Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručila

Zaharova: Prvo izvinjenje i odštete za bombardovanje, onda o budućnosti

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova rekla je da SAD moraju da se izvine zbog bombardovanja Jugoslavije, pa onda mogu da traže od drugih da gledaju u budućnost.
Objavljeno: 16. 09. 2019 - 11:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

SAD moraju da se izvine zbog toga što su bombardovale Jugoslaviju 1999. i da plate odštetu porodicama poginulih i povrijeđenih u vazdušnim napadima, i tek tada bi mogle da traže od drugih da se okrenu budućnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Ona je reagovala na izjavu odlazećeg američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota.

Skot je u intervjuu za Kurir rekao da bi 1999. godinu trebalo "posmatrati u široj perspektivi", kako bi Srbija i SAD prevazišle krizu u odnosima koja je nastupila zbog bombardovanja SRJ.

Zaharova je rekla da bi za početak SAD, pored izvinjenja trebalo da plate odštetu porodicama poginulih i ranjenih, kao i onima koji su "izgubili zdravlje zbog projektila punjenih osiromašenim uranijumom", prenosi Tas.

"Tek kada to bude učinjeno i kada bude obavljen odgovarajući posao na terenu, (SAD) mogu da pozivaju druge da se krene naprijed", kazala je Zaharova.

Skot je u intervjuu za Kurir, upitan kako gleda na činjenicu da nemali dio građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osjećanja prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja i kako je to moguće promijeniti, rekao da to dobro zna i da bi se možda i on na njihovom mjestu isto osjećao, ali da ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vrijeme unazad.

"Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsjetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vrijeme Miloševićevog režima. Dvije decenije su prošle od tada. Krajnje je vrijeme da krenemo naprijed i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Dijelimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mjesto u Evropskoj uniji", rekao je Skot.

Komentari: 3

Goga

16. 09. 2019 - 12:29

kakvi licemheri,zajedno su sa Rusima sve radili ,,nemojte nas braniti ako boga znate. Sjecamo se kada ste zauzeli aerodrome u Sarajevu i Pristini i predali ih Nato paktu, ništa vam ne vjerujemo
Realno

16. 09. 2019 - 12:44

Ne brini se ti za Jugoslaviju, prvo se ti izvini Ukrajini za okupaciju njihove teritorije, pa onda se javi za ostalo.
Miki rurk

16. 09. 2019 - 20:55

Gledam nesto nebo iznad Podgorice. Nikad nije vise aviona nije prolijetalo... narocito iznad Donje gorice gdje zivim ...i kontam... To vise nije nase nebo. Postali smo nezavisna drzava a nikad nismo bili manje nezavisni u nasoj istoriji... Pod turcima je bilo bolje. Zivjela sloboda...✌
Novi komentar