Osumnjičenog je saslušao sudija

Maloljetniku za ubistvo djevojke maksimalno tri godine

Maloljetni Nikšićanin koji je osumnjičen za ubistvo sugrađanke Kristine Raičević (18) upućen je u Centar za mlade “Ljubović”. Osumnjičenog je saslušao sudija za maloljetnike Radomir Ivanović.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 07:52 Promjenite veličinu teksta: A A A
Maloljetniku za ubistvo djevojke maksimalno tri godine
Foto: Kodex.me

Budući da osumnjičeni još nije napunio 16 godina nije mu mogla biti izrečena mjera pritvora u spuškom Istražnom zatvoru. Takođe, pošto se radi o mlađem maloljetniku njemu ne može biti izrečena ni zatvorska kazna.

Mlađem maloljetniku se za krivično djelo za koje je kazna zaprijećena duža od pet i deset godina može izreći institucionalna mjera u trajanju od šest mjeseci maksimalno tri godine u Centru “Ljubović” ili zatvoru za maloljetnike, piše Dan.

https://portalanalitika.me/clanak/345180/za-zlocin-krivi-svi-ne-smijemo-cutati-lazno-moralisuci

Pravni stručnjaci navode da naš zakon, nažalost, ne predviđa kaznu zatvora za mlađe maloljetnike, ni kada su ovakvi zločini u pitanju.

Najviše što se može preduzeti je određivanje neke od institucionalnih mjera koje traju ne duže od tri godine. Neke se mogu izreći i u okviru zatvora, ali se u tom slučaju ne radi o klasičnoj zatvorskoj kazni.

Dječak je ispitivan na više okolnosti, a kao jedan od glavnih dokaza predočeni su mu telefonski listinzi i poruke iz mobilnog telefona.

Pošto se radi o maloljetniku, istražni organi nijesu željeli da iznose detalje u vezi sa saslušanjem osumnjičenog za ubistvo.

Prema saznanjima Dana, jedan član porodice ubijene djevojke je pomogao policiji i tužilaštvu u rasvjetljavanju zločina tako što im je ispričao s kim se Kristina družila i dopisivala posljednjih dana.

To je policiji bilo dovoljno da istragu usmjeri u pravom smjeru i brzo rasvijetli zločin.

Policija je saopštila da je djevojka na tijelu imala više rana od hladnog oružja.

Komentari: 7

Oksim

12. 09. 2019 - 08:07

Sramota nevidjenja! Odlezao bi meni on najmanje 30 godina, a ovaj ‘zakon’ pod hitno mijenjati ili je ovo poziv mladima da se late pištolja i ubijaju ko god im se zamjeri!
Anonimus

12. 09. 2019 - 08:14

Zato je trebalo biti oprezan u davanju kvalifikacije zlocin iz strasti!Ipak svaka cast policiji na brzom otkrivanju pocinioca!
Anđa

12. 09. 2019 - 08:40

Užasno nepismen tekst.: "Mlađem maloljetniku se za krivično djelo za koje je kazna zaprijećena duža od pet i deset godina može izreći institucionalna mjera u trajanju od šest mjeseci maksimalno tri godine u Centru “Ljubović” ili zatvoru za maloljetnike"...Zaprijećena kazna može biti od pet do deset godina...,a institucionalna mjera, po obrazloženoj odluci sudije, od šest mjeseci do tri godine. Sudija će odlučiti koliko dugo će trajati i jedno idrugo (pet, sedam, devet ili svih 10 godina. Šest, deset, 12 mjeseci ili tri godine )
Marko

12. 09. 2019 - 09:24

Jadna Crna Goro!
nick

12. 09. 2019 - 09:54

Kukala nam majka sa ovakvim zakonom
2734

12. 09. 2019 - 12:19

Zakon ce promijeniti kad ovako zavrsi dijete nekog od ovih sto pisu zakone. Ovako, tudje dijete ih ne dotice mnogo. Dva dana tekstova po novinama I gotovo. Uz to, sa njim ce se postupati pazljivo, omogucice mu se da zavrsi razred itd. U ovoj zemlji ludaka sve nam je tako - naopako. Porodici saucesce.
soko

12. 09. 2019 - 12:55

Kako nebi došlo do toga da ne daj Bože mlađi maloljetnici uzmu oružje u svoje ruke i likvidiraju svakoga koga požele DRŽAVA MORA REAGOVATI! Zakon pod HITNO treba izmijeniti!
Novi komentar