Na lokaciji Donji put – Dobrota

Kotor: Postavljene četiri „pametne“ klupe i dva parkirališta za bicikle

U okviru pilot akcije projekta održive mobilnosti u lučkim gradovima mediteranskog područja – SUMPORT, danas su u Kotoru postavljene četiri solarne „pametne“ klupe i dva parkirališta za bicikle, na lokaciji Donji put – Dobrota.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 16:08 Promjenite veličinu teksta: A A A
Kotor: Postavljene cetiri „pametne“ klupe i dva parkiralista za bicikle
Ilustracija

Opština Kotor je partner na projektu SUMPORT, koji se sprovodi u okviru Interreg Mediteranskog programa transnacionalne saradnje (MED).

„Pametna“ solarna klupa je novije tehnološko rješenje za budućnost gradova čiji je cilj korišćenje savremenih tehnologija koje koriste solarnu energiju. Klupe će se

napajati i puniti solarnom energijom i multifunkcionalnog su karaktera. Dva stajališta su s ugrađenim totemom koji ima integrisanu info tablu, klupu za sjedenje i dva reka za bicikla, a druge dvije klupe su klupe sa solarnim panelom za korišćenje interneta, portovima za punjenje mobilnih telefona, LapTop-ova, iPad- ova i omogućuju korišćenje besplatnog interneta. „Pametne“ klupe, takođe, imaju set senzora u sebi: mjere CO2, buku, vlažnost vazduha i temperaturu.

Projekat SUMPORT započeo je 1. februara 2017. godine i traje 30 mjeseci. Osmišljen je radi povećanja kapaciteta planiranja u vezi s održivom mobilnošću lučkih gradova kroz dijeljenje iskustava, pilot akcija i organizovanja obuka.

SUMPORT omogućava lučkim gradovima – učesnicima da izrade ili ažuriraju svoj Plan održive urbane mobilnosti, kao dugoročna strateška dokumenta za budući razvoj grada koji mogu djelotvorno i dugotrajno da rješavaju transporna pitanja.

Komentari: 0

Novi komentar