STAV - Miroslav Ćosović

Srpska pravoslavna crkva opet pokazala da je iznad zakona i pravde

Na današnji dan navršava se tačno 18 godina od tragedije koja se desila u moru kod Sv. Stefana. Toga dana, tokom đačke ekskurzije, četvoro đece iz banjalučke osnovne škole Petar Petrović Njegoš udavilo se u moru, jer se turistički brod Škorpion 2, na kojem su bili, prevrnuo zbog prenatrpanosti. 
Objavljeno: 16. 09. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tokom ove tragedije život je izgubila i nastavnica iste škole. Glas Srpske je prije četiri godine pisao: 

"Zbog njihovog utapanja, nastavnici Jeleni Vidović od bola je srce prepuklo, pa je preminula na plaži dozivajući svoje đake koji su bili u moru. . . Brodić "Škorpion 2", vlasnika Slavoljuba Vujičića, bio je registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu su bila 142 putnika, što je direktno prouzrokovalo njegovo prevrtanje. Vujičić je osuđen na 13 godina zatvora zbog izazivanja nesreće." ("Navršava se 14 godina od smrti đaka i nastavnice OŠ Petar Petrović Njegoš", 15. IX 2015)
Blic je u decembru 2001. objavio sljedeće: "Više tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Slavoljuba Vujičića (35) iz Budve, vlasnika broda 'Škorpion', zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja." ("Optužen za smrt đaka", 17. XII 2001)

Dakle, u crnogorskom Krivičnom zakoniku ovo što je vlasnik Škorpiona 2 uradio, je definisano kao "teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja"

2-banjalucani-stradali-16-sep-2001Zapanjujuća vijest stiže iz Višeg suda: Trećeg februara ove godine na Skadarskom jezeru desila se tragedija, prevrnuo se čamac u vlasništvu SPC kojim je upravljao monah iz Zrenjanina Goran Kimpanov. U čamcu je bilo devet osoba, vjernika koji su se vraćali iz manastira Vranjina. Vrijeme je bilo loše, vjetrovito, prema svjedočenjima preživjelih, lica sa čamca su nagovarala monaha da ih preveze, uprkos lošem vremenu. Uslijed lošeg vremena i velikih talasa, čamac se u jednom trenutku prevrnuo i desila se tragedija. Utopila se tročlana porodica Kumburović - muž, žena i kćerka. Poginuo je i heroj Darko Vujošević koji je bio doplivao do obale, ali kad je vidio da se Kumburović dave, vratio se u vodu da pokuša da ih spase - i pritom je izgubio život.

Kimpanov je uhapšen, u pritvoru je bio od 6. februara do 16. aprila ove godine. Advokat Gorana Kimpanova je, kako su izvijestile Vijesti, 24. maja 2019, izjavio: "Nesporna činjenica da je upravljao plovilom, bez dozvole za plovidbu, i da je upravljao plovilom bez prsluka za spašavanje za sve putnike, na šta su ga obavezali pravni propisi."

Da je Kimpanov odgovorna i savjesna osoba, kao što je pokazao da nije, imao bi na čamcu pojaseve za spasavanje, i danas za prevrtanje čamca na jezeru tog 3. februara 2019. javnost ne bi ni saznala, svi bi se lako spasili. 

Prije nekog vremena pomislio sam na ovaj događaj i zaključio da će Kimpanov biti osuđen na nekoliko godina zatvora, recimo 3-4 godine. Tako sam mislio. Međutim, sa zaprepašćenjem sam prije par dana pročitao vijest koju su objavile Vijesti, ovo: "Sveštenik Goran D. Kimpanov iz Zrenjanina, zaključio je Sporazum o priznanju krivice sa Višim državnim tužilaštvom i taj dokument dostavljen je Višem sudu na odlučivanje. On je dogovorio da bude osuđen na šest mjeseci kućnog zatvora, zbog tragedije na ušću rijeke Morače u Skadarsko jezero, kada su stradale četiri osobe nakon prevrtanja čamca 3. februara 2019. godine."

Kimpanov je svojom potpunom, maksimalnom neodgovornošću ubio četiri osobe i Viši državni tužilac Danka Ivanović Đerić (da li je vjernica SPC?) ga "kažnjava" sa 6 mjeseci kućnog pritvora?!!

Analitika je prije desetak dana objavila tekst "Duboka država" u kom je pisano o fenomenu "države u državi" kod nas, konstatovano je odavno, pa i u tom tekstu, da je SPC u Crnoj Gori "država u državi", ne poštuje propise i zakone Crne Gore, sveštenici te crkve bez ustručavanja prijete krvoprolićem u Crnoj Gori - ako ne bude po njihovom. Takvo ponašanje Srpske crkve, vječnog suparnika Crne Gore i Crnogoraca  - prijetnja sveštenika Backovića ratom, opet je urodila plodom, država Crna Gora će donijeti presudu u slučaju Kimpanov kakvu nijedna civilizovana država nije i neće nikada donijeti. Prosto, "država u državi" je opet pokazala svoju moć, pokazala je da je zarobila državu Crnu Goru i kada pripadnici "države u državi" svojom neodgovornošću ubijaju ljude, ni u tom slučaju oni ne odgovaraju po zakonu i pravdi, jer su pripadnici SPC, tj "duboke države", kako "državu u državi" nazivaju u SAD.

3-braca-srebrno-jezeroPrimjeri iz regiona, kako prolaze nesavjesni učesnici u saobraćaju: Dana 11. septembra 2016. u Srbiji, na Srebrnom jezeru utopila su se dvojica braće Petrovića, Stefan (14) i Nikola (13). Iznajmili su pedalinu, sa nje su pali i utopili se u jezeru.

List Danas je izvijestio, u decembru prošle godine: "Braća Stefan i Nikola stradali su 11. septembra 2016. godine kad su, sa još četiri druga, iznajmili pedalinu i otisnuli se na Srebrno jezero, iako su bili neplivači. U jednom trenutku, Stefan je skliznuo u vodu, pa je Nikola skočio za njim da mu pomogne, ali su ubrzo obojica nestali u jezeru. Za njima je skočio jedan njihov drug, pokušavajući da ih spase, ali u tome nije uspeo. . . Direktor Osnovne škole „Karađorđe“ iz Rače, Zoran Jovanović, i školski trener stradalih dečaka Miloš Gajić, osuđeni su na po godinu dana, uslovno na dve godine. Po dve godine zatvora dobili su Milanka i Dragan Stanković iz Niša, vlasnici pedalina sa kojih su dečaci pali u jezero i utopili se." ("Veliko Gradište: Izrečene presude za utapanje dvojice braće", 5. XII 2018)

Politika je prije 10 godina objavila: "Dobrica Živanović, nastavnik Osnovne škole „Dositej Obradović” u Smederevu, osuđen je juče na kaznu zatvora od dve godine zbog niza propusta koje je načinio kao razredni starešina kada se 2005. godine na ekskurziji u Bečićima udavio njegov đak, četrnaestogodišnji Aleksandar Đokić." ("Nastavnik osuđen za smrt učenika na ekskurziji", 15. januar 2009)

Što se tiče prekršaja u drumskom saobraćaju, možemo pogledati par primjera. Blic je prije godinu dana objavio: "Stojan Nikolov (30), koji je vozeći pijan 1. aprila u Nišu usmrtio sestre Milicu (27) i Mariju (24) Petrović i biciklistu Svetislava Tonića (82) iz Niša osuđen je danas na 11 godina zatvora!

 Iako je ograničenje iznosilo 50 kilometara na čas, Nikolov je vozio automobil nedozvoljenom brzinom od 85 kilometara na čas iz Donje Vrežine ka centru grada, sa najmanje 1,98 promila alkohola u krvi, kada je prešao u suprotnu kolovoznu traku."  ("Mrtav pijan pregazio dve sestre i biciklistu...", 25. IX 2018)

Večernje Novosti su u junu ove godine objavile: "Nenad Jevtović (40), iz čačanskog sela Mojsinje, osuđen je pred Višim sudom u Čačku na deset godina zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja. On je 15. juna prošle godine, u 23.05 u Mojsinju, na Ibarskoj magistrali, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule četiri, a povređene tri osobe. U obrazloženju presude je navedeno da je Jevtoviću olakšavajuća okolnost to što ranije nije osuđivan, a otežavajuća je činjenica da je profesionalni vozač i da je vozio pijan." ("Ugasio mlade živote: Osuđen na 10 godina robije za četiri smrti", 13. jun 2019)

Da je isto ovo što je uradio u Crnoj Gori, Kimpanov uradio u Srbiji, tamošnji tabloidi bi ga "raščerečili", i iz ovih primjera je jasno da bi dobio 10 godina zatvora, tokom kojih bi imao dovoljno vremena da razmišlja kako poslije izlaska iz zatvora da usvoji promišljenije životne postupke.

Srbija nema "državu u državi", ako je i ima, nije jaka, sud u Srbiji bi rigorozno kaznio Kimpanova, ne bi se plašio moći koja stoji iza Kimpanova, jer teško je Srpskoj crkvi u Srbiji dokazati Srbima - da su oni veći i važniji Srbi, od ostalih Srba.

4-krivicni-zakonikŠto kaže naš Krivični zakonik: U Krivičnom zakoniku Crne Gore, GLAVA DVADESET SEDMA, KRIVIČNA DJELA PROTIV BEZBJEDNOSTI JAVNOG SAOBRAĆAJA, Ugrožavanje javnog saobraćaja, Član 339, pod 2, stoji: "Ko se ne pridržava saobraćajnih propisa i time ugrozi željeznički, brodski, autobuski saobraćaj ili saobraćaj žičarom tako da dovede u opasnost život ili tijelo ljudi ili imovinu čija vrijednost prelazi iznos od dvadeset hiljada eura, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do šest godina." (link)

Ovaj član Zakonika je savršeno jasan, Kimpanov se nije pridržavao saobraćajnih propisa, doveo je u opasnost sva lica na brodu, to je potvrdio i njegov advokat, i Kimpanov je zaslužio maksimalnu kaznu koja je propisana zakonom, a to je, kako stoji u ovom članu zakonika - 6 godina.

Govori se kako porodice tragično nastradalih ne terete Kinpanova i traže od suda da ga oslobodi. Ako je to istina, naravno da to treba uvažiti i Kimpanov treba da dobije manju zatvorsku kaznu od maksimalne, ali i 3 godine zatvora bi bila vrlo blaga kazna za Kimpanova.

Kimpanov je dao neke izjave iz kojih se može zaklmjučiti da je jako nesrećan zbog onoga što se desilo 3. februara 2019. godine. Ako je tako, zašto nije skočio u jezero da pokuša da spasi porodicu koja se utapala?

Kad je bila željeznička nesreća na Bioču 2006. godine, mađinovođa je uskočio u voz koji je sam krenuo, bez razmišljanja je rizikovao svoj život, te je u nesreći bio teško povrijeđen. Prema mnogim ocjenama, da nije uskočio u voz i koliko toliko upravljao njime, nesreća bi bila mnogo veća. I pored tog hrabrog i čojskog čina, odležao je nekoliko godina u zatvoru, zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa.

Ali Kimpanov naravno ne mora u zatvor, jer on ima mantiju Srpske crkve ("države u državi").

Moć "duboke države" u Crnoj Gori: U Crnoj Gori Deep State (duboka država), se zove SPC, oni uopšte i ne kriju da su protivnici svega crnogorskog, svake crnogorske samostalnosti.

U tekstu "Kosovo nije srce Crne Gore, već je srce ideologije Sima Sarajlije", 22. januara ove godine (link), napisao sam da sveštenici SPC koji nijesu državljani Crne Gore nimalo nijesu potrebi našoj državi, i da treba da budu ispraćeni kući, u Srbiju, BiH, Hrvatsku... odakle li već dolaze. Naravno da nijesam imao bilo kakve iluzije da će to naše vlasti uraditi, ali sam bar javno iznio svoj stav. Tako, da je Kimpanov na vrijeme ispraćen put Zrenjanina, on ne bi upravljao čamcem 3. februara 2019. i tragedije koja se desila, ne bi bilo.

U tekstu "Huškačke izjave patrijarha Irineja i Dačića, SPC u Crnoj Gori doživjela procvat" (29. avgust 2018, link) dao sam izjave predstavnika SPC u Crnoj Gori i samog mitropolita Amfilohija, koji kažu da Srpska crkva u Crnoj Gori doživljava "zlatni period", da im je divno u Crnoj Gori.

Srbi u Crnoj Gori okupljeni su oko svoje "duboke države", tj SPC, imaju nekoliko svojih nacionalnih medija, već godinama se novcem iz budžeta Crne Gore finansira Srpska RTV, Srpske novine, Srpski radio, imaju Dan, najtiražniji dnevni list. Srbi u Crnoj Gori imaju odličan pristup TV kućama iz Srbije i Republike Srpske, a u Crnoj Gori se masovno prodaju beogradski listovi Blic, Večernje Novosti, Politika, Alo... 

Crnogorci nemaju nijedan svoj nacionalni medij, postoje samo procrnogorski mediji, svi mediji koji se kod nas smatraju da su crnogorski, su zapravo - građanski orijentisani, i tako se i deklarišu.  Državna TV kuća je potpuno otvorena za gostovanja političara iz svih nacija, pa tako i za Srbe.  Što se interneta tiče, postoji nekoliko procrnogorskih, ali suštinski građanskih internet portala, nasuprot stotinama srpskih i nacionalističkih i građanskih (prosrpskih) portala.  Potpuno je van logike da u zemlji đe je kobajagi jedan narod jako obespravljen, taj isti narod ima medijsku prevlast kao što je imaju Srbi u Crnoj Gori. U Crnoj Gori ima veliki broj i bogatih - i jako bogatih crnogorskih Srba, od njih su neki među najbogatijim državljanima Crne Gore.

Srbi okupljeni oko "države u državi" su povlašćena nacija u CG: U martu prošle godine na suđenju zbog nasilničkog ponašanja u Skupštini, jedan srpski političar iz Crne Gore je tužiteljki, dakle predstavnici pravnog sistema države Crne Gore, govorio: "Smeće jedno!", pročitajte na linku. I znate li što se desilo, kako je sankcionisan? Odstranjen je iz sudnice! Bio sam zaprepašćen kad sam ovo pročitao. 

Da se ovo u Srbiji, u Beogradu desilo, da neko u sudnici kaže tužitelju "smeće jedno", taj bi lijepo vrijeme proveo u zatvoru. Da je ovo u Crnoj Gori na sudu rekao Crnogorac, Albanac, Bošnjak, Hrvat, Musliman, Rom... znate li kako bi se stvari odvijale? U roku od 30 sec sudija bi napisao/la presudu da se dotična osoba koja je to izgovorila upućuje u Spuž, u jednomjesečni pritvor, a sud bi kasnije toj osobi na posebnom suđenju presudio sa nekih godinu do dvije zatvora. Ali, čoek koji je tužiteljki uputio riječi "smeće jedno" - ne mora da odgovara za nepoštovanje suda, jer se deklariše kao Srbin, pripadnik je privilegovane nacije.  Ili, recimo, vaterpolisti koje odgoji država Crna Gora pa ih Srbija domami i samo zahvaljujući njima osvaja medalje, u crnogorskim gradićima odakle su potekli, od nepromišljenih lokalnih funkcionerčića budu dočekani sa počastima, čime se šalje gromoglasna poruka - "ne morate da igrate za Crnu Goru, bićete ovđe počašćeni i poštovani - ako igrate za Srbiju."

Najnoviji primjer privilegovanosti Srba i njihove "države u državi" u Crnoj Gori je nevjerovatna najava iz Višeg suda o sporazumu sa Kimpanovom.

Ako sudija Predrag Tabaš osudi Kimpanova na 6 mjeseci kućnog "zatvora" zbog toga što je ignorisanjem  nekoliko saobraćajnih propisa izazvao smrt četvoro ljudi, onda ubuduće svako ko bude krivično gonjen zbog (ne)djela u saobraćaju, može da se pozove na presedan sa Kimpanovom i traži kućni pritvor, ma kakvu nesreću uzrokovao.

No, kao i obično, za pripadnika "države u državi" tj Srpske crkve, zakon neće važiti, a za ostale hoće, i biće strog. 

Komentari: 49

Stefan

16. 09. 2019 - 00:10

Sramota...! Kao da su se pilad podavila. E, ovo je predpostavka za mito i korupcija.
Mirko..

16. 09. 2019 - 12:12

Tačno, a kazna je, kao da je vozio bez vozačke dozvole neregistrovano vozilo... Ha.ha.haaa.
F odjeljenje

02. 10. 2019 - 04:14

Tuga i sramota! U pravosuđu se dešavalo da se porodica ne "pridruži gonjenju", ali to nije smetalo da se ubica osudi po pravdi i Zakonu! SPC je izvan i iznad zakona,a za to postoje brojni primjeri! Oni su "gospodari" i života i smrti! Vlasnici tuđe zemlje! Da sam nekim slučajem na SVOM imanju podigao šupu za drva, bio bih primjereno kažnjen zbog podizanja "objekta" bez građevinske dozvole, a da ne govorim o prepisivanju tuđih nekretnina na svoje ime! Beskonačno sam se radovao proglašenju suverenosti! Sada se pitam: U čemu se sastoji ta suverenost? Čija je naša zemlja?!
Naša pravoslavna crkva

16. 09. 2019 - 00:19

Za sva pitanja koja si postavio obrati se na istu adresu sa koje ti više ne dozvoljavaju da pišeš tekstove na istorijske teme. Sad samo odabrani imaju to pravo. U zadnje vrijeme na RTCG gledamo ruske serije.
GRAĐANSKI

16. 09. 2019 - 08:52

Daleko ćete stić' gledajući ruske serije (o koncu će vi Rusi obrnut rbat), a bježeći od naučnih (povjesnih i genetskih) činjenica i dokaza! Pročitajte vi (barem) "Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karađorđevića" (svakoje slovo u njemu i - umuknite! Zanavijek!
Misliio sam

16. 09. 2019 - 10:31

da si pametniji. Ne puštam ja serije nego RTCG. A ko kontroliše RTCG? Ne srljaj sa komentarima.
GRAĐANSKI

16. 09. 2019 - 11:03

Analiziraj tvoj odgovor. Promašio si temu.
Analizirao sam

16. 09. 2019 - 14:16

ti ne shvaćaš ili se praviš neznaven. Prije je ovo drugo. To je tema komentara na koji si ti bespotrebno reagovao, i promašio.
Pitam se pitam se

16. 09. 2019 - 16:06

Ati si promašio cijeli život
Gnjavatoru

16. 09. 2019 - 19:16

ti ćeš čitavog života pitati i nikad ti ništa neće biti jasno.
znači tako

16. 09. 2019 - 14:54

Pa onda pročitajte i knjigu ,,iz krvavog albuma Petrovića ,,pa onda razlučite stvari
F odjeljenje

02. 10. 2019 - 04:26

Jaka ti je "literatura"! Crnogorski emigrant napiše za nepismenog svinjogojca Obrenovića ono što "kučka sa maslom ne bi polokala"! Pogledaj dobro, nije zaobišao ni jedno bratstvo, a da ga ne popljuje "iz petnih žila"! Možda se i tvoji tamo neđe nalaze!?
Nmg da vjerujem

16. 09. 2019 - 00:36

Kakav subjektivan i paušalan tekst. Što ovaj malo ne napisa o odnosu sudstva u slučaju ex ministra Ivanovića i djevojčice na pješačkom ili sina Veska Barovića... Možda još bolje, Miloša Marovića i tragedije s gliserom.
vuk

16. 09. 2019 - 08:21

I Miloš Marović je privilegovani Srbin...
monah Neofit ima MOĆ

16. 09. 2019 - 00:38

Sjutra, 17. septembra je presuda Kimpanovu. Hoće li plaćeni novinari RTCG, Vijesti, Dan-a, Dnevnih novina, i brojnih portala, pitati sudije da li su sudije vjernici SPC, da li se plaše SPC i da li je nagrada monahu Neofitu od 6 mjeseci odmora u kući najsramnija presuda u istoriji Crne Gore?
Da

16. 09. 2019 - 01:10

A ovo je mnogo providno..bar da ste sacekali dan dva sa ovim glupostima da skrenete paznju sa D.K.a vi odmah...ne ide to tako..
Никад у СПЦ!

16. 09. 2019 - 01:42

Никад у цркву Качавенде, Пахомија Гачића, Маце Вукојичића... НИКАД!
Nenad

16. 09. 2019 - 10:41

Nećeš nam nedostajati puno.
Никад у СПЦ!

16. 09. 2019 - 14:18

Која ти је слава? Св. Мацола Вукојичић?
Nenad

16. 09. 2019 - 15:42

Sv. Luka, nije Macola ali nije ni Sveti Sekula Drljević kao tebi.
Zamjena teza

02. 10. 2019 - 04:22

Nikada dr Sekula Drljević nije proglašen svecem, niti ratnim zločincem, kao Maca i od strane Hitlera odlikovani "heroj" Nikolaj Velimirović! Ne zaboravi da je Đurišić stavio svoju vojsku pod komandu Sekulinu za vrtanje Kraljevine Crne Gore, prevario, i završio kako je izabrao!
@ Nenade

16. 09. 2019 - 14:24

Ко мења ваше касете? Амфи или дух Качавенде?
Nema pravde

16. 09. 2019 - 07:03

Tako je to kad Viša državna tužiteljka štiti SPC umjesto državu Crnu Goru i njene zakone.
Hermes

16. 09. 2019 - 07:11

Đe će mu duša, ako je ima?! Ovo zaista pokazuje da je Srpska crkva "žandar", vrhovni, u Crnoj Gori od koga se svi plaše! Inače žandar između dva Svjetska rata je za ubistvo Albanca kao kaznu imao da plati državni fišek koji je ppotrošio! Mjerila su ista i tada i sada!
GRAĐANSKI

16. 09. 2019 - 10:08

Kimpanov je ovakvom presudom "čašćen"! On je i onako ariva u Crnu Goru da živi u manastiru (koji su gradili naši preci, a na pravdu Boga i na krvavi način šklapili Srbalji). No, velji i svemogući Bog sve vidi, pa će krivci i zlikovci skončat jednako daleko od Njegovog skuta!
orny

16. 09. 2019 - 10:23

pozivate se na čl.339, treba na 348, a to je "teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja" jer se radi o smrtnim posljedicama.
Miroslav Ćosović

16. 09. 2019 - 12:33

Izvinjavam se, nijesam pravnik, i na brzinu sam pisao tekst jer je senzacionalna vijest iz Višeg suda stigla prije 2 dana. U tom članu Zakonika stoji da je minimalna kazna dvija, a maksimalna 12 godina zatvora. Dakle, najmanja kazna koju Kimpanov može da dobije je 2 godine zatvora. Još jača potvrda da je SPC u Crnoj Gori potpuno van zakona i pravde. Ovo piše u članu 348: "(2) Ako je usljed djela iz čl. 339 st. 1 i 2, 340 st. 1 i 2, 341 stav 1, 344 i 346 st. 1 i 2 ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do dvanaest godina."
orny

16. 09. 2019 - 13:49

nažalost, upravo tako...
znači tako

16. 09. 2019 - 14:57

Ćosoviću više bi ti odgovarala poljoprivreda..mada bi i tamo muvao pisao bi da ti je organska a prskao bi bez mjere
preko morače

16. 09. 2019 - 18:09

Idi Ćosoviću čuvaj koze i ovce bolje ti je nego što luetaš o temama o kojima vze nemaš
S ove strane Morače

16. 09. 2019 - 19:07

Odlično je Ćosović upućen, pokazao je koliko je Vujičić dobio prije 18 godina, pokazao je koliko su dobili vlasnici pedaline i koliko se dobija za kršenje zakona u drumskom saobraćaju. Odlično je pokazao kako se presuđuje u ovakvim slučajevima.
Odavno mi ovo govorimo!

16. 09. 2019 - 20:42

Ali niko ne slusa, MIroslave! A najmanje nasi takozvani "crnogorski" politicari koji samo gledaju da cape nesto a za vladavinu prava bas ih briga! Ovaj KORUMPIRANI sud bi bio za sprdnju da u u najgoru juznoamericku banana republiku a ne us SRED EVROPE u zemlji koja je kandidat za EU! Ovo je gore nego sprdnja a ovako ce biti i za teroriste iz Drazinog Fronta i njohov pokusaj izazivanja gradjanskog rata u Crnoj Gori! Pih!
Goran

16. 09. 2019 - 10:56

Kako cete sada da kaznite skipere koji su napravili udese na moru ?????
Katunjanin

16. 09. 2019 - 13:58

Sramno i bezumno, strašnu tragediju, upotrijebati za prljavu dnevnu politiku. Ovaj nesrećnik bi bio srećan da može da zamijeni svoje prijatelje.On živi život kao kaznu.Neki su pokazali svoje lice i svoje bezumlje?
Bob rock

16. 09. 2019 - 14:34

Tacno je da spc u cg ima veliku moc. Al drzava u drzavi nije ona. Ona je samo šraf. Zna se tko je deep state. Društvo nam se raspada. Po ustavu svi smo jednaki, samo su neki jednakiji. Ovakvih slucajeva imaš kolko hoces. Tko nema para, zakon je za njega kao zakon roja bina. Tko ima, taj moze sve. A u cg spc nije jedini mocnik. Volio bih da čosovic piše i o nekim drugima u cg. Zasto izbjegavamo te teme. Zatvaraju se oči pred svime. Djeluje zalosno da jedan df ukazuje na suštinske probleme u cg. Tako je kad nema gradjanskih partija. Crnogorci, vi kao narod ste degradirani, drzava propada, društvo je trulo. Postali ste robovi neo liberalizma. Jedan mali dio je poput faraona. Bezgranicna moć. Nije samo spc. Pitajte se tko joj je omogucio sve to. Isti oni koji imaju podrsku vecine sa ovog portala, koja se koristi parolama i pamfletima. Uzvicima, da je vjecna i nikad više...obicna demagogija koja ima za cilj da preko kvazi patriotizma ucvrsti poredak koji imamo 30god. Marks je rekao da nacionalizam koristi elita da bi skrenula paznju sa primarnih problema radnicke klase, Tj. Extrime raslojavanja društva, siromaštva i izrabljivanja. Ja ne vjerujem ni u crg. Ni u srp. patriotizam. Dvije strane istog novčića. Obicna manipaulacija za odrzavanje polozaja patricija.
no što

16. 09. 2019 - 16:49

Čuš DF a Slavenko ispljuje komunalnog policajca i pravac na jahtu....i DF da se dokopa vlasti bio bi isti ka i DPS ako ne i gori pošto je DPS bio gori početkom 90g i na krilima Srpskog nacionalizma popljačkao sve društveno a ovo sada glođu kosti... ašto se tiče pravde tada je Momir Bulatović u ovakvim slučajevima davao amnestiju privilegovanima šakom i kapom iako su na papiru bili osudjeni po zakonu dobili kaznu.
Boban Bg

16. 09. 2019 - 17:23

'Ajte vi sa tim ideološkim demagogijama. Socijalizam je ekonomski propao, to je valjda notorna istina. Karakterisati sistem u CG kao neoliberalni je ortodoksna stupidarija. Neoliberalni kapitalizam ne gradi seoske puteve, seoske vodovode, ne finansira kulturu, obrazovanje, zdravstvo, ... Čitajte Hanu Arent, Čikašku školu pa ćete shvatiti suštinu neoliberalnog kapitalizma, čija je logika da gradjanin dobije punu platu i sam odlučuje što će svojim parama finansirati i dje će se školovati, liječiti, itd U CG je na djelu prvobitna akumulacija kapitala koju su prošle sve države i koju karakteriše odsustvo skrupula i veliki broj aktera iz svijeta ljudi sklonih mahinacijama i neetičkom sticanju kapitala. Dakle, to nije specijalnost CG, već svih zemalja u tranziciji!
Miki

16. 09. 2019 - 15:43

Cosovicu, daleko od toga da podrzavam SPC, ali mi je muka od tvojih tekstova u poslednje vrijeme. I ja volim svoju drzavu iznad svega ali nijesam zadojen mrznjom prema svemu sto je srpsko. Daj malo olabavi, obraza ti, ima i drugih interesantnih tema.
Boban Bg

16. 09. 2019 - 17:33

Znači reći da je ova odluka tużilaštva sramotna je antisrpstvo? Bravo genije! Isti si kao Andrija Mandić. I on se brani tvojom logikom. Još malo pa će pljačkaši banaka u Crnoj Gori vikati "ja sam Srbin, vi me progonite zbog toga". Razumiješ li ti što znači ne presudjivati po zakonu? To znači kršenje zakona! Ako je Zakonom predvidjena kazna od 2-12 godina on ne bi smio dobiti manje od 5-6 godina. Radi se o smrti četboro ljudi tako da bi bila farsa da dobije minimalnih 2 godine. Je li se to ti zalažažeš da Srbi budu privilegovani pred zakonom da ne bilo kako su Srbi ugroženi? I, ne znam da li znaš, čuvenu Saru Vidak je Viśi sud u BG osudio kao krivu za napad na sutkinju u Kotoru!!! A koliko ste kojevitezali da joj se sudi što je Srpkinja!?
Nenad

16. 09. 2019 - 22:07

Mani beogradjanine te fazone. Kako to da Ćosović ne piše o drugim slučajevima kada su kazne bile preblage nego se baš uhvatio da na ovom demonstrira (ne)znanje iz prava.
lolo

16. 09. 2019 - 15:50

Ovo je necuveno i velika bruka za sud!! Nadam se da je prvostepena presuda i da ce se stvar ispravit. SPC jes rak rana ove drzave ali za ovo je krivo sutstvo (njegovi djelovi)
Gajo

16. 09. 2019 - 17:05

Da je ovo prava tradicionalna crnogorska crkva kao sto je bila prije srpske okupacije nebi vozali bugarski popovi ljude po jezeru nego nasi popovi.
Nenad

16. 09. 2019 - 22:09

Radilo bi tri crkve i jedan manastir. Crnogorskog klira ima jedva za toliko. To jednostavno nije takav narod.
Gajo

16. 09. 2019 - 22:47

Slabo poznajes svoj narod a jos slabije poznajes popove.Pogledaj samo od 1918 koliko crnogoraca su postali srbi,pa se vecina vratila crnogorcima poslije 1945,pa devedesetih opet mnogi presli u srbe.A sto se tice popova vecina ovih sad srpskih popova ce ti prec u crnogorsku crkvu to ti garantujem.Ja licno ih nikad ne bih primio ali vidjeces kako ce se okrenut protiv srpske crkve kao da nikad nije ni postojala.Sto se tice vjernika nista manje ih nece bit,to su glupe price da nece vjernici dolazit kad se vrati imovina drzavi i da na upravljanje crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Moze ih bit samo vise jer ce napokon mnogi crnogorci opet pocet da dolaze u crkve,a sto se tice ovih sto govore da nece dolazit u crnogorsku crkvu LAZU!!!Ko god kaze da nece dolazit u crkvu laze !
Nenad

17. 09. 2019 - 07:51

To kako je nekad bilo je jedno a kako je sad je drugo. Crnogorskih sveštenika i monaha ima jako malo, i u SPC i u CPC. E sad jedino ako misliš da će početi obični ljudi da se monaše kad se "vrati" imovina državi...
Sramota

16. 09. 2019 - 22:04

Molim vas vratite se istoriji ili još bolje batalite sve. Šta vi znate šta je Deep State?!
Stid

17. 09. 2019 - 00:53

Pročitaj tekst na Analitici pod naslovom "Duboka država", koji je objavljen prije 15 dana, pa ćeš i ti saznati - što je.
Bob rock

16. 09. 2019 - 23:34

Boban bg. Tranzicija. Magicna rijec kojom opravdavaš i dajes legitimitet svemu sto se 30g desava u cg.. Dobro znas teoriju neo lib. al ti promiče suština tog koncepta.. Il se malo praviš ćosović.
Дража

19. 09. 2019 - 21:15

Не млати Ћосовићу. Твоје чојство се зна.
Novi komentar