšteno da je članom 22 Zakona o zaštiti prava potrošača predviđeno da je trgovac dužan da obezbijedi potrošaču odgovarajući materijal za pakovanje u skladu sa vrstom i svojstvima robe, kao i da se u neto masu robe ne smije uračunavati težina materijala za pakovanje.

- Članom 179. ovog zakona je predviđena kazna u iznosu od 500 eura do 5.000 eura, za trgovca - pravno lice, koje prekrši navedenu odredbu, kao i kazna od 100 eura do 1.000 eura, za fizičko lice, odgovorno lice u pravnom licu – kazali su predstavnici CEZAP-a.

Za učinjeni prekršaj iz Zakona o zaštiti potrošača preduzetnik će se kazniti od 200 do 4.000 eura. - U CEZAP-u su relativno rijetki prigovori koji se odnose na ova kršenja prava potrošača – istakli su iz CEZAP-a.

Pobjeda je pitala najveće crnogorske trgovačke lance da li se u njihovim objektima dešavaju ovakvi propusti i prekršaji, kao i da li imaju pritužbi od strane potrošača zbog ovakvih prekršaja, ali je dobila odgovor samo od kompanije Domaća trgovina u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti.

Iz Domaće trgovine su saopštili da su u njihovim maloprodajnim objektima jasno definisani standardi prilikom mjerenja neto mase robe.

- Obaveza osoblja na sekcijama gotovih jela, mesa i mesnih prerađevina, kao i na drugim gdje se roba mjeri, je da na vagama ponište težinu ambalaže prije mjerenja proizvoda. Time potrošači dobijaju tačnu težinu proizvoda – tvrde predstavnici ove kompanije.

Iz ovog trgovačkog lanca naveli su da su u prethodnom periodu uložili značajna sredstva u opremanje novootvorenih i modernizaciju postojećih marketa sa savremenom opremom, a tu su uključeni i uređaji za mjerenje proizvoda.

- Konstantno radimo na unapređenju poslovanja kako bismo obezbijedili što kvalitetniju uslugu za naše kupce. Kontrole u našim marketima se obavljaju često i uvijek smo spremni da implementiramo preporuke nadležnih institucija kako bi ispravili eventualne nepravilnosti na određenim prodajnim mjestima – poručeno je iz Domaće trgovine.

U okviru kampanje ,,Budi odgovoran“ prije desetak dana je izrečena kazna od 600 eura marketu Franca u Beranama, jer su inspektori utvrdili da se u neto masu robe uračunava težina materijala za pakovanje. Kampanju ,,Budi odgovoran“ krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, veb sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Komentari: 6

Leopold

12. 09. 2019 - 07:33

Za autora..... ako je masa robe, onda je i masa ambalaže, a ne težina ambalaže. Masa i težina nijesu isto.
Somun

12. 09. 2019 - 08:10

Lijepo je znati kako se inspektori brinu kako da zarade plate, pa to je uvjek bilo neto i bruto težine, pogledajte kako polupismene higijenski neobrazovane osobe vrše usluživanja po super marketima.
TRGOVAC

12. 09. 2019 - 08:27

A kako da naplatim AMBALAZU koju kupujem niko mi je ne poklanja ? Ocete da BIROKRATIJOM otezate nase POSLOVANJE?Ocete da meso po vagi stavljamo bez papira ,zar je to problem ,zastitite potrosace od pakovanja struje od monopola itd ,ne bacajte prasinu i ne udarajte po trgovcima koji cine dobro gradjanima oni zaista imaju konkurenciju ,Ali na STRUJU ZASTITNICI i monopole ne SMIJETEI!
Hn

12. 09. 2019 - 10:44

Pa gospodine trgovce hocete li mi objasniti zasto u Idei u Igalu jedino ima salata koja je izmjerena prethodnu noc kada je bila "osvjezena"vodom tako da je ujutru kada nijesam znao da je vec izmjerena bila laksa za citavih 30 centi.Znaci,da se svjesno ide na prevaru kupca.Pa ko se upeca,upeca.Ostalo voce i povrce se mjeri kada ga kupujete.Idea i Aroma najveci prevaranti u Igalu.A prinudjeni smo da kupujemo jer su ovi drugi dosta daleko.
Opet TRGOVAC-prodavac?

12. 09. 2019 - 12:53

Ako treba treaziti,, IDALNOST treba pozvati CIJENJENOG I POSTOVANOG TRGOVCA NJIHOVO UDRUZENJE KOJE NA ZALOST NEMAJU i ak imaju to je PROVLADINO te ljude nije nijesu birali TRGOVCI NEPOSREDNO ,Taman kao sto nijesu birali ONE u UPCG. to su INTERESNI ZASTITNICI ko bajaki da PREDSTAVLJAJU PREDUZETNIKA. I da ne DULJIM. Naci nacin da POSAO NE TRPIIIIIII. A KUPAC da se ne osjeti PREVARENIM Ok.
Aroma

12. 09. 2019 - 10:48

U pravu je Trgovac, ostavite se više trgovaca,gledajte ovo što kradu na veliko,niko zbog 5 centi ambalaže neće propasti, niti će se ovi drugi obogatiti, moraju u nešto zapakovati robu, nećemo je u džepove do kuće nosit
Novi komentar