Isticali zastavu Kraljevine Italije

Rijeka: Policija privela 16 Italijana

Na ogradi Guvernerove palate u Rijeci u četvrtak je okačena zastava Kraljevine Italiije koju je policija nakon dojave skinula, a tokom dana privela 16 osoba. Riječka policija je saopštila da je petorici italijanskih državljana odbila ulazak u Hrvatsku.
Objavljeno: 13. 09. 2019 - 10:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Rijeka: Policija privela 16 Italijana
Twitter

Pregledom njihovog prtljaga na aerodromu Rijeka na Krku pronađeni su predmeti s neprimjerenim sadržajem.

Kako prenose hrvatski mediji, nekoliko desetina pripadnika italijanske fašističke grupe "Vodoinstalateri" planiralo je da u Rijeci izvede performans ponovnog zauzimanja grada, a pišu i kako je policija na ispitivanje privela njih 16, a dio njih je već vraćen u Italiju.

Jutarnji list piše da je akcija bila pomno planirana, a u Hrvatsku su planirali da uđu iz više pravaca - autobusima, motorima i manjim avionima. Uprkos zabrani ulaska tri aviona u hrvatski vazdušni prostor o kojima je informacije imala hrvatska bezbjednosna služba, prebacili su se u dva nova aviona, setjeli na aerodrom na Krku gdje ih je privela policija.

Nakon incidenta koji se dogodio uoči otvorenja izložbe ispred Guvernerove palate, samo otvarenje prošlo je u miru, ali se ispred ipak pojavio ekscentrično odjeveni pojedinac koji je "glumio" Gabrielea D’Anuncija. Policajci koji su "čuvali" izložbu su ga legitimisali.

Podsjećamo, povodom stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra 1919. godine, koju su sproveli pjesnik, avanturista i protofašista Gabriele D'Anuncio i paravojna grupa legionara, u četvrtak ujutro je na ogradi Guvernerove palate u Rijeci okačena velika istorijska zastava Kraljevine Italije i ostavljeni su leci.

Guvernerova palata je za vrijeme 16-mjesečne vladavine D'Anuncija u Rijeci bila njegova rezidencija. Danas je sjedište Pomorskog i istorijskog muzeja hrvatskog primorja.

Komentari: 0

Novi komentar