Otvoreni treći Dani medija

Sloboda izražavanja preduslov za napredak na putu ka EU

Garantovanje slobode izražavanja preduslov je za napredak na putu ka Evropskoj uniji, ocijenio je generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danielson i dodao da se o slobodi izražavanja i medija ne može pregovarati.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 11:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je rekao da mu je zadovoljstvo što otvara treće Dane medija i dodao da će tokom dva dana pažnja biti usmjerena na stanje slobode medija i održivost nezavisnih medija u region.

Prema njegovim riječima, Dani medija EU-Zapadni Balkan pokrenuti su prije tri godine s dva glavna cilja: da podijele veliku zabrinutosti u vezi s političkim i drugim pritiscima s kojima se susreću mediji i novinari i vodi profesionalnu raspravu orijentisanu na budućnost.

Danielson je rekao da je sloboda izražavanja i medija izuzetno važna sloboda govora i fundametalno pravo svakog građanina Evrope.

Prema njegovim riječima, sloboda izražavanja i medija dio su temelja na kojima je izgrađena Unija.

“Garantovanje slobode izražavanja preduslov je za napredak na putu ka EU i za članstvo. Sloboda izražavanja i medija ne može se pregovarati”, naglasio je Danielson.

Kako je istakao, rad na unaprjeđenju medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu važan je za integraciju regiona.

“Nezavisni i kvalitetni mediji su ključni za ostvarivanje osnovnih sloboda i nadgledanje rada Vlada, zato moramo da branimo nezavisno novinarstvo”, poručio je Danileson.

Danielson je istakao da je sloboda medija bezuslovna za države koje hoće u EU.

“Vrijeme je da naši partneri sa Zapadnog Balkana krenu u ozbiljne reforme u svom medijskom sektoru i pokažu posvećenost evropskim vrijednosti i standardim”, poručio je Danielson.

On je podsjetio da je za period 2014-2020, EU razvila dugoročni strateški pristup kako bi podržala slobodu medija na Zapadnim Balkanima sa oko 20 miliona EUR. Programi su namijenjeni za podršku slobodi izražavanja i neovisnim medijima.

Odlazeći komesar za evropsko proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je u video obraćanju da su medijske slobode pod prijetnjom, ne samo na Zapadnom Balkanu, već širom svijeta.

On je kazao da sloboda medija u “srcu” Strategije za Zapadni Balkan.

“Sloboda medija je ključni element vladavine prava i važan pokretač demokratskog, transformacijskog procesa. Neće biti napretka na putu ka EU bez slobode medija i i izražavanja”, poručio je Han.

Prema njegovim riječima, uticaj na tranzicijske države, poput onih na Zapadnom Balkanu, je štetniji, s obzirom na krhkost procesa transformacije.

“Zato smo slobodu medija postavili kao ključni element vladavine prava u središte naše strategije Zapadnog Balkana”, naveo je Han.

On je kazao da ne može biti napretka na putu prema Evropskoj uniji bez zaštite medijske slobode i slobode izražavanja.

“To je razlog zbog kojeg započinjemo i završavamo proces pridruživanja s poglavljima 23 i 24 o vladavini zakona. Novinarima moraju biti omogućeni pristojni i profesionalni uslovi za nezavisno obavljanje svog posla i bez prijetnji i napada”, rekao je Han.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović poručio je da su visoki etički principi i samoregulacija izuzetno važni i da su mediji najbolji kontrolori vlasti onda kada su nezavisni.

On je istakao da nijedan slučaj napada na novinare i njihovu imovinu ne smije biti arhiviran.

Komentari: 0

Novi komentar