Završena sjednica Odbora sa predstavnicima EU

Konjević: EK želi da vidi dijalog koji može da dovede do konsenzusa

Zatvorena sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, završena je u Skupštini Crne Gore.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 13:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Konjevic: EK zeli da vidi dijalog koji moze da dovede do konsenzusa
Foto: Skupstina Crne Gore

Sjednici su prisustvovali članovi odbora iz vladajućih stranaka, Momo Koprivica i Danilo Šaranović iz Demokrata, Raško Konjević iz SDP-a, te nezavisni poslanik Neđeljko Rudović. Sjednici su takođe prisustvovali i generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije (EK) Kristijan Danielson i šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav.

Interes opozicije je da se intenzivira rad u Odboru, razotkriju i razobliče planovi Demokratske partije socijalista (DPS), kazali su iz Demokratske Crne Gore, nakon sjednice tog tijela.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da su visokog predstavnika EU upoznali sa složenom situacijom u Crnoj Gori, posebno onom koja se tiče izbornog ambijenta.

"Zahvalili smo se i Oravu i Danielsonu na podršci za implementaciju Briselskog plana koji je srušio Gvozdenovićev plan, a kojim je bila planirana krađa narednih parlamentarnih izbora“, naveo je Šaranović.

On je rekao da je vladajuća partija ne samo planirali odlaganje sveobuhvatne izborne reforme za period nakon izbora naredne godine, već i instaliranje izborne administracije koja je takvu planiranu krađu na parlamentarnim izborima trebala da verifikuje i legalizuje.

„Članom 24 nacrta izbornog zakona koji je sačinila radna grupa Marte Šćepanović predviđa izbor nove centralne izborne komisije na način koji garantuje njenu direktnu kontrolu od DPS-a“, dodao je Šaranović.

Prema njegovim riječima, kompletna izborna administracija bila samo još jedan od brojnih alata za izbornu krađu.

„Nema tog tajnog plana šefa DPS-a i Predraga Bulatovića koji nećemo otkriti. Ili ćemo stvoriti uslove za fer izbore ili ih neće biti", poručio je Šaranović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da DPS ima plan da opoziciju uvede u cajtnot i dodao da je odlaganje rada Odbora u interesu vladajuće partije, a ne opozicije.

„U interesu opozicije je da se intenzivira rad, razotkriju i razobliče planovi DPS-a i da se nametnu rješenja za sveobuhvatnu izbornu reformu. Da tražimo da do 15. novembra imamo utvrđena rješenja za sprječavanje izborne krađe “, naveo je Koprivica.

Na pitanje da li će doći na narednu sjednicu Odbora, Koprivica je kazao da će Demokrate učestvovati u radu tog tijela ukoliko postoji kvorum i ukoliko učestvuje ostatak članova Odbora sa kvote opozicije.

Poslanik Socijalemokratske partije kazao je da je razgovor bio koristan i da su dobili poruke na fonu onoga što EK smatra ključnim vrijednostima i što žele da vide u Crnoj Gori.

„A to je potreba za dijalogom koji može da dovede do konsenzusa, koji bi bio baziran na ključnim evropskim vrijednostima za koje EK zainteresova - od vladavine prava do slobodnih i fer izbora“, rekao je Konjević.

On je kazao da je Danielson kao prvu stvar koju želi da vidi u Crnoj Gori naveo vladavinu prava.

Na pitanje da li je formalno zatražio da se Administartivni odbor izjasni o predlogu posebnog kluba poslanika i kako vidi nastavak rada Odbora, Konjević je rekao da oko toga ne treba praviti veliku dramu i da je stvar jednostavna.

„Uputio sam formalni zahtjev. Administrativni odbor treba da se zakaže i da se odluči o zahtjevu Posebnog kluba. Kada to pitanje riješimo nema nijedno formalno otovoreno pitanje vezano za poštovanje Odluke. Nije dobro da ozbiljno ulazimo u rad Odbora i dijalog a da imamo ovu sijenku legaliteta i legitimiteta“, naveo je Konjević.

Administrativni odbor se, kako je dodao, zakazuje za dan, a o tome se odlučuje za 15 minuta, ako postoji politička volja.

„Treba da vidimo odluku Administrativnog odbora, ona je ključna. Ako je ta odluka pozivitivna onda znamo da će se politički subjekti opredijeliti šta je smjer i možemo nastaviti rad Odbora, jer znamo rezultat glasanja na Skupštini“, rekao je Konjević.

Sjednica Odbora prekinuta je u srijedu nakon što su salu napuštili Konjević i Neđeljko Rudović, kao i Koprivica i Šaranović.

Komentari: 17

Kokoti donji

12. 09. 2019 - 12:11

Ako i ovo ne napuste ne znam što su juče krečili.
Stefo12

12. 09. 2019 - 14:09

Dps je do te mjere kapitulirao da je izglasao bas ova 2 opasna politicara iz demokrata koji ne mogu ni brkove da puste a navodno bi da budu ti koji ce da dps ,,bace na koljena"
Liberal

12. 09. 2019 - 14:10

I ? Valja li sto taj briselski toalet papir ?
Bar_pamti

12. 09. 2019 - 14:10

Ove demokrate su mi kao onaj tip djece sto ako mu ne das da bude kapiten uzme loptu i ode kuci,samo cekam kad ce opet u bojkot
Komita

12. 09. 2019 - 14:12

Kako ide to momci ? Je li gotov Milo ? Nisu uspjeli za 30 godina oni ruskosrpski placenici niti momo slobov bulatovic ali ce zato ovi golobradi mladici sa crvenim kravatama haos da naprave
Leart

12. 09. 2019 - 14:14

Zaboga sta bi rekao momo kprivica radikal da moze da vidi u sta ce se pretvoriti posle par godina ...
Dunja

12. 09. 2019 - 14:26

Imam neki osjecaj da ce na sledecim izborima Dps da ostvari nezapamceni izborni rezultat, jer je gradjanima vise dosta nesposobne opozicije, koja prstom nije mrdnula zarad interesa gradjana.
Tiramisu

12. 09. 2019 - 14:30

Dps je uvijek nastojala da dijalogom rijesi odredjena pitanja koja su se pojavila kao sporna, za razliku od opozicije koja je izbjegavala radne obaveze, a kritikovala Dps koja je uvijek postupala odgovorno prema gradjanima.
Jasminka

12. 09. 2019 - 14:31

Svi izbori do sada su bili regularni, a problem opozicije je taj sto pricom o neregularnosti izbora pokusavaju da zamaskiraju nedovoljnu podrsku gradjana.
Vise prelazne vlade nema

12. 09. 2019 - 15:40

Iz logicnih razloga. Oni nit su za suverenu CG niti za EU, a jos manje za NATO. Nakon neuspjeha sa Rusijom, sad pokusavaju da iskoriste EU. Medjutim EU kao sto vidiet ne pominje nikakavu prelaznu vladu nego dogovor o modusima izbornih uslova. Prosli put su prelaznu vladu iskoristili kao dio plana drzavnog pucha.
Vaske Igalo

12. 09. 2019 - 18:03

Posebno su nili regularni devedesetih kada su MZ uredjivale biračke spiskove.
Roko iz filma 18+

12. 09. 2019 - 16:43

Momci iz opozicije mislim da sta gluplje u zivotu nisam vidio od ovih iz demokratske Cg kad ih slusam primjecujem da se lazu sa Urom , Demosom i Sdp-om , Crnogorsku necu ni da pominjem jer to ni glasova nema a oce mandat na foru! Za Snp ti je najpodmuklija partija zbog šurovanja gradonačelnika iz Berana sa Dps-om sto će uskoro izći i na svjetlost dana ! Sto se tiče fronta on je razbijen od Marka Milacica. Sve drugo je ispod cenzusa. Djukanovic je skroz razbio opoziciju da je sva posvadjana treba samo lagano pustiti sa Dps pobjedi da bude mala izlaznost sa strane opozicionog biraca da nestane sva lazna opozicina da se formira neka nova partija koja nece glumetat svadjat se ucjenjivat da se neka partija opoziciina odeekne necek nekog okrivi i sta ja tnam sta vec dabogda Dps dobio od 81 poslanika 79!
goran1978

12. 09. 2019 - 20:21

Sad se nasao Konjevic da nesto pametuje, dje mu je Ranko sad drug njegov stari!
Kosta

12. 09. 2019 - 20:22

A kad se pravite da znate sta EK zeli da vidi sto se ne potrudite oko toga nego da vam nije DPS-a bilo ne bi krocili na te sastanke.
oliver14

12. 09. 2019 - 20:23

A ovi su im iz opozicije najjaci sad kad su ovi i EU tu sad svi akcentuju dijalog, DPS dok je brujao o tome nijesu znali sta je !
Vitinka

12. 09. 2019 - 20:24

Svi tu koji su opozicija i sjede tu su pricali nikad sa DPS za isti sto, a pogledaj ih sad - svi su na broju!
ines23

12. 09. 2019 - 20:25

Niko kao opozicija da pogazi svoju rijec i izda svoje glasace, a za Demokrate posebna prica oni su izdali i opoziciju!
Novi komentar