Sud ne provjerava odakle će on ispuniti obaveze

Ulić plaća 400.000 eura, a firme mu blokirane

Viši sud u Podgorici ne provjerava odakle će optuženi za organizovani kriminal i međunarodni šverc droge Vaso Ulić ispuniti obaveze iz sporazuma o priznanju krivice. Specijalno vijeće Višeg suda sudije Biljane Uskoković prihvatilo je prije nekoliko dana tekst sporazuma sa specijalnim tužiocem Mirom Samardžić, piše Dan.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 07:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radi se o sporazumu kojim se Ulić obavezao da odsluži dvogodišnju kaznu zatvora i plati 50.000 eura državi i još toliko u humanitarne svrhe. Ulić je prošlog ljeta uplatio jemstvo od 300.000 eura kako bi se branio sa slobode, što je sud i prihvatio, nakon čega je pušten iz zatvora.

Iako ga je sud obavezao da plati ukupno 400.000 eura, Uliću nije bio problem da to učini, novac je pronašao iako godinama firme u Crnoj Gori iza kojih stoji posluju sa gubicima, a, prema podacima Centralne banke (CBCG), nalaze se i u blokadi.

Radi se o kompanijama „Monte Shiraz” i „Meldeep Pty Limited”. Kompanija „Monte Shiraz” osnovana je u aprilu 2010. godine ca adresom u podgoričkom naselju Kakaricka gora.

Osim što je osnivač, Ulić se u toj firmi vodi kao izvršni direktor. U finansijskim izvještajima, koji su dostavljeni Poreskoj upravi, „Monte Shiraz” godinama posluje sa gubicima.

U 2018. godini gubici su iznosili 8,4 hiljade eura, a sličan minus je prijavljen i u 2017. Ta Ulićeva firma nalazi se i na poslednjem objavljenom spisku Centralne banke blokiranih pravnih lica i preduzetnika zbog duga od 367 eura sa računima blokiranim više od godinu.

U optužnici piše da je Ulić u drugoj polovini 2004. godine u Crnoj Gori i Australiji organizovao kriminalnu grupu s ciljem vršenja teških krivičnih djela radi sticanja nezakonite dobiti, čije djelovanje je planirano i sprovedeno na duže vrijeme u mećunarodnim razmjerama, jer se djelatnost odvijala na teritoriji više država.

Ulić je, kako se navodi, kao organizator, radi realizacije krijumčarenja opojne droge MDMA sam ili preko drugih angažovao više osoba u tu svrhu, odredio im uloge i zadatke i davao uputstva, predočavajući im način krijumčarenja droge i mogućnost zarade, a za sebe ostavio da ugovara kupovinu većih količina MDMA tableta.

Komentari: 1

kako-lako

12. 09. 2019 - 08:31

Uzajmice pod kamatu od sudija .
Novi komentar