Serija „Carnival Row“

Tek zagrebana stimpank fantazija

Ova moderna alegorija o rasizmu nekada diše punim plućima, a nekada se guši pod mitskim i poetskim elementima. Šteta je što ista količina energije koja je uložena u estetiku nije posvećena misteriji i glavnim likovima .
Objavljeno: 15. 09. 2019 - 08:27 Promjenite veličinu teksta: A A A
Tek zagrebana stimpank fantazija
(FOTO: imdb.com)

Amazonova fantazija „Carnival Row“ jedan je od rijetkih modernih TV projekata koji nije adaptacija stripa ili knjige, niti rimejk serije ili filma. Ovaj neobični svijet u kojem ljudi nerado koegzistiraju sa humanoidnim bićima iz mitova, poput vila, kentaura i vukodlaka, rođen je u glavi Travisa Bičama prije čak 17 godina. Zaluđen keltskom mitologijom i zloglasnim ubicama kao što je Džek Trbosjek, tada dvadeset dvogodišnji mladić ispisao je deset stranica koje je želio da pretoči u film. No, njegov magični svijet oživio je tek skoro dvije decenije kasnije – i to ne na velikom platnu, već na malim ekranima.

Naravno, s obzirom na to da je ova priča nastala u umu jednog studenta, nekako je logično to što prva sezona ovog projekta nije zablistala, uprkos zanimljivoj premisi i zainteresovanosti velikana kakav je Giljermo del Toro (odustao od režije i pisanja zbog pretrpanog rasporeda).

 

carnival-row-s01-12

 

Detektiv i vila

Radnja osmodjelne brucoške instalacije Bičamove stimpank fantazije odvija se u fiktivnoj republici po imenu Burg, čiji je glavni grad inspirisan atmosferom i arhitekturom viktorijanskog Londona. Njegove ulice, osim neobičnih bića koja su predstavljena navrat-nanos i za koje će vam biti potrebno nekoliko epizoda da ih pohvatate, krase iznutrice nevinih žrtava čije smrti pokušava da odgonetne detektiv Rajkroft Fajlostrejt.

Fajla bez nekog prevelikog entuzijazma glumi Orlando Blum. Njegovu neprežaljenu ljubav Vinjet Stonmos, koju je prije sedam godina ostavio u uvjerenju da je mrtva, igra manekenka Kara Delevinj, filmskim krugovima najpoznatija po ulozi u prilično tranjavom filmu „Valerian and the City of a Thousand Planets“ (Lik Beson, 2017). Ona je vila, pomalo nalik opakoj Zvončici, sa kratkom kosom, kikicama i mrgom na čelu u koju je gotovo nemoguće ne zaljubiti se – uprkos tome što predana, ali neiskusna Delevinj ne zna skoro ništa o glumi.

Rajkroftu i Vinjet pripada samo jedan od mnogih rukavaca priče u čijem srcu leži misterija koja se otkriva postepeno, nekada sa manje, nekada sa više uspjeha. Osim njihove priče, na početku nepovezane sa ostalim likovima, imamo i narativ koji se vrti oko bračnog para Brejkspir, poprostačeno lukave negativke Pajati (Indira Varma, najpoznatija kao Elarija Send iz „Game of Thrones“) i njenog supruga Absaloma (sjajni, ali nedovoljno iskorišćeni Džared Haris), kancelara Burga.

U igri je i još jedna porodica bogataša. Familiju Spurnrouz predstavljaju brat i sestra, iskompleksirani alkoholičar Ezra (Endrju Gaver) i mnogo sposobnija Imidžen (sjajna Tamzin Merčant). Tu su još i Longerbejnovi, politički rivali Brejkspirovih; zatim članovi odmetničke grupe Black Raven koja štiti magijski svijet i djeluje protiv ljudi; Vinjetina nekadašnja ljubavnica i sadašnja prijateljica Tormalin (Karla Krom), vilenjakinja zaposlena u bordelu od čijeg povremenog pojavljivanja zavibrira svaki kadar...

 

carnival-row-s01-2

 

Nabacani junaci

Ukratko, u prvoj sezoni serije „Carnival Row“ toliko je (ne)povezanih likova, da će vas na momente boljeti glava dok budete pokušavali da ih razvrstate i shvatite za koga ili protiv koga djeluju. Za nabacanost i nerazrađenost glavnih i sporednih junaka donekle se iskupljuje neobični viktorijanski ambijent. Njegovi urbano industrijski elementi i izuzetno mračna atmosfera, koji podsjećaju na „The Alienist“ i „Penny Dreadful“, najbolje će držati pažnju upravo fanovima ovih serijala. Ostali će imati manje razumijevanja za Bičamov potentni, ali nerazrađeni svijet. 

Kao jedna od mana serije odmah se izdvaja prvo ubistvo. Osim što ne znamo ništa o žrtvi da bismo se emotivno povezali sa njenom sudbinom, i o njoj i o žrtvama koje slijede učimo toliko sporo, da svaki otkriveni komadić puzle postaje sve manje zanimljiv. S druge strane, romantična zbivanja od početka do kraja ostaju najzanimljiviji dio priče.

Mnogo interesantniji par od Fajla i Vinjet jesu gospodin Agrijus (upečatljivi Dejvid Gijasi) i Imidžen, čije uštogljeno bogataško srce protiv svih šansi uspijeva da osvoji jedno samouvjereno magijsko biće s rogovima. Posebno je komična drama koja prati Agrijusovo doseljavanje u aristokratski kraj i paniku bogatuna dok pokušavaju da se izbore sa novim komšijom, pripadnikom „niže“ vrste koja je oduvijek bila tu samo da im služi u bašti ili kuhinji.

 

carnival-row-s01-3

 

Socijalni komentar

Nelagodnost bogataša u kombinaciji sa (ne)očekivano nježnom romansom Imidžen i Agrijusa pruža neke od najboljih momenata sezone. Njegov sarkazam, koji se može mjeriti sa inteligentnim bezobrazlukom jednog Oskara Vajlda, sa lakoćom oživljava svaku epizodu u kojoj je ovaj par u prvom planu. I što je najvažnije od svega, osim zabave i ironičnog, neprocjenljivog „spuštanja“ bogataša, obezbjeđuje i dikensovski ozbiljan komentar o socijalnoj nejednakosti.

U suštini, „Carnival Row“ jeste moderna alegorija u čijem su glavnom fokusu rasizam, imigracija i kolonijalizam. Ove teme nekada dišu punim plućima, kao kad je riječ o Agrijusu, a nekada se guše pod mitskim i poetskim elementima, kao u prerabljenim eksplicitnim scenama vođenja ljubavi, u kojima vilama svjetlucaju krila. Šteta je što ista količina energije, koju su kreatori Bičam i Rene Eševarija uložili estetiku, nije utrošena i na osmišljavanje misterije i glavnih likova.

Uvjerljivost serijala potkopava i flegmatični Blum za kojeg nijeste sigurni ni koliko je zapravo dobar detektiv. Njegova hemija sa Delevinj nije dovoljno uvjerljiva. Iako se oboje trude, to ne može da promijeni činjenicu da Blum povremeno izgleda kao da bi radije glumio Legolasa. Ili kao da igra Fajla onako kako zamišlja da bi ga glumio Džoni Dep u najboljim gotskim danima.

Međutim, ukoliko izdržite do treće epizode, stvari postaju zanimljivije. Nakon što kamera zaviri u doba kada su Fajlo i Vinjet počeli romansu, dobijamo dovoljno materijala da se zalijepimo za ekran željno iščekujući rasplet, uprkos i dalje prisutnim manama.

 

carnival-row-s01-4

 

Ispitivanje moći

Jasno je da su kreatori u prvoj sezoni ciljali na ispitivanje moći u svim njenim oblicima. Prvenstveno, željeli su da prikažu moć uspomene na jednu ljubav toliko veliku, da uspijeva da pobijedi i vrijeme i prostor. Zatim, moć izuzetno nasilnog revolucionalnog trenutka izazvanog godinama političke opresije. I naravno, moć hrabrosti koja se budi onda kada poslije toliko godina usamljenosti i neshvaćenosti naiđete na nekog sebi bliskog... Toliko bliskog, da zbog njega zaboravite na sve razlike zbog kojih ste mrzjeli i njega i njemu slične.

Zbog dobro ili nedovoljno razrađenih likova neke priče o moći bolje su od ostalih. Nasilje i seks u kontrastu su sa prirodom klasičnih bajki, što fantaziju „Carnival Row“ čini dovoljno posebnom. Umjesto da pojure u „živjeli su srećno do kraja života“ Bičam i Eševarija rade suprotno, stalno tjerajući likove u nove probleme i bitke kojima se ne nazire kraj.

Zbog toga, bez obzira na to što je raštrkana, nedovoljno razvijena i što nam pokazuje stvari koje već odlično znamo, ova serija ostaje primamljiva. Dovoljno je unikatna da joj oprostimo pojedine mane i vjerujemo da mogu da se poprave, a odličan finiš nagovještava i veliki potencijal već potvrđene druge sezone.

Kreatorski duo će možda iskoristiti priliku da produbi storiju, a možda i neće. Sudeći prema kraju prve sezone, slijede seizmičke promjene. Valja se nadati da će one biti povoljne po ovaj tek zagrebani, neobični svijet...

Komentari: 0

Novi komentar