Predsjednik Srbije ocijenio

Vučić: Svi oko nas bi da umanje srpske žrtve

Posljednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase agresorima i krivcima za sve što se zbivalo, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Objavljeno: 13. 09. 2019 - 21:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vucic: Svi oko nas bi da umanje srpske zrtve
Foto: Tanjug/Predsjednistvo Srbije

Ali, nikome nećemo da dozvolimo da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv, poručio je večeras u Drvaru predsednik Srbije.

On je istakao da je ponosan što večeras predstavlja Srbiju u tom gradu u Federaciji BiH, jer zna koliko svi Srbi u BiH vole Srbiju, te poručio da srca građana Srbije kucaju za Banjaluku, Drvar i sva mjesta u kojima žive Srbi, uz koje će uvijek biti.

Vučić je, u obraćanju na akademiji povodom Dana sjećanja posvećenog stradanju Srba u 20. vijeku, rekao da posljednjih godina svi oko nas pokušvaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase krivcima i agresoirma, za sve što se zbivalo, i to ne samo u ratovima 1990-ih.

"Odjednom, mi Srbi, koji su oslobodili prostor bivše Jugoslavije, postadosmo agresori i fašisti, a oni koji su stvarali nacističke države na ovim prostorima, iznenada, postadoše oslobodioci", istakao je Vučić.

Primijetio je da je svima neprijatno da govore o tome i da bježe od te teme, ćute o tome, jer srpski narod, koji je dobar, ne bi da se svađa.

"I ja kažem da je u redu. Nijednu lošu riječ nećemo reći ni o kome drugom. Poštujemo Hrvate, Bošnjake, želimo u miru da živimo sa njima, to je budućnost za koju se zalažemo, ali ne damo nikome da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv. Štitićemo svoj narod", poručio je Vučić.

Prenio je i da je ranije danas sagovornicima na sastanku sa načelnicima zapadnokrajiških opština, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, poručio da zna kroz kakve je muke i patnje je prošao srpski narod.

Naročito se, kaže, to odnosi na period od 1995. godine naovamo,i podsjetio koliko je djece izgubljeno na petrovačkoj cesti, ne znajući šta će biti sjutra.

"Mi nemamo gdje, moramo da budemo tu gdje smo vjekovima živjeli, da promijenimo ponašanje. Moramo da budemo jedinstveni. Da čuvamo jedni druge, da budemo jedni uz druge i da razumijemo jedni druge", istakao je Vučić.

Podsjetio je na ono što je prethodilo 1995.oj godini - svađe u Srbiji, slaba ekonomija, slaba Srbija u svakom pogledu, sukob Srbije sa rukovodstvom RS, gdje je Srbija Srpskoj uvodila sankcije, uz trvenja unutar same RS...

"Mislite da to drugi nisu vidjeli? I, platili smo najvišu moguću cijenu time što su Srbi iz opština gdje su uvijek živjeli protjerani", istakao je on.

Vučić je dodao “da moramo da naučimo lekciju, da ne smijemo da prećutkujemo svoje slabosti i krivicu, da bismo znali da se ponašamo drugačije i odgovornije”.

"Mi večeras, uz sjećanje na sve pale i poginule za svoju zemlju, odajemo počast životu. Borimo se za život djece, za 57 mališana iz vrtića 'Majka hrabrost', za one koji tek treba da dođu...", rekao je Vučić i dodao “da svoje greške treba da sagledamo, a lako ćemo onda vidjeti šta su drugi prema nama radili”.

On je naveo da ono što će građani osjetiti je ono što je danas urađeno i rekao da je Drvaru već uplaćeno milion eura.

Najavio je i dodatnu pomoć Srbije za crkvu.

"Želimo kapelu i veliki krst baš na Petrovačkoj cesti, gdje nam je bombardovana kolona. Srbija će izdvojiti novac da obilježimo mjesto stradanja", rekao je Vučić.

On je istakao i da nije ovdje dolazio sve dok nije imao šta da ponudi, a da Srbija sada može da izdvoji i pomogne svom narodu i najavio da će do kraja godine jedna kompanija iz Srbije otvoriti pogon i zaposliti 100 ljudi, jer bez toga nema opstanka.

Dodao je da je uplaćeno 75.000 eura da bi se isplatila zaostala davanja za obaveze prema porodiljama i majkama troje i više djece.

"Živimo u različitim drzavama, ali smo istog roda i iste vjere i zato ćemo da se pomažemo i budemo jedni uz druge. Srbi odavde su uvijek voljeli Beograd i Srbiju više od svega. Mi isto toliko volimo Drvar, Grahovo, Petrocav, Banjaluku..", rekao je Vučić dodajući “da to niko ne može da nam zabrani”, i da ništa ružno nije rekao o drugima.

"Mi moramo da brinemo jedni o drugima, fabrika ne smeta nikome", ukazao je predsjednik Srbije napominjući “da samo radom i borbom možemo da postignemo bolje za naš narod”.

Istakao je da Srbi ne treba da se stide svoje slobodarske prošlosti, kao ni Gavrila Principa čiju kuću je danas posjetio, a koja će biti obnovljena.

Kaže da je tamo bio prije 41 godinu.

"Taj čovjek je dao život za slobodu i ideale u koje je vjerovao, to je Srbin kojim možemo da se ponosimo. Zato je sa mnom došao moj sin Danilo i nosi Principovu majicu. Mi ne treba da se stidimo svog naroda, već da se dičimo i ponosimo", poručio je Vučić dodajući da terorista nije mogao biti čovjek koji je htio slobodu.

Dodao je da će da primi sve udarce na sebe.

"Udarajte na mene za ovo što sam govorio o Principu, ne bojim se nikog ni iz Londona ni iz Beča....jer sam rekao istinu. Srce slobode Srbinu ne možete da oduzmete. Za to smo se uvijek borili", rekao je Vučić.

Važno je, rekao je Vučić, da gledamo u budućnost

Rekao je i da sa Miloradom Dodikom od ranije ima dogovor da nikad RS ne ide protiv Srbije, niti Srbija protiv RS, ni protiv Drvara, ni Drvar protiv Srbije.

Kaže i da je ponosan što Srbija i RS nemaju problem s tim “što neko hoće da nam promijeni istoriju, da nam ne dozvoli odavanje počasti u nekadašnjim koncentracionim logorima”.

"Znate zašto? Zahvljajući njegovoj inicijativi o zajedničkom Memorijalnom centru gdje možemo da učimo djecu šta je bilo u Jasenovcu, da se toga ne stidimo i ne prećutkujemo i da znamo da tako nešto nikad ne smije da se ponovi. Sve dane obilježavamo zajednički - od godišnjice NATO agresije, preko Jasenovca, Jadovna, sve teške dane zajednički obilježavamo. Tako ćemo i muke Drvarčana i drugih koji nisu u RS ili Srbiji", poručio je Vučić.

Pripadamo istom narodu, nikakvo zlo nismo drugima učinili, kaže Vučić.

"Ali, nemojte da nam branite da volimo svoj srpski narod, Srbiju i RS,to je nešto čime se ponosimo. Pomagaće Srbija, pomogla je danas, pomoći će i više. Ovo nije mali novac, vidjećete rezultate", rekao je on.

Drvarčanima je poručio da želi da ih vidi nasmijane, da gledaju u budućnost pravo i da je vide onako kako je samo zamisliti mogu, da im djeca odrastaju u slozi i miru i da sa ponosom nose svoje ime i prezime.

Takođe je rekao da je ponosan što je prvi sprski predsjednik koji je došao u Drvar.

"Ali, nije posljednji put. Doći ću opet da vidim kako je potrošen novac", rekao je Vučić.

Vučić je svoje obraćanje počeo riječima Branka Ćopića: "Kolona tamna i nema bdije nad gradom koga više nema...", navodeći da je time 1945. godine tada mladi Ćopić opisao dio duge istorije stradanja Drvara.

Komentari: 6

REKO NE POREKO

13. 09. 2019 - 23:11

Sve si reko devedesetih" 100 za 1 nog " ,otprilike srpsko umanjivanje se svodi u ovom omjeru.Džaba priče i isrike narodi oko Srbije sve znaju .
GRAĐANSKI

14. 09. 2019 - 00:12

1. Nema u Jevropi nacije koja ovoliko kuka i đeka nad sama sobom! 2. "Neagresivci", što učinjeste ot Crnogoracah po Crnojzi Gori - unazad 100 godinah? Nacističke konc-logore ste tadijer daleko betili! 3. Koju to bitku u potonje skoro 700 godinah u svojoj povjesnici dobiste (bez pomoći internacionalnih-savezničkih snaga), a da je ta pobjeda imala nekoji više od regionalnog značaja! 4. A koliko ste oružanoga zla nanijeli drugijema? 5. Što ćete sa Kosovom? Junačine, vrće vi se ono nekad "tamo vaše divno ponašanje" spram Albanacah! P.S. 1918. pa dalje ste ubili (liše oko 5.100 crnogorskih rodoljuba) oko 5.500 crnogirskih Muslimana, samo zarad toga što su bili pripadnici islama i jer vam je potlje 500 godinah nagomilanija kompleksa moglo bit da se nesojski svetite nad nejači! P.P.S. Vi ste genocidna nacija, a zborite to što zborite, a sve vam je u skladu sa onijem opisom lažavina D. Ćosića - "tamo vašoj" suštini koja po-stoji u biti vašeg bitisanja-funkcionisanja!
Žuga

14. 09. 2019 - 02:42

Malo si im rekao. Ali vjeruj teze pada njihova kuknjava nad sobom , no svo zlo sto nanijese svima okolo njih.
Мирослав Ђукић

26. 09. 2019 - 09:07

Хахахаха, баш је комично! Браво!
Oasadjir

14. 09. 2019 - 04:25

Ubijati jedan grad cetiri godine kao da se nista nije dogodilo
Pečičanin

14. 09. 2019 - 06:37

Kukate kao kalimero a nećete sebi da uruvite u glavu da pravoslavni živalj na ovim prostorima nije sve sami Srbin. Držite se Gebelsa i zato vam se sve ovo i dešava.
Novi komentar