Praunuk crnogorske princeze Jelene Savojske, princ Emanuele Filiberto

Crna Gora je preporođena država

Crna Gora je država sa ogromnim potencijalom, država u koju se puno ulaže, kako u oblasti turizma, tako i u oblasti biznisa, a prirodna bogatstva su joj nevjerovatna – imate i more i planine. Sigurno ću se vratiti ovdje kad bude otkrivanje spomenika za moju prababu, crnogorsku princezu Jelenu Savojsku, rekao je u razgovoru za Pobjedu princ Emanuele Filiberto.
Objavljeno: 15. 09. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Filiberto, koji je prvi put bio u posjeti našoj državi, a na poziv mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, istakao je u razgovoru za naše novine da je došao kako bi upoznao i otkrio državu porijekla njegove prababe italijanske kraljice Jelene Savojske, kćerke kralja Nikole.

POVEZANOST

Veoma je, kako je naglasio, srećan što je posjetio našu državu i to u godini kada se obilježava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Italije.

„Istorijski gledano, porodično sam vezan za Crnu Goru – osmina sam Crnogorac. Danas je ovo država sa  ogromnim  potencijalom. To je preporođena država koja je nevjerovatna. Primijetio sam da ima puno investicija, kako u oblasti turizma, tako i u biznis sektoru. Ovo je novi početak za jednu staru državu i Crna Gora ima veliku priliku“, ocijenio je Filiberto.

Tokom boravka ovdje početkom septembra, kako je kazao, razgovarao je sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i gradonačelnikom Podgorice o podizanju spomenika kraljici Jeleni Savojskoj, kao i o organizovanju događaja poput izložbi i slično.

„Kreirana je Fondacija Kraljica Jelena, kroz koju ćemo realizovati podizanje spomenika kraljici Jeleni, ali i organizovati izložbe, te govoriti o njenom životu. Ministar Bogdanović me tim povodom zamolio da posjetim pojedine italijanske agencije i provjerim da li mogu pronaći filmove i fotografije kraljice Jelene. Možemo da uradimo veoma značajne stvari i u oblasti obrazovanja, u radu sa studentima. Važno je objasniti novim generacijama njen značaj“, ocijenio je Filiberto.

Govoreći o spomeniku, kazao je da je zahvalan što će biti podignut za njegovu prababu, kao i da je zahvalan što je kraljica Jelena voljena u Crnoj Gori koliko i u Italiji.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 5

Ilija

15. 09. 2019 - 09:30

Što on zna o CG? Da nije možda u njoj živio? Da nije dijelio sudbinu ovog naroda? Đe ga nađoste i zašto je njegovo mišljenje relevantno da bi bilo ovdje objavljeno?
Pitaj Italijane

15. 09. 2019 - 10:42

koliko ga cijene i sve iz njegove familije. Jedinno nama ovi naši politikanti prodaju i dalje nekakve kvazi istorijske priče o "prijateljstvu" i "vezama". Savoje su bile uz Musolinija kad je on gazio Crnu Goru, a Italija ih je prognala nakon rata zbog toga. I još su našli ovoga da nam ispira mozak, ko da ne znamo đe smo. Neka dođe u ovaj "preporod" da proba blagostanje.
Zaid

15. 09. 2019 - 10:26

Vidimo.. vidimooooo..
"Preporodjena"

15. 09. 2019 - 10:42

Ali skroz. Plate afričke. Nigdje nijedne fabrike. Infrastruktura, haos. Sela pusta. Mladi odlaze iz "države koja je preporodjena" ili "primjer u regionu kako vlast kaže, a Bogami to isto i Zapad". Svi osim onih koji ovdje žive. Svi oni,eto bolje od nas samih znaju kako nam je. Svaka čast. Da ne pominjem politiku, ono najgore.Podijeljenost kakve nije bilo u istoriji Crne Gore, osim u periodu 41-45. Slažem se ipak da je Crna Gore preporodjena, samo što pod tom riječju očigledno podrazumijevamo dijametralno suprotno značenje.
Krsto

15. 09. 2019 - 11:59

Volio bih kao obični građanin ove zemlje da pitam uvaženog princa Filiberta, na osnovu čega je konstatovao preporod Crne Gore? Kojom se to ekonomskom logikom, društvenom sviješču, kritičkom i moralnom mišlju rukovodio? Istina, značaj naše Jelene je nemjerljiv u bilaterali i istorijskom momentu, ali šta danas praunuk Savoja može uraditi za CG?
Novi komentar