Vježba u Kolašinu

Počinje 'Zajednički izazov 2019’

Od 16. do 27. septembra u širem rejonu Kolašina i na izrađenom Vojnom poligonu za alpinističku obuku pješadijskih jedinica „Lipovo“, Crna Gora biće domaćin treće multinacionalne vježbe „Zajednički izazov 2019" (Common Challenge 2019), najavljeno je iz Ministarstva odbrane.
Objavljeno: 16. 09. 2019 - 09:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Učestvuje preko 300 pripadnika Armije Republike Sjeverne Makedonije, Oružanih snaga Italije, NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje stacioniranih u Republici Sloveniji, uz podršku eksperata iz oblasti planinskog ratovanja iz oružanih snaga Republike Austrije. U ulozi posmatrača učestvovaće i pripadnici Nacionalne Garde države Mejn (SAD).

Vježba “Zajednički izazov 2019“ multinacionalna je vježba ranga čete u kojoj učestvuju NATO članice, kao i članice Partnerstva za mir (NATO/PfP). Bazirana je na imaginarnom scenariju operacija podrške miru (PSO) i upravljanja kriznim situacijama (CRO), pod okriljem UN misija i NATO-a.

Cilj je uvježbavanje  jedinica i komande bataljona u izvršenju operacija za podršku miru i upravljanja u kriznim situcijama u multinacionalnom okruženju, koja se odvija u planinskim uslovima, oslanjajući se na relevantan scenario koji osigurava uspješno sprovođenje budućih misija. Time će se poboljšati uvježbanost štabnog osoblja iz planinskih jedinica, uključujući multinacionalne jedinice za planinsko ratovanje, sa ciljem podrške NATO i UN misija u operacijama podrške miru i upravljanju kriznim situacijama.

Završni dio vježbe, 27. septembra upriličiće dan visokih zvanica (DVD) na nivou predstavnika Ministarstva odbrane (MOD) i Generalštaba (CHOD)  iz zemalja učesnica vježbe, na kojem će biti prikazana osposobljenost multinacionalne čete za planinsko ratovanje, kao i prikaz naoružanja i opreme sa kojom raspolažu.

 

Komentari: 0

Novi komentar