„Zadovoljstvo je učiti o njenoj istoriji“

Ambasadorka SAD-a posjetila Crnogorsku pravoslavnu crkvu

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, posjetila je danas Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) na Cetinju.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 16:23 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ambasadorka SAD-a posjetila Crnogorsku pravoslavnu crkvu
Foto: @USAmbMNE Twitter

Rajnke je, kako je objavljeno na njenom Tviter nalogu, razgovarala sa mitropolitom CPC Mihailom, te istakla da je zadovoljsto posjetiti ovu crkvu i učiti o njenoj istoriji.

 

Komentari: 14

Saša

12. 09. 2019 - 17:00

CPC nikada neće dobiti autokefalnost i u najboljoj varijanti doživeće sudbinu Makedonske Pravoslavne Crkve u Skoplju. Zbog ovakvih tekstova i ovakvog ponašanja. Ovo je XXI vijek i crkvu treba da afirmišu vernici a ne političari ateisti i strane ambasade.
Džoma Diploma

12. 09. 2019 - 17:20

Crkva se čuva i kanonima, ako ih priznaješ. Kanoni su Ustav crkve. Ako je Crnogorska crkva shodno pravoslavnim kanonima utopljena u srpsku 1920 iz razloga stvaranja nove države SHS, onda je istinito da se se vrne (već jeste) i obznani kao jedina kanonska pravoslavna crkva u CG, shodno pravoslavnim kanonima... vidiš li problem u ovoj tautologiji?
Gost

12. 09. 2019 - 17:28

Vernik kao ti npr
Krsto

12. 09. 2019 - 18:08

Sale, mrzitelju svega crnogorskog, opredijeli se za jezik - ili "vijek" ili "vernici". Zajedno nikad bilo niti će biti, u to budi sasvim siguran!
Ko je ovdje antihrist?

12. 09. 2019 - 18:13

Sasha ovo sto si napisao je srpsko siktanje. Imam utisak da si jedan od 99% vjernika SPC koji bibliju nije vidio a ne dotakao. Hriscanstvo je ustanovio Hrist, kako i zasto, pise u Jevandjeljima. Osnovao je JEDNU JEDINU crkvu koju je povjerio Sv Petru i koja ima direktnu liniju suksesivnosti sa danasnjim Papom. Nigdje nije rekao da ce se osnovati 2,3, 10 ili 1000 crkvi niti je rekao da crkva mora imati politicki Tomos lokalnih poglavica nekad jedne Hristove crkve. Da se crkve nijesu odvajale od jedne jedine danas bi imali tu istu. Ovako imamo desetine. naravno da se nijesu uvijek odvajale uz saglasnost. To je politika. ono sto je dusha crkve jeste u Jevandjelju. Ako neko prati SPC, izvor poroka, pocevsi od ekstremnog nacionalizma, huskanja na ratove, sirenje etnicke mrznje, pederastije, krsenja zakona drzave, finansijeke malverzacije, letva i vriejdjanje naroda, ... slijediti Hrista nije pripadati ovajkvoj crkvi jer je ovo kontra Njega. Dakle odvajanje jeste hriscanski akt,
Prljava politika

12. 09. 2019 - 18:32

A to sto Rusi i Srbi nekom nece dati saglasnost nece natjerati Makedonce niti Crnogorce da postanu Srbi jer je 21-vi vijek a ne 18-ti. Niti ce preko crkve drzati Ukrajince, makedonce, Crnogorce kao taoce autokratskih rezima koji crkvu koriste ko politicku batinu ili asimilacijski mehanizam . U biti je ovo zloupotreba hrista za prljave ovozemaljske rabote .
Matan

12. 09. 2019 - 18:23

A normalno ti je da političari sramne Podgoričke skupštine, ukinu međunarodno priznatu DRŽAVU. Utru njeno ime, narodnost, jezik a jedan nečovjek rođen, odrastao, išao u školu na Cetinje kod svoga đeda, kralj aleksandar, namjerno pišem malim slovima, jer neljudi ne zaslužuju velika, dekretom ukida CPC. Ponovo pročitaj zadnji dio svog teksta, pa ćeš možda postati svjestan koja si budaletina. Kažem možda jer sigurno nemožeš imati kopču sa sviješću!
Đetić

12. 09. 2019 - 19:52

Za neobaještene Vartolomej je Američki čovjek a dogovor za ne mješenje u vrijeme proglašenje nezavisnossti od strane SPC on dobija sve manastire ,crkve i posjede a CPC nikada autokefalnost,Ne sanjajte više -taj san vam se neće ostvariti
Crnograc

12. 09. 2019 - 18:03

E sram vas bilo što ovo nije udarna vijest i što ne tražite izjavu i od ambasdorke iod mitrpilita CPC! I vi noviari, Amfilohja svaki čas prenoszte i njegove popove
danilo s.

12. 09. 2019 - 18:27

Veoma značajna posjeta. Medjutim, izgleda da na PA nijesu toliko impresionirani? Vijest nije na naslovnoj strani niti ima detalja o razgovorima - za razliku od vijesti o Amfilohijevim posjetama seoskim crkvama i detaljnih, opisa njegovih vulgarnih uvreda i proklinjanju Crnogoraca i CPC.
Ooo

12. 09. 2019 - 19:28

Pravoslavac pravi, odmah se vidi. Isijava religioznošću Njegova svijetost. Kad umre, može rame uz rame sa Ivanbegom u svijece. Da bude zaštitnik elokventnih
Ne moze ni bit po vasoj defini

12. 09. 2019 - 22:00

Ako isijava religioznoscu, onda nije pravi pravoslavac. Danas je definicija pravoslavca (bar u Crnoj Gori) velikosrbin koji u zivotu nije vidio Bibliju, koji natuca telefon ali samo cirilicu, obilazi politicke litije I opela cetnicima, na krv brani ilegalno izgradjene plehane crkve I naravno slijepo slijedi duhovnog lidera koji je upravo personifikacija njihovog pravoslavlja.
Мирослав Ђукић

17. 09. 2019 - 10:48

Је ли сада САД и НАТО даје званичну дефиницију ко је добар, а ко лош православац?
Hvala USA

12. 09. 2019 - 22:05

Fala Vam dje culi i dje ne culi. Pravi prijatelji. God bless Amerika. Ako vam treba zemlja za vojne poligone, dacu vam dzabe, a imam je dosta oko NK i PG.
Novi komentar