ŠPIJUNSKI RAT

POBJEDA: Smolenkov nestao u Tivtu a "vaskrsnuo" u Virdžiniji

Ruski vladin zvaničnik Oleg Smolenkov koji je, prema objavama CNN-a i Njujork tajmsa, radio za američku obavještajnu službu i za koga se sumnjalo da je misteriozno nestao 2017. godine dok je ljetovao sa porodicom u Crnoj Gori – već dvije godine živi u Virdžiniji i pod zaštitom je američkih bezbjednosnih snaga. 
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 07:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mediji su ranije izvijestili da je čitava porodica ruskog zvaničnika Smolenkova nestala prije dva ljeta u Crnoj Gori, a pojedini tabloidi spekulisali su da su likvidirani na teritoriji Crne Gore. Ispostavilo se da je Crna Gora bila samo tlo na kojem se odvijala operacija izvlačenja američkog obavještajca od mogućeg hapšenja u Rusiji. Afera, u kojoj se posredno pominje i Crna Gora, rasplamsala se nakon što je u utorak 10. septembra američka mreža CNN objavila, pozivajući se na neimenovane izvore iz Bijele kuće, da su Sjedinjene Američke Države pomogle da se američka ,,krtica u Kremlju“ skloni iz Moskve i to nakon što su u maju 2017. godine Vašington posjetili ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i ambasador Sergej Kiseljak. I Njujork tajms je objavio tekst o „američkom izvoru“, napomenuvši da je američka obavještajna služba ruskog zvaničnika ,,regrutovala prije deceniju“.

LAŽNE ILI PRAVE VIJESTI

Na priču američkih medija o tajnovitoj američkoj ,,krtici“ u srcu Kremlja, hitro je reagovala Bijela kuća. Šef američke diplomatije Majk Pompeo kazao je da su netačne informacije da su SAD povukle ,,krticu“ CIA koja je imala pristup uskom krugu Vladimira Putina u Kremlju. Reagovala je i Stefani Grišam, portparolka Bijele kuće, koja je rekla da je riječ o ,,lažnim vijestima“ i ocijenila da je izvještavanje CNN-a ,,ne samo lažno već ugrožava živote mnogih ljudi“. Bilo je izvjesno, naročito nakon žustre reakcije Trampove administracije, da je na pomolu velika špijunska priča. Ali i politička. Iako CNN nije ulazio u detalje, nagovijestili su kako je ,,američki špijun u Moskvi“ obezbijedio glavne dokaze o umiješanosti Kremlja u predsjedničke izbore na kojima je pobijedio Tramp. Istraživačka mreža Belingket, koja je do sada objavljivala mnoštvo podataka o djelatnosti ruskih obavještajnih službi – posebno o upletenosti agenata GRU u slučajevima trovanja ruskog odbjeglog špijuna Skripalja u Velikoj Britaniji i pokušaju terorizma u Crnoj Gori – ocijenila je da je ,,doušnik bio izvan unutrašnjeg kruga Putina, ali da ga je redovno viđao i imao pristup odlučivanju Kremlja na visokom nivou, što ga je učinilo jednim od najvrednijih američkih izvora“. Ali, ostalo je misterija: koji je to ruski funkcioner nestao i kako?

,,NESTANAK“

U septembru 2017. godine, navodi Belingket, ruska medijska kuća Daily Storm je objavila priču o nestanku Olega Smolenkova, dugogodišnjeg diplomate i zvaničnika, uključujući njegovu ženu i troje djece. Prema pisanju ovog medija, Smolenkov je otišao u Crnu Goru na odmor 14. juna 2017. i od tada se više nije javio. Da sve bude zanimljivije, ispostavilo se da su ruske vlasti otvorile istragu o ubistvu nakon nestanka Smolenkova i njegove porodice, ali stvar je ,,zaključena bez rješenja“?! Kako je moguće da nestane čitava porodica ruskog zvaničnika, a da o tome ne bude bilo kakve zvanične informacije? Tim prije, što Oleg Borisovič Smolenkov nije baš ,,sitna riba“. Bio je dobro rangirani funkcioner u Izvršnoj kancelariji predsjednika Rusije, radio je pod direktivom Jurija Ušakova, dugogodišnjeg diplomate i sadašnjeg savjetnika predsjednika Putina za međunarodna pitanja. Kako ocjenjuje Belingket, Smolenkov je predstavljao ,,potencijalno dragocjeni izvor informacija ako je zaista sarađivao sa američkim obavještajnim službama“. Nakon objave američkih medija, reagovao je Kremlj.

Putinov savjetnik Dmitrij Peskov je konstatovao da su Oleg Smolenkov i njegova porodica napustili Rusiju, ali je negirao da je Smolenkov imao ,,pristup ruskom predsjedniku“ i naglasio da je ,,otpušten 2016. godine“. Belingket, međutim, ističe da je već pominjani Jurij Ušakov devet godina (1999-2008) bio ambasador Ruske Federacije u Vašingtonu, a Oleg Smolenkov bio na poziciji – drugog sekretara. Javna je tajna da pozicija drugog sekretara podrazumijeva i bezbjednosne aktivnosti, što znači da je Smolenkov ipak imao pristup mnogim privilegovanim informacijama.

SAVRŠENA OPERACIJA

Detalji o boravku Olega Smolenkova u Crnoj Gori do kojih je Pobjeda došla ukazuju da je operacija ,,nestajanja“ izvedena besprekorno. I teško da je tek slučajnost što je operacija bijega izvedena nepuna dva mjeseca nakon susreta Trampa i Lavrova u Vašingtonu. Očito da su obavještajne službe u SAD posumnjale da bi Smolenkov mogao biti razotkriven. Prema pouzdanim informacijama Pobjede, Oleg i supruga Antonina Smolenkov doputovali su kao ruski turisti u Crnu Goru 14. juna 2017. godine, avio linijom Moskva – Tivat. Sa djecom su bili smješteni u jednom tivatskom hotelu. Njihov dolazak je, kažu izvori Pobjede, evidentiran na aerodromskom graničnom prelazu. Za operaciju prebjega Crna Gora je bila idealno odabrana tačka: porodica Smolenkov je došla na odmor u Crnu Goru, jednu od omiljenih destinacija hiljada ruskih turista tokom ljetnjih mjeseci. Ispostaviće se da je turistička tura bila savršena maska. Nekoliko dana kasnije, Oleg Smolenkov se taksijem dovezao do Porto Montenegra gdje se, kako se osnovano sumnja, ukrcao na privatnu jahtu i, najvjerovatnije pod lažnim identitetom, izgubio u nepoznatom pravcu. Za sada nije poznato da li je i supruga Antonina sa djecom istog dana napustila Crnu Goru, ali je logično pretpostaviti da ih je u luci u Tivtu čekao dogovoreni kontakt.

Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi...

Komentari: 9

Biznis

12. 09. 2019 - 08:36

Odmah da se snimi film na originalnim lokacijama!
Jovan

12. 09. 2019 - 10:06

Stvarno, strasna prica....
Milos

12. 09. 2019 - 10:25

Kako to da Bijela kuca negira, a Kremlj potvrdjuje da je taj Rus pobjegao.
Seljanova

12. 09. 2019 - 10:50

Dakle, Crna Gora je uključena u špijunažu Ruske Federacije a ne obrnuto. To ima cijenu i niko je neće platiti umjesto Crne Gore.
Odgovor Seljanovu

12. 09. 2019 - 11:34

Svakome, osim braći Srbima, jasno je da je Crna Gora bil zemlja transfera, da je Smolenkov sve dogovorio sa Amerima...
@

12. 09. 2019 - 11:38

SA RUSIMA I SA SRBIMA NIKAD NE MOZES BITI NACISTO DALI SU RODOLJUBI CETNICI ILI SPIJUNI.DALEKO BILO
Prijedlog

12. 09. 2019 - 14:54

Seljanova, tvoje zelje su ovdje prvi problem. Ti si jedan od mnostva Srbadije iz CG koji zivu u sasvim lijepoj Mediternaskoj zemljei, vjerovatno neprimjereno dobro za vlastite kvalitete I civilizacijski nivo, a svakog dana 24X7 prizeljkuje zlo ovoj zemlji. Izvoli u RUsiju I Srbiju kad ti je god volja I pomozi I sebi I nama
Doce kraj zlu

12. 09. 2019 - 14:56

Rusi ne bi nikad uradili nazao Crnoj Gori sta bi ova bagra cetnicka ucinila. Oni su bili u prvim linijama zla 90-ih a sad su svo svoje zlo fokusirali na zemlju koja ih junacki izdrzava.
Pozicija Trampa

12. 09. 2019 - 15:43

Za razliku od price u okt 2016, u ovoj je Crna Gora sporedna. Medjutim najinteresantniji dio je ste pozicija Trampa u svemu ovom koji se nalazi negdje izmedju Rusije i Amerike. Tek negdje pocetkom 2021 ce se otkriti sto sta sto je sad nemoguce saznati, ako Tramp izgubi izbore.
Novi komentar