Predsjednik Srbije nakon sastanka sa papom

Vučić: Vatikan će čuvati svoju poziciju o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, izjavio da će "Vatikan čuvati svoju poziciju" o Kosovu.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 14:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vucic: Vatikan ce cuvati svoju poziciju o Kosovu
Foto: Preentscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

"To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić, upitan koliko je, poslije sastanka sa papom siguran da Vatikan neće promijeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova. On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rješenje između Srba i Albanaca.

Vučić je, kako se navodi, prenio papi da Srbija "izuzetno cijeni principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumijevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je u razgovoru s papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unaprjeđenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

"Srbija je čvrsto uvjerena da razgovori predstavljaju jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mjera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", ukazao je Vučić.

On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

"Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je Vučić.

Tokom razgovora sa papom Franjom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

Komentari: 0

Novi komentar