Duga istorija

Kako je potkovica postala simbol sreće?

Potkovica ima dugu istoriju zaštitnog simbola. Od najranijih vremena čovjek je vjerovao da je „U“ oblik potkovice moćan zaštitni simbol.
Objavljeno: 12. 09. 2019 - 21:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovaj simbol je veoma čest u egipatskoj ikonografiji. Kod starih naroda je povezivan sa boginjama mjeseca i lova, kod starih Grka Artemidom, a kod starih Rimljana Dijanom. U drevnoj keltskoj tradiciji, nakit za potkovice korišćen je za odbranu od tzv. vragolastih vila.

Možda najistaknutija karakteristika potkovice kao zaštitnog i srećnog simbola dolazi iz Engleske. Postoji legenda da je đavo posjetio Svetog Dunstana koji je bio vješt kovač i tražio mu da napravi jednu potkovicu. Sveti Dunstan je ulovio đavola u potkovicu i otada nikada više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Potkovice su isticane na štoku vrata kao opomena zlim silama da se kuća nalazi pod božanskom zaštitom. Ovo vjerovanje je nastalo iz žrtvenih obreda gdje je kao žrtva bogu prinošen konj, od koga su ostale samo potkovice koje su bile dokaz o podnijetoj žrtvi bogu. U nekim krajevima potkovica uginulog konja je predstavljala fetiš koji štiti žene da lakše rađaju, nerotkinjama donosi iznenadni porod i uspješno štiti od svih bolesti, a malu djecu od uroka.

Potkovica je oduvijek bila povoljan simbol. Smatralo se naročitom srećom kada se nađe stara potkovica, za koju se vjeruje da ima desetostruku snagu kupljene potkovice. Zapisano je da je brod admirala Nelsona zvanog Pobjeda, imao sreću jer je potkovica bila prikovana za njegov jarbol.

U Evropi, na Istoku i Latinskoj Americi potkovica obično visi zakačena na zidu okrenuta na dolje. Tako će sreća, prema vjerovanju, biti „prosuta“ na vas. U Engleskoj se međutim potkovica stavlja u obrnuti položaj, a u Meksiku se ne smije dodirivati.

Prema feng šuiju potkovica se postavlja u zavisnosti od ciljeva koje čovjek želi da postigne. Kada se zakači potkovica u dom, postaje jak zaštitni talisman za cijelu kuću, a ako se postavi na prozore prema unutra privući će materijalni prosperitet.

Vjeruje se da će, kada se zakopa u zemlju na sjeverozapadnoj strani kuće prve noći punog mjeseca, donijeti sreću. Kada cvijeće ne uspjeva da cvijeta u kući, a razlozi nisu jasni, potkovica se stavlja u blizini.

Potkovica u automobilu štiti od nesreća i osigurava sreću svim putnicima.

 

Komentari: 1

4 C

13. 09. 2019 - 09:47

Sreca nije potpuna ako nije 4 x
Novi komentar