Orlandić: Opslužili dva miliona putnika i prihodovali 21 milion eura

Uz Pobjedu je danas objavljen dodatak o Aerodromima. Između ostalog, u dodatku je intervju sa izvršnim direktorom Aerodroma Crne Gore Danilom Orlandićem. Orlandić ističe da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima u ovoj godini i najavljuje da će ona biti uspješnija od rekordne prošle godine.
Objavljeno: 14. 09. 2019 - 12:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je kazao da je trend rasta prometa u crnogorskim vazdušnim lukama nastavljen i u ovoj godini, tokom koje je na oba crnogorska aerodroma opsluženo više od dva miliona putnika. On očekuje da će do kraja godine na crnogorskim aerodromima biti ostvaren promet od preko 2,6 miliona putnika.

- Veoma sam zadovoljan svim ostvarenim rezultatima, pa i rastom prometa saobraćaja. Ti podaci su jasan pokazetelj koliko smo u prethodnom periodu radili na poboljšanju aviodostupnosti, povećanju broja linija, uspostavljanju novih partnerskih odnosa. Podatak da ćemo na kraju ove godine imati čak milion putnika više nego 2015. godine je izuzetan – poručio je Orlandić.

On je naveo da je u prvih osam mjeseci na oba crnogorska aerodroma opsluženo dva miliona putnika, čak 143.233 više nego u istom periodu prošle godine. Na Aerodromu Podgorica od početka godine opsluženo je 927.055 putnika, šest odsto više nego lani, dok je na Aerodromu Tivat došlo do rasta od devet odsto. U našoj primorskoj vazdušnoj luci je u prvih osam mjeseci opsluženo 1,08 miliona putnika.

Sasvim je izvjesno da će 2019. godina biti uspješnija i od rekordne prošle godine. Smatram da su svi podaci koje sam naveo na ponos cijele turističke privrede Crne Gore jer pokazuju koliko smo svi zajedno naporno radili na aviodostupnosti, promociji i podizanju kvaliteta ponude – naglasio je Orlandić. On je dodao da je rast prometa putnika i aviona pratio i rast prihoda koji u ovom trenutku iznose 21 milion eura. - I ove, kao i svake prethodne godine, Aerodromi Crne Gore će biti u plusu. Mi smo stabilno, profitabilno i nadasve perspektivno preduzeće. Redovno izmirujemo sve obaveze prema zaposlenima, kreditorima, dobavljačima, a značajno doprinosimo državnoj kasi – kazao je Orlandić.

On je istakao da su sa preko 70 destinacija ove godine slijetali avioni na crnogorske aerodrome.

- Samo tokom prethodne dvije godine otvoreno je čak 36 novih avio-linija i zaista sam ponosan na činjenicu da su svi pregovori koje smo otvarali završeni uspješno. Ove godine smo dobili još nekoliko respektabilnih partnera, među kojima je i najznačajnija evropska kompanija Lufthansa, čiji avioni saobraćaju iz Frankfurta i Minhena ka Tivtu. Izuzetno sam zadovoljan što su avioni gotovo uvijek puni i nadam se da ćemo produbiti saradnju. Produbili smo saradnju sa kompanijama koje godinama saobraćaju ka Crnoj Gori, a vijest koja će obilježiti ovu godinu je linija Podgorica – Barselona. Imali smo pregovore sa nekoliko kompanija i na kraju smo se dogovorili sa postojećim partnerom Rajanerom, koji je ove godine otvorio još jednu novu liniju i to ka Bolonji - rekao je Orlandić. On je podsjetio da od aprila Lauda motion realizuje liniju Štutgart – Podgorica.

Prema njegovim riječima, značaj te linije je utoliko veći ako se zna da će naredne godine Crna Gora biti zemlja partner evropskog sajma turizma u Štutgartu, koji je svake godine najposjećenija turistička berza. On je podsjetio da je lani izgrađen dodatni terminal 2 na tivatskom aerodromu.

- Da nijesmo izgradili terminal 2, imali bi potpuni kolaps na Aerodromu Tivat. Otvorili smo ga za putnike polovinom juna, kada je terminal 1 postao pretijesan i do sada je oko 100.000 putnika prošlo kroz njega. Zaista je investicija bila i više nego opravdana jer nam je dodatni prostor bio prijeko potreban. Uložena finansijska sredstva u izgradnju i opremanje terminala 2 će nam se vratiti već krajem naredne godine – naglasio je Orlandić i dodao da je ovaj terminal koštao oko četiri miliona eura. On je najavio izgradnju sličnog objekta i na podgoričkom objektu. - Realizacija tog projekta podrazumijeva novih 1.000 metara kvadratnih za putnike, kao i novih šest ček-in šaltera na Aerodromu Podgorica. Zbog velikog povećanja saobraćaja koji imamo na podgoričkom aerodromu, realizacija ovog projekta je od velikog značaja. Funkcionisanje terminala 2 u Tivtu je najbolja potvrda da su odluke koje smo donijeli zajedno sa Vladom izuzetno važne i u potpunosti opravdane – smatra Orlandić.

Komentari: 3

Pod hitno

14. 09. 2019 - 14:02

u meni Analitike unijeti opciju Aerodromi.
timestar

14. 09. 2019 - 15:27

Nedavno je kroz aerodrom Čilipi prošao dvomilioniti putnik,sa Tivta se ne leti noću,kao seoska livada,hitno ga modernizirati i osposobiti za noćne letove.
Peśo

14. 09. 2019 - 22:38

A zamisli zračna luka Split , promet putnika do sada 2.497.427. Vjerujem da većina građana Crne Gore i nezna da postoji taj aerodrom. E, blagoš nama...niko kao Mi. Evo i voda stigla u Dragovoljiće... Mašala..
Novi komentar