Zbog pozivanja na otcjepljenje dijela države

CP: Krivična prijava protiv vlasnika bilborda u Budvi

Crnogorski pokret podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu, Odjeljenju za suzbijanje organizovanoga kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, krivičnu prijavu protiv NN osobe, vlasnika bilborda u opštini Budva, zbog krivičnog djela eksplicitnog pozivanja na protivustavno otcjepljenje dijela Crne Gore.

Objavljeno: 16. 09. 2019 - 07:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi u prijavi, NN osobe, vlasnici bilborda u budvanskoj opštini, dozvolile su da se na bilbordima istaknu plakate preko kojih se 27. i 28. septembra pozivaju građani na skup u grbljanskom Manastiru Podlastva, na takozvanu „centralnu proslavu 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“.

“Na njima velikim crnim masnim slovima piše: “800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj 1.500 godina Manastira Podlastva Grbalj Osvećenje paraklisa Svetoga kneza Lazara i obnovljenih manastirskih konaka“. U sredini bilborda je pečat na kome je kružni natpis “Manastir Podlastva Grbalj“, iznad je slika Svetoga Save, s lijeve strane patrijarha beogradskoga Irineja, a s desne Amfilohija Radovića”, navodi se u prijavi.

Prema njihovim riječima, tim natpisom, u kome su odvojeno veznikom i, ispisana imena crnogorske države i njenoga dijela, jasno je istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne drže integralnim dijelom Crne Gore, što je protivustavno djelo kažnjivo po članu 359 KZ-a Crne Gore.

“Ovim plakatom namjerno se podstiče i izaziva i nacionalna mržnja prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, iz člana 370. stav 1, istoga Zakonika. U ovom slučaju, mržnja se indirektno raspiruje prema crnogorskoj državi i Crnogorcima koji su 1918. godine bili meta zločinačkih pohoda srpske vojske, žandarmerije i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve na našu zemlju i slobodu“ upozoravaju u CP.

Ističu i da se plakatom indirektno poziva i na nasilnu promjenu ustavnoga uređenje zemlje, što je kažnjivo po članu 362, stav 1 i 2, KZ CG.

“Ova kaznena djela ne čine se prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije”, piše u prijavi.

Predlažu da Tužilaštvo, zbog javnoga pozivanja na rušenje ustavnoga poretka i teritorijalnoga integriteta, izlaganja poruzi crnogorske države i raspirivanja međunacionalne mržnje, pokrene postupak da se uklone plakati sa bilborda i počiniocima ovih krivičnih djela odredi kaznu koja odgovara težini djela.

 

Komentari: 7

Свети дух

16. 09. 2019 - 08:07

На потезу је држава. Има ли је? У САД-у тај неко ко је власник билборда би завршио у Гвантанамо
CRNOGORAC

16. 09. 2019 - 10:35

BILBORD JE SAVRSEN SAMO IM FALI PAHOMIJE,FILARET,KACEXANDA I OSTALA BRATIJA DA BI PROSLAVA BILA NA NIVOU.
Žuga

16. 09. 2019 - 11:05

Vidite li oci vam ne ispale da su krenuli u akciju otcjepljenja Boke. Nema dana da u njihovim medijima ne idu članci , emisije , kolumne gdje se prijeti otcjepljenjem Boke ukoliko Crna Gora bude provodila svoje zakone i Vlada zacrtanu politiku. Vidite li da idu svim silama. I da nece stati dok ne pokusaju Srbiji obezbjediti izlaz na more. Za pocetak rusenjem vlasti a ostalo je vec stvar tehnike. Ovi bilbordi su vam isto sto i naoruzavanje naroda. Prvo mrznjom , lazima i nipodastavanjem a kasnije puskama i bombama. Vi ih pustajte pa cete vidjeti sta cete uraditi i sebi i nama Crnogorcima i ostalim gradjanima nase drzave.
GRAĐANSKI

16. 09. 2019 - 11:44

Srbalji ostaju Srgalji! Ajte, junačine - skoknite (naoružani) na Kosovo - ako vam basta! Odbranite-vrnite ga ("kolevku" svoju) u vaše srbaljske ruke! E, uboge i vajne kukavice!
timestar

16. 09. 2019 - 12:10

Patrijarha strane crkve(zbog negativnih stavova o CG),proglasiti nepoželjnom osobom i zabraniti mu ulazak u CG !
Ksenija Petrovic

16. 09. 2019 - 12:35

Normalno je da je na potezu drzava no neznam đe je bila do sada što je puštila ove mesetare da postavljaju razne bilborde po CrnojGori Ko su oni sto ih ne izvedete pred sud pravde Postoji li za njih sud pravde ili mogu da rade sto im je volja
Мирослав Ђукић

17. 09. 2019 - 09:11

Ја много волим да читам кривичне пријаве које пишу другари из ЦП! Разгале ме, насмеју, развеселе... кад ми дан почне читањем тих пријава, све ми после добро иде!
Novi komentar