Autorski tekst istoričara i poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore

Papović: Odlučno odbaciti zahtjev opozicije za formiranjem tehničke Vlade

Prema odredbama Ustava Crne Gore nakon parlamentarnih izbora formira se Skupština. U Skupštini se potom formira većina iz koje se (a najčešće iz najmoćnije partije) izdvoji kandidat za sastav Vlade. Predsjednik države nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini, za mandatara za sastav Vlade predlaže kandidata koji ima dokaz da ga podržava skupštinska većina. Mandatar u Skupštini predlaže program i sastav Vlade, nakon čega Skupština bira Vladu. To je način izbora Vlade u crnogorskom i u gotovo svim parlamentarnim sistemima. Tako se dolazi do ustavne, zakonske, legitimne i, može se reći, „redovne“ Vlade.

Objavljeno: 15. 09. 2019 - 10:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pored „redovne“ u političkoj teoriji i praksi postoje i tri vrste „vanredne“ Vlade. To su: manjinska, prelazna i tehnička. Manjinska Vlada se formira ako nakon izbora i formiranja Skupštine ne može da se izdvoji parlamentarna većina. Tada obično najjača politička partija traži podršku neke opozicione partije koja će obezbijediti podršku njenoj manjinskoj Vladi.

Ta podrška se najčešće daje za kraći period ili dok se obavi konkretni zadatak: izglasavanje budžeta, usvajanje nekog presudnog zakona ili odluke. U Crnoj Gori je samo jednom došlo do formiranja manjinske Vlade. To je bilo nakon izbora 2001. godine kada je Liberalni savez Crne Gore podržao manjinsku i koalicionu vladu DPS-a.

Drugi oblik „vanredne“ Vlade je prelazna Vlada. Najčešće se formira nakon političkih prevrata i revolucija, ili kada se u ratnoj ili vanrednoj situaciji uruše i pravno-politički poredak i vlast. Zadatak takve Vlade je da obezbijedi tranziciju iz prethodnog u novi pravno-politički sistem.

To se, na primjer, desilo 1945. godine kada je kralj Petar II Karađorđević, preko kraljevskog Namjesništva, Josipu Brozu Titu povjerio mandat za sastav privremene jugoslovenske Vlade. Zadatak ove Vlade je bio da organizuje izbore za ustavotvornu Skupštinu.

Treći oblik „vanredne“ Vlade je tehnička Vlada. Ona nastaje kada se u Skupštini izglasa nepovjerenje Vladi ili kada premijer podnese ostavku. Takva Vlada nastavlja rad do formiranja nove Vlade, koja se formira nakon stvaranja nove skupštinske većine ili, najčešće, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora.

Tehnička Vlada ima ograničene nadležnosti. Ovu situaciju je predvidio i crnogorski Ustav. Prestanak mandata Vlade propisan je članom 110 Ustava Crne Gore u kome se kaže: „Vladi prestaje mandat: prestankom mandata Skupštine, podnošenjem ostavke, kad izgubi povjerenje i ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine. Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu. Vlada kojoj je prestao mandat ne može raspustiti Skupštinu.“

Ako se imaju u vidu ove elementarne odredbe o formiranju, radu i vrstama Vlade u parlamentarnom sistemu, onda je jasno da u aktuelnoj crnogorskoj političkoj situaciji nema ni jednog uslova za formiranje: manjinske, prelazne ili tehničke Vlade. Zahtjev opozicije nema rezon u teoriji, praksi ni u pravnim propisima.

Aktuelnu crnogorsku Vladu podržava parlamentarna većina, a Skupština je u zakonskom mandatu. Nije bilo rata, revolucije i urušavanja političkog i pravnog poretka. U Skupštini nije izglasano nepovjerenje Vladi. Premijer nije podnio ostavku, a budžet je predložen i usvojen u zakonskom roku.

Opozicija je ovom inicijativom pokazala i političko neznanje. Politička teorija i praksa pokazuju da je tehnička Vlada ona kojoj je izglasano nepovjerenje u Skuštini ili je podnijela ostavku, dok crnogorska opozicija i „eksperti“ iz NVO tehničku Vladu definišu kao improvizovanu političku kombinaciju koju čini po trećina ministara iz redova vlasti, opozicije i NVO.

Ovakva politička fantazija je nezabilježena. Istina je da postoji neslavni presedan ili crnogorski politički izum iz 2016. godine kada je formirana Vlada „izbornog povjerenja“. U njenom formiranju se pošlo od eksperimentalne ideje da će se tako pojačati povjerenje u izborni proces. Ideja nije ostvarena zbog opstrukcije opozicije, ali je ostvarena šteta jer je legitimisano eksperimentisanje sa pravno-političkim sistemom, odnosno sa ustavnim načinom formiranja i rada Vlade. Zato opozicija mimo zakona, pravila parlamenatrnog sistema i mimo političke teorije i prakse traži nastavak eksperimentisanja. Da to samo vodi u veće probleme pokazalo je slično eksperimentisanje s izglasavanjem ustavnih amandmana 2013. godine kojima je propisana kvalifikovana većina u Skupštini za izbor Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca.

I u mnogo zrelijim parlamentarnim demokratijama teško bi bilo izbjeći zloupotrebe ovakvog rješenja, dok je u crnogorskom slučaju evidentno da je ovo obesmišljeno i da ne služi prvobitnoj namjeni. Eksperimentalna ideja je bila da se kvalifikovanom većinom i dogovorom vlasti i opozicije dođe do izbora kvalitetnih sudija i tužilaca, a sada je ovaj eksperiment postao sredstvo političke ucjene i opstrukcije u rukama crnogorske opozicije.

Opozicija čak nije ni pokušala da predloži „svoje“ članove za Sudski savjet i Vrhovnog državnog tužioca, već ovu ustavnu odredbu koristi kao način da blokira pravosuđe, da blokira državu i da u tako vanrednim okolnostima pokuša da smijeni vlast. Eksperimentisanje je dovelo do opstrukcije, opstrukcija je proizvela improvizaciju i sada se teško vratiti na prvobitnu i funkcionalnu poziciju.

Zato je aktuelna pravno-politička situacija dobrim dijelom rezultat eksperimentisanja i loših kompromisa na štetu institucija i procedura klasičnog parlamentarnog sistema.

Parlamentarni sistem ima dugo trajanje, usavršen je na pametnim i iskusnim adresama, i nema potrebe za pogubnim crnogorskim eksperimentima i kvazi izumima. Skupština i Vlada se fomiraju na osnovu izbornih rezultata i ostvarene većine, a ne na osnovu ucjena i opstrukcija. Isto važi i za pravosuđe.

Suština je u tome da se svaki presedan i svako pravno-političko eksperimentisanje sa klasičnim parlamentarnim sistemom završava na štetu funkcionisanja državnih insitucija, pravnog poretka i demokratije. Zato bi trebalo odlučno odbaciti zahtjev opozicije za formiranjem tehničke Vlade. Pri tome ne treba strahovati od prijetnji opozicije da će u suprotnom bojkotovati naredne izbore. To je blefiranje. No, i u slučaju da se opozicija zaista odluči za bojkot, ona će biti jedini gubitnik. To pokazuje i njen bojkot Skupštine.

Šta je opozicija postigla trajnim ili periodičnim bojkotom aktuelnog saziva Skupštine? Ništa. To nijesu podržali ni njihovi birači ni međunarodni politički faktori. Bojkotom Skupštine opozicija je postala gotovo nebitna, a bojkotom izbora ova opozicija bi samo nestala. Bojkot izbora je za sada samo ucjena ili blef opozicije. Iza toga ne postoji ozbiljna politička strategija jer opozicija još nije odgovorila na suštinska pitanja: Koji je plan političkog djelovanja u slučaju bojkota? Da li opozicija ima međunarodnu podršku za bojkot? Jasno je da nema ni plana ni podrške.

Neuk zahtjev opozicije za tehničkom Vladom i blefiranje bojkotom izbora pokazatelji su, prije svega, duboke političke agonije u kojoj se ona nalazi. Opozicija je doživjela izborni, kadrovski, ideološki, programski i organizacioni debakl. Priča o tehničkoj Vladi i o bojkotu nije zbog kvalitetnijeg izbornog procesa, već da se zgrabe ministarske pozicije bez izbora.

Opozicija nije u stanju da na izborima bude ozbiljan konkurent DPS-u jer nema elementarne uslove da vlada državom. Ukoliko bi nekim slučajem opozicija dobila većinu u Skupštini, jasno je da bi njena Vlada morala da se formira zajedničkim učešćem DF-a i Demokrata. Da li je to realno nakon žestokog i vlugarnog sukoba koji između nih tajno traje godinama, a javno u posljednjih par mjeseci? Da li iko ozbiljan misli da bi ove dvije zavađene političke grupacije mogle da imaju zajedničkog mandatara i da formiraju Vladu sa usaglašenim programom? I njihovim najodanijim pristalicama je jasno da to nije moguće. To je jasno i međunarodnim političkim faktorima i zato za ovakvu opoziciju i za njene planove o tehničkoj Vladi i bojkotu niko ne pokazuje ni razumijevanje ni podršku. Sve što mogu da dobiju to je podrška za rad i dogovaranje u okviru institucija.

S druge strane, parlamentarna većina ima zadatak da spriječi svaki pokušaj pravno-političkih eksperimentisanja. Izborno zakonodavstvo bi trebalo poboljšati u skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih institucija, ali i u skladu sa crnogorskim pravnim poretkom. Parlamentarna većina bi trebalo da uradi sve što može u okviru institucija kako bi se u skladu sa demokratskom procedurom organizovali sljedeći izbori, pa ko hoće neka učestvuje a ko neće neka se sprema za vanparlamentarni status.

Komentari: 29

Murinjo

15. 09. 2019 - 11:03

Kome ti pricas covjece? Briga njih i za ustav i pravila, oni imaju dva cilja: da opstruiraju rad vlasti po cijenu i da cijeloj drzavi prave stetu i da sebi obezbjede drzavne plate na svaki nacin. Prevejani su to demagozi i prevaranti.
Obrnuto

15. 09. 2019 - 11:23

Kome ti pričaš čovječe? Vlast baš briga za ustav i zakone. Ona ima dva cilja - da se naplasti na naš račun, praveći dugoročnu i nenadoknadivu štetu i obezbijedi glasove kupujući duše po svaku cijenu. Prevejani demagozi i prevaranti.
Pravi DPS demokrata

15. 09. 2019 - 11:39

Ovaj gospodin je tipični predstavnik DPS političara. Za razgovor i dogovor, hahaaaaa. DPS razumijevanje politike i demokratije, koju najbolje opisuju njegove i njihove riječi: odbiti, nerazgovarati, uhapsiti, izdajnici, plaćenici i još neki epiteti koje mi vaspitanje nedozvoljava da ovdje napišem. Taško nama s vama.
Matan

15. 09. 2019 - 14:53

Opozicija i vaspitanje!!!??? Kad bi kucao sve što srbi, posrbice, spc.....govore i kakvim epitetima "časte" Crnu Goru, Crnogorce, CPC, Crnogorski jezik, a da ne pominjem Mila, i laži "nezavisnih" novina i "novinara", to bi ispala podebela knjiga sa naslovom : BOLESNA HISTERIJA SRBSKE MRŽNJE PTEMA SBEMU CRNOGORSKOM.
Da istina ziva,

15. 09. 2019 - 11:43

,,,,,,,,,,,,To je način izbora Vlade u crnogorskom i u gotovo svim parlamentarnim sistemima. Tako se dolazi do ustavne, zakonske, legitimne i, može se reći, „redovne“ Vlade.,,,,,,,??? Ali ako su IZBORI LEGITIMNI SPROVEDENI POSTENO BEZ KRADJA ,UCJENA .Ako nijesu onda nijesu ni LEGITIMNI kao ni VLADA koja proistice iz TAKVIH IZBORA/ ZAR NE ????
Naravno

15. 09. 2019 - 13:07

Izbori su pošteni i slobodni, potvrđeno sa svih relevantnih adresa. Jer da nijesu ne bi bili ni potvrđeni, dakle sva vaša priča pada u vodu.
Ah, relevantnih,

15. 09. 2019 - 13:22

ADRESA ,haha? RELEVANTAN JE NAROD te zemlje koji DAJE LEGITIMITET a ne ADRESE iz BIJEOG SVIJETA dje im je KRITERIJUM INTERES a ne PRAVO.
Naravno

15. 09. 2019 - 13:31

građani su rekli svoje na izborima, nijesu bile sve stranke na izborima u NK, pa im neko kriv drugi što nijedu izašli na izbore, što je sa BD, HN, KO, PŽ, TZ i BA, da li su tamo izbori bili regularni??!! A praznu priču poraženih nema potrebe komentarisati, poznato je ko gubi taj se ljuti, evo više od 20 godina jedna ista priča opozicije-gubitnika, a niđe dokaza.
Roda Ba

15. 09. 2019 - 12:30

Ako bude tehničke vlade svi poslanici Dps da podnesu ostavke!
Naravno

15. 09. 2019 - 13:03

Opozicioni nepismeni paraziti, da su građani htjeli četnike za ministre i premijere glasovali bi za nesposobnu opoziciju, čitava priča opozicije se svodi na lopovi, Kosovo, srbija, rusija, ne u NATO i EU, Milo, Blažo, Ana, zet,… ništa nemaju pametno da ponude građanima i onda im kriva vlast što ih građani ne glasaju, a hoće na vlast bez izbora aaaaaaahahaha
lolo

15. 09. 2019 - 16:01

Vijesti, par NVO namjerno formirane da bi prestavljale cio sektor toboze, par tzv analiticara godima pokusavaju da kreiraju paralelnu stvarnost sireci poluistine i fake news.. Tako je i sa tehnickom vladom, bilo jednom dobronamjerno, postiga se dogovor i onda smo vidjeli kako je ispostovan od jado opozicije. Nikako ne ulazit ni u pricu o TV pa neka bojklotuju tamna da izadju neki novi, razumljiviji i kreativniji ljkudi. Ovi su za bacit.
Tommy_h

15. 09. 2019 - 17:02

Pored ovakve opozicije nama neprijatelji i ne trebaju.
Marelica

15. 09. 2019 - 17:03

Opozicija i sama zna da posle brojnih kikseva gube postepeno podrsku gradjana, a izbori se blize, sto je doprinjelo rastu njihove frustracije i mrznje prema Dps-u.
Svetlana_TV

15. 09. 2019 - 17:06

Opoziciju najvise boli uspjeh Cg, njen ulazak u NATO i njen siguran put ka EU. Da oni dodju na vlast drzava bi bila dovedena u pitanju, kao i njen napredak.
Enesa

15. 09. 2019 - 17:08

Opozicija gleda samo svoj interes i svoj dzep. Vidjeli smo djelotvornost njihove politike u opstinama u kojima su imali vlast.
Tara

15. 09. 2019 - 17:08

Bravo g.Papovicu...fantasticno ste opisali pravo stanje stvari.. 2016g-gospodin Djukanovic je na svoju ruku napravio tesku gresku.koja se ne smije ponoviti.. Vi mladji morate se boriti za cast i Ustavni boravak drzave CG!
Žuga

15. 09. 2019 - 17:39

Tara. I kad bi se kompletna Vlada dala opoziciji i kad bi takva Vlada provela izbore , opozicija bi ih opet izgubila. I onda bi opet izasli i rekli da su izbori neregularni i pokradeni. Zato je glupo pominjati tehnicke Vlade. Imali su takvu Vladu i prosli put i cim su izgubili i čim im je propao pokusaj unosenja haosa u CG , proglasili su izbore neregularnim. Svaku pricu o tome treba prekinuti. Ako hoce da se dogovore oko poboljsanja uslova , nema frke. Ako nece ,nema stete. Izbori idu pa ko hoce neka ucestvuje , ko nece ne mora.
Tara

15. 09. 2019 - 23:47

Problem je taj,sto g.Djukanovic nije smio da odobri 2016 "tehnicku vladu" Ponekad i on grijesi!
Žuga

16. 09. 2019 - 01:03

Ma Tara. Potpuno je isto. Dozvolio , ne dozvolio oni nikad nece priznati izbore , osim one koje ce da dobiju. A ova i ovakva opozicija nece nikada dobiti izbore pa da se glasa jednom mjesecno.
Ocigledno

16. 09. 2019 - 05:40

I ja mislim. Sta je bio rezultat toga, vidjeli smo. Drzava je dovedena u opasnost, jer je 90% protagonista sa strane opozicije bilo protiv same drzave i to u to doba pod jakim uticajem Rusije i Srbije.
goran1978

15. 09. 2019 - 17:38

Ma kakav zahtjev opozicije za tehnickom Vladom, to je nemoguca misija koja nema ni jedan uslov za to.
Kosta

15. 09. 2019 - 17:41

Ovo je odlican tekst koji je dao sve odgovore na ovo sta opozicija trazi a nemaju nikakvog osnova!
oliver14

15. 09. 2019 - 17:42

Kad bi se uvela tehnicka vlada bile bi pogazena izborna volja gradjana sa prethodbih izbora.
Vitinka

15. 09. 2019 - 17:43

Narod da je htio oni bi glasali opoziciju a posto ih narod ne glasa onda nemaju ni prava da dolaze na mjesta koja nijesu zasluzili.
ines23

15. 09. 2019 - 17:46

Opozicija se izmedju sebe svadja sto je i ocijenjeno i u izvjestaju EK o napretku CG, jer zele svi isto da dodju na vlast mimo regularnih izbora! E tesko da ce moci.
Lijepa lekcija !!!

15. 09. 2019 - 19:17

Konacno jedan logican, temeljit, rekao bi skolski odgovor jednom l pokusaju da se institucionalizira ludilo, nasilje. Bravo gospodine Papovicu, nijesam vas znao do sad ali cu vas zapamtiti po ovom komentaru
Stefo12

15. 09. 2019 - 22:33

Mozemo li kako uvest da se potpisuje peticija koja bi stavila do znanja ovima kolko su tehnicke vlade glup predlog
Bar_pamti

15. 09. 2019 - 22:34

Tehnicka vlada mi je kao da ja trazim da bude gradonacelnik zato sto su nam posjekli cemprese,ono kao daj da se ja zanimam malo sad do izbora iako me niko glasao nije
Komita

15. 09. 2019 - 22:35

Eh da im se dokopad vLADA ...
Novi komentar