Poruka letonskog ministra odbrane Artisa Pabriksa

NATO nezvaničan garant pristupanja Evropskoj uniji

Crna Gora ima podršku Letonije da se što prije priključi Evropskoj uniji, rekao je letonski ministar odbrane Artis Pabriks, navodeći da je prepoznata značajna uloga Crne Gore i njen doprinos globalnoj sigurnosti otkako je postala članica NATO-a.

Objavljeno: 16. 09. 2019 - 06:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na pitanje koliko je značajno za bezbjednost Zapadnog Balkana da njegove članice budu u NATO-u, rekao je da to jeste garancija.

- To jeste dobra garancija da je obezbijeđena sigurnost, ali bih isto podvukao da to naravno i dalje zavisi i od zasluga svake države pojedinačno – rekao je Pabriks u intervjuu agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, članstvo u tim organizacijama znači da se prečišćava prošlost i da se u prvi plan stavlja želja da se živi u zajedničkoj budućnosti.

- Crna Gora je najbolji primjer kako država sama može da izabere svoj put. Baš kao što smo mi ranih devedesetih odlučili da se uključimo i u EU I NATO - rekao je Pabriks.

On smatra da je Crna Gora izvanredna jer se priključila NATO-u.

- Imate punu podršku Letonije da se pridružite EU što prije - kazao je Pabriks.

Na pitanje da li će članstvo Crne Gore u NATO-u pomoći na putu ka EU, odgovorio je potvrdno ocjenjujući da je sistem vrijednosti isti.

- Ukoliko se osvrnemo i pogledamo u prošlost, nije bilo države, nakon Hladnog rata, da se pridružila Evropskoj uniji, a da se prije toga nije pridružila NATO-u. U tom smislu, NATO članstvo je u neku ruku nezvaničan garant da se spremate da se pridružite EU i mi vas u tom slučaju podržavamo - poručio je Pabriks.

On je rekao da je prepoznata značajna uloga Crne Gore I njen doprinos globalnoj sigurnosti otkako je postala članica NATO-a. Kako je kazao, solidarnost je recipročna.

- Spremni smo da primamo pomoć ukoliko je pružamo, i obrnuto - naveo je Pabriks.

Crna Gora je u tom smislu, smatra on, veoma pozitivna.

- Učestvuje u brojnim misijama kao i prisustvom u Letoniji, u sklopu NATO-a. Želim da izrazim ličnu zahvalnost crnogorskom narodu što je sa nama na istočnoj granici NATO-a i EU - zaključio je Pabriks.

Upitan kako ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u svojoj državi, odgovorio je da se osjećaju sigurno, jer su članica Evropske unije i NATO-a.

Osim toga, dodao je on, ta država ulaže konstantno u sopstvenu sigurnost, bezbjednost i odbranu.

- Ali, u isto vrijeme, želim da kažem da region Baltičkog mora postaje sve izazovniji zbog vojnih aktivnosti Rusije u blizini naših granica, i to nije samo procjena Letonije i Baltičkog regiona, već i naših prijatelja, Švedske, Finske i Poljske - kazao je Pabriks.

Kako je kazao, tamo definitivno postoji asimetrija između moći ruske vojske i načina kako izvode ofanzivne manevre na istočnim granicama Evropske unije i NATO-a.

- Naša granica nije previše militarizovana i naravno da nas to brine, imajući u vidu to da je Rusija odgovorna za dva rata - rat sa Gruzijom 2008. godine i rat sa Ukrajinom 2014- rekao je Pabriks.

On je naglasio da je NATO organizacija koja kombinuje u sebi i sistem vrijednosti Evropske unije, sa jakom vojnom bezbjednom odbrambenom mogućnošću.

- Ovo je jedina organizacija u svijetu u kojoj imate jake nacije ujedinjene zajedno, u skladu sa članom 5, solidarne, što znači da napad na jednu državu je automatski napad na drugu državu - ukazao je Pabriks.

To, dodao je on, znači da potencijalni napadač nema nikakve šanse.

- Ako neko, na primjer, napadne Crnu Goru ili Letoniju, ili Poljsku, to takođe znači rat za sve države, uključujući i Sjedinjene Američke Države - rekao je Pabriks.

 

Komentari: 0

Novi komentar