Saopšteno iz UCG

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje mjesta za 100 specijalista

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore na postdiplomskim specijalističkim studijama Fizička kultura predviđeno je 40 slobodnih budžetskih mjesta, dok je na programima Sportski menadžment i Sport i fitnes predviđeno po 30 mjesta za samofinansirajuće studente, saopšteno je iz UCG.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 10:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prodekan za nastavu ovog fakulteta Danilo Bojanić objašnjava da postdiplomske specijalističke studije Sportski menadžment mogu, pored studenata koji su stekli bečelor diplomu (180 ECTS), na programima Fizička kultura, Sportsko novinarstvo i Sportski treneri, mogu upisati i studenti istih preduslova sa ekonomije, menadžmenta i turizma.

Sport i fitnes, dodaje on, mogu upisati studenti sa završenim osnovnim studijama na programima Fizička kultura, Sportsko novinarstvo i Sportski treneri, dok postdiplomske specijalističke studije Fizička kultura mogu upisati samo studenti koji su zvršili istoimene osnovne studije.

“Nakon završenih postdiplomskih specijalističkih studija Fizička kultura, osnovne i srednje škole nijesu jedine ustanove gdje kadar koji se završio akademske specijalističke studije Fizička kultura, može zasnovati radni odnos.

Potreba za ovim kadrom postoji i u posebnim službama vojske i policije koje zbog širokog dijapazona sposobnosti stručnjaka, koji su završili neki od studijskih programa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, često zapošljavaju ovaj kadar”, kazao je Bojanić.

Smatra da sa razvojem turizma u Crnoj Gori i izgradnjom turističkih kompleksa opremljenih prostorijama i terenima za sportsko rekreativne aktivnosti raste potražnja za kadrom koji se obrazuje na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

“Studenti školovani na studijskim programima Sportski menadžment i Sport i fitness mogu zasnivati radni odnos kao rukovodeći kadar u raznim sportskim organizacijama, klubovima, sportskim sekcijama, fitness centrima, turističkim kompleksima”, zaključuje on.

Na MTF-u 80 mjesta na budžetu za specijalističke studije

Na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore ima ukupno 125 mjesta na specijalističkim studijama, u studijskoj 2019/20. godini, od čega je 80 mjesta na budžetu.

„Akademski studijski programi su budžetski i na njima je predviđeno 20 mjesta na Metalurgiji i 60 mjesta na Hemijskoj tehnologiji. Primijenjeni studijski program Zaštita životne sredine je samofinansirajući i na njemu je predviđeno 45 mjesta“, saopštila je prodekanica za nastavu MTF-a Nada Blagojević.

Pravo prijave na konkurs za upis na specijalističke studije, pojašnjava Blagojević, imaju kandidati iz srodnih oblasti nauka sa završenim osnovnim studijama obima 180 ECTS kredita. Upis na specijalističke studije Univerziteta Crne Gore bliže je uređen Pravilima studiranja na postdiplomskim studijama (www.ucg.ac.me).

„U okviru specijalističkih studija studenti će proširiti i produbiti znanja koja su stekli na osnovnim studijama. Nakon završenih specijalističkih studija studenti će moći da primijene stečeno znanje i riješe kompleksne probleme. Kvalifikacije koje stiču na Metalurško-tehnološkom fakultetu su specijalista Metalurgije, specijalista Hemijske tehnologije i specijalista Zaštite životne sredine“, kazala je Blagojević.

Za upis na specijalističke studije, dodaje ona, vlada veliko interesovanje, pa očekujemo da će se popuniti sva mjesta na specijalističkim studijama na Metalurško-tehnološkom fakultetu.

Komentari: 0

Novi komentar