Vijeće Višeg suda potvrdilo odluku Osnovnog suda za brutalni napad na transrodnog muškarca

Kolašinci ostaju u pritvoru

Slavko Koljenović (33), Radoš Vukićević (30) i Bogdan Vukićević (30), osumnjičeni za brutalni napad na transrodnog muškarca u Kolašinu 28. avgusta uveče, ostaće u pritvoru 30 dana, jer je žalba odbrane odbijena. Njihova advokatica Velizarka Simonović žalila se na rješenje sudije za istragu Osnovnog suda koji im je odredio pritvor, ali je vanpretresno vijeće Višeg suda odbacilo žalbu kao neosnovanu.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Osumnjičeni su okrivljeni za krivično djelo nasilničko ponašanje, a prema članu 399 Krivičnog zakonika, za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Na vrata porodične kuće transrodnog muškarca u Kolašinu, 28. avgusta oko 23 sata, došla su trojica muškaraca i kada im je on otvorio, silom su ga izvukli iz kuće i vrijeđali, ponižavali i tukli ga dok nije izgubio svijest.

Policija je ubrzo efikasnom reakcijom identifikovala i uhapsila osumnjičene. Incident se dogodio u Mateševu, gdje transrodni muškarac nije stalno nastanjen, već je došao na odmor u kuću koja pripada njegovim roditeljima i stričevima.

Kolašinska policija je efikasnom istragom brzo identifikovala i uhapsila napadače. Institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava oštro su osudile ovaj brutalni napad, a iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava saopštili su da su ovaj resor i Vlada visoko postavili obavezu kreiranja politike zaštite prema svim manjinama, ali da ovakvi incidenti, ipak, pokazuju da to što se radi nije na pravi način realizovano.

Najavili su da će, između ostalog, analizirati primjenu antidiskriminacionog i krivičnog zakonodavstva kako bi sagledali gdje su propusti i zbog čega se zakoni ne primjenjuju na pravi način. Nemamo, kazali su, dovoljan broj presuda za govor mržnje, niti za diskriminaciju na prekršajnom nivou, ali ni slučajeva primjene otežavajuće okolnosti po osnovu seksualne orijentacije na krivičnom nivou.

Iz institucije ombudsmana rečeno je da su zabrinuti zbog uznemirujuće vandalskog i bezobzirnog napada na transrodnu osobu u Kolašinu.

Po ko zna koji put, kako su rekli, moraju ponoviti da su krajnje neprihvatljive ovakve i slične vrste nasilja, kojima se grubo krše ljudska prava zbog stvarne ili pretpostavljene seksualne pripadnosti i/ili rodnog identiteta.

Brojne nevladine oragnizacije koje štite prava LGBT osoba osudile su ovaj napad.

Komentari: 0

Novi komentar